HockeyNews
PLUS

Därför valde Tre Kronor-stjärnan bort SHL-klubben

(10892) Oscar Lindberg/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 11 november 2019

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Oscar Lindberg valde bort både NHL-erbjudande och kontrakt i KHL för spel i Schweiz med Zug.

Och att flytta tillbaka till Skellefteå vid 28 års ålder var lite för tidigt.

Däremot skulle han inte ha något emot att ställas mot sin förra klubb längre fram i CHL-slutspelet.

28-årige Oscar Lindberg har vunnit två VM-guld med Tre Kronor. Den starke tvåvägscentern var med både 2013 i Stockholm och 2017 i Köln när Sverige blev världsmästare.


Efter sex säsonger i Nordamerika och 252 NHL-matcher med New York Rangers, Vegas och Ottawa hamnade han vid ett vägskäl den här sommaren.


– Jag väntade in i det sista på NHL. Det fanns nåt erbjudande, men inget som kändes intressant egentligen, säger Lindberg till HockeyNews.se efter 2-1-förlusten mot Finland i Karjalaturneringen i Helsingfors.


– Det var väl låga pengar och kanske en roll som jag hade gjort sedan länge, så jag ville prova något nytt och få spela mycket. Då var Zug jävligt på och det gick ganska snabbt också.


LÄS MERTre torskar för Tre Kronor – men här är de bästa svenskarna


I slutet av augusti skrev han på ett kontrakt för den här säsongen med möjlighet till förlängning över nästa. Att vända hem till Skellefteå AIK kändes för tidigt.


– Jag kände att jag ville prova nåt nytt. Jag har varit i Skellefteå och spelat en massa år. Zug kändes som ett bra alternativ. Ryssland fanns också, men med familj så kändes Schweiz som en bra möjlighet.


– Det flyter på, jag har kommit rätt bra in i Schweiz och trivs bra där.


Det blev inga poäng för Oscar Lindberg i sin comebackturnering i Tre Kronor, men mycket speltid. Foto: Bildbyrån.


Oscar Lindberg och Tre Kronor-kamraten Carl Klingberg spelar tillsammans i Schweiz, men Lindberg medger att det har varit mycket att klara av för att hitta rätt i spelet i NLA. En omställning.


– Ja, rätt stor. Det är ett lite annat spel på stor rink, men jag tycker ändå att det har gått hyfsat.


Poängmässigt har han gjort tre mål och fem assist på 14 matcher.


Och efter en olycklig tackling med matchstraff och tre matchers avstängning som följd är han tvåa i busligan i Schweiz med sina 37 minuter.


– Jag hamnade lite fel i en situation, så jag råkade tackla knäet på honom. Det har blivit några minuter, men det känns som det är en lite annan nivå i Schweiz också. Det har varit någon dålig utvisning, absolut.


För Oscar Lindberg är det en glädje att vara tillbaka i Tre Kronor. Senast han var med var när han vann VM-guld i Tyskland för två och ett halvt år sedan.


Nu har Johan Garpenlöv tagit över som förbundskapten efter Rikard Grönborg, och Lindberg fick en Tre Kronor-plats direkt.


– Jag tycker det är kul. Det är många unga killar och helt plötsligt är man en av de äldre i laget. Det känns som det gick ganska snabbt, säger han och ler snett.


– Jag tycker det är ett spännande lag också. Vi spelade väl inte riktigt som vi ville. Vi gjorde två bra perioder idag, två och en halv, kanske. Sedan en och en halv igår. Jag tycker inte vi fick en full 60-minutersmatch.


Lindberg håller ändå med om att förlusten mot Finland som match räknat var Tre Kronors bästa i Karjalaturneringen.


– Ja, absolut. Starterna har varit dåliga så vi har behövt jaga direkt, men det är kul att vara i landslaget.


Vilka förväntningar har du på dig och det du ska tillföra framöver också kanske?


– Jag känner att jag har fått spela i mer offensiva situationer, i många offensiva tekningar. Det är lite ovant att spela de minuterna, men det är skitkul. Man känner att den offensiva touchen kanske inte riktigt är där, som man är van från när man spelade i elitserien (SHL) sist.

– Nu har man gjort ganska många år i Nordamerika och spelat en mer defensiv roll, men jag tyckte jag kom mer och mer och försökte hitta lite olika spel. Men det är grymt kul att få spela många minuter och få förtroende, säger Lindberg som spelade över 21 minuter mot Finland och nästan 20 minuter mot Ryssland.


Skellefteå i CHL-final? Zug-centern Oscar Lindberg hoppas få möta sin tidigare klubb i slutspelet av Champions Hockey League. Foto: Bildbyrån.


Spelmässigt är det också skillnad mot att komma till Tre Kronor från spelet i Zug och Schweiz.


– Här är det fyra bra kedjor, fyra bra femmor. I Schweiz kan det finnas lite upp och ner, men spetsen där är grym. Det är en hård liga att spela i. Det körs som fan och det är ganska rolig liga, det är inte så defensivt och tillbakadraget utan det forecheckas mycket så det är en rolig liga.


För Oscar Lindberg väntar åttondelsfinal i Champions Hockey Leauge med Zug mot Tappara redan på tisdagskvällen. Så han ska tillbaka till Finland för spel i Tammerfors.


– Det är kul att få se lite nya ställen, lite roadtrips. Vi har inga roadtrip i Schweiz, så att få komma i väg med laget är alltid bra. Det är kul. Förhoppningsvis får vi möta något svenskt lag. Det vore grymt, kanske Skellefteå i slutändan.


Om Zug och Skellefteå gör sitt i slutspelet kan de stöta på varandra i CHL-semifinal.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)