HockeyNews
PLUS

Reideborn tillbakavisar uppgifter om sitt KHL-kontrakt

(10891) Adam Reideborn/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 11 november 2019

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Djurgården har tappat Tre Kronor-målvakten Adam Reideborn till KHL. Frågan är för hur länge.

Uppgifterna om att han har skrivit på ett tvåårskontrakt stämmer inte.

Efter SM-finalen med Djurgården mot Frölunda i maj fick SHL-stjärnan Adam Reideborn ett erbjudande av den ryska storklubben Ak Bars Kazan.

Det kunde han inte tacka nej till.


Men KHL-kontraktet är inte två år långt, som har uppgetts i både ryska och svenska medier.


– Jag har bara ett år. "Micke" (Kazan- och Tre Kronor-kamraten Mikael Wikstrand) har två år, men jag har ett år, säger Adam Reideborn till HockeyNews.se i Hartwall Arena efter Tre Kronors 2-1-förlust mot Finland.


LÄS MERDjurgårdens stjärnmålvakt på väg till KHL – och Jakob Lilja till NHL?


Adam Reideborn har fått en fin start på säsongen i sin nya klubb Ak Bars Kazan, vilket har gett honom en landslagsplats.


Adam Reideborn i samspråk med sina tidigare Djurgårdskamrater Olle Alsing och Tom Nilsson under en Tre Kronor-träning i Helsingfors. Foto: Mattias Ek.


Frågan återstår om det också kommer att ge honom ett kontrakt för kommande säsong.


– Det är upp till bevis det här året och visa att de ska behålla mig. Det är roligt. Jag vill ha lite press på mig första året och inte komma dit och vara för avslappnad.


Så då har ni inte börjat prata om nytt kontrakt ännu?


– Nej, verkligen inte. Det har ju bara gått några matcher. Vi är tre bra målvakter där som tävlar om det. Det gäller att verkligen spela bra för att stå.


Adam Reideborn har sedan han flyttade till Ak Bars Kazan blivit ännu snabbare. Det har sin förklaring.


– Jag har fått jobba ganska mycket på det när jag kom till Ryssland. Ari Moisanen, målvaktstränaren som var där i början, han vet vad som gäller i KHL och han vet vad man behöver för att kunna lyckas. Jag fick jobba mycket med snabbheten de första veckorna med explosivitet och tryck. Jag har blivit snabbare och känner mig lite lite bättre än förra året. Jag vill väl utvecklas ännu mer, men det känns som jag har tagit ett litet steg. Jag känner mig som en bättre målvakt.


Adam Reideborn har 91,6 i räddningsprocent efter 17 spelade KHL-matcher i höst. Foto: Bildbyrån.


Ändå är han självkritisk till sitt spel. Han har vunnit tolv av 17 matcher så här långt.


– Det har varit lite sämre för min egen del de sista tre-fyra matcherna. Det har varit lite för enkla mål, men vi har spelat bra som lag. Vi har vunnit matcher ändå. Vi har haft en otrolig trygghet i hela laget och har kunnat varva mycket folk och hålla alla fräscha. Vi har en stark och stor trupp och hittat sätt att vinna. Jag måste väl kanske vara lite bättre när jag kommer tillbaka till Kazan, men det känns som jag har fått en bra start och tränaren kan lita på mig, så jag är nöjd.


Hur är livet i Ryssland vid sidan om hockeyn?


– Det är lite annorlunda. Det är ett annat land med andra traditioner. Kazan är en fantastisk stad och där vi bor är grymt för hela familjen. Det var lättare än vad jag trodde kanske att komma dit och bo där. Jag trivs, tjejen trivs och lilla ungen, lilla Ben mår bra. Det känns som vi börjar hitta hem där borta så här tidigt. Det är kul att få en liten nytändning och få en utmaning i Ryssland och testa på något nytt.


LÄS MERReideborns konkurrent dumpas – och svenske storskytten skadad


Adam Reideborn fick chansen direkt under nya förbundskaptenen Johan Garpenlöv. Men trots att Reideborn spelade väldigt bra mot både Tjeckien (1-3) och Finland (1-2) i Karjalaturneringen blev det förluster i de matcherna.


Det räcker inte att göra bara ett mål framåt för att vinna.


– Idag var det ett jättesteg framåt. Första perioden var lite liknande innan vi har gjort i matcherna, men andra och tredje är vi riktigt bra och vi är starka på pucken och skapar mycket lägen. Sedan är deras målvakt (Harri Säteri) jättebra och spelar lugnt och harmoniskt. Deras försvarsspel är likadant så vi får svårt att få in pucken, säger den förre Djurgårdsmålvakten.


– Vi skapar mycket lägen och har mycket puck i anfallszonen. Det är väl en bra avslutning på det sättet i den här turneringen.


Men godkänt är det inte, menar han.


– Tre förluster tycker inte jag är godkänt alls. Vi ska göra bättre prestationer över lag tycker jag. Vi ska göra det bättre. Det är ny huvudtränare, men det är inte så mycket nytt spel.


För Adam Reideborn blir det hemresa till Kazan för fortsatt spel i KHL. Samtidigt följer han Djurgårdens spel i SHL.


I nuläget har varken Niklas Svedberg eller Karri Rämö kontrakt med Stockholmsklubben för nästa säsong. Då kanske även Reideborn är fri på marknaden.


– Jag har följt Djurgården och vet att det har varit lite upp och ner i inledningen, men jag tycker att både Rämö och Svedberg har spelat riktigt bra. Jag håller på Djurgården, med det är inget jag tänker på just nu, säger Tre Kronor-målvakten.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)