HockeyNews
PLUS

Ryssland tror inte på NHL-stjärnorna i OS i Peking 2022

(10840) Nikita Gusev/Nikita Kutjerov/Tretjak
Bildbyrån

Publicerad: 9 november 2019

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Ryssland förväntar sig inte att det blir några NHL-spelare i OS i Kina 2022.

Därför förbereder sig hockeyns stormakt i öst på att upprepa guldet från OS 2018 på sitt eget sätt.

Ryska stjärnor som Nikita Gusev, Nikita Kutjerov, Jevgenij Malkin och Alexander Ovetjkin skulle kunna ta plats i ett OS-lag om lite mer än två år.


Men Ryssland räknar inte med att klubbägarna i NHL är villiga att släppa sina spelare till Peking-OS 2022. I så fall blir det ett OS utan NHL-glans precis som i Sydkorea 2018 där ryssarna tvingades ställa upp utan rysk flagg och under namnet OAR till följd av dopingöverträdelser.


Kirill Kaprizov och Pavel Datsiuk var med och såg till att ryssarna fick vinna OS-guld 2018 då inga NHL-spelare var med. Foto: Bildbyrån.


– Det finns redan en förståelse för att NHL troligen inte kommer att släppa sina spelare till OS igen, eftersom det inte passar in i den finansiella affärsmodellen i ligan. NHL är främst en affärsorganisation, säger den ryske landslagschefen Roman Rotenberg, enligt ryska nyhetssajten Championat.com.


Ryssland har därför igång ett b-betonat lag som spelar i Karjalaturneringen och parallellt har man ett OS-lag på Deutschland Cup i Tyskland nu i november.


– Steg för steg kommer vi att förbereda oss för OS, som vi gjorde inför den senaste OS-turneringen. Vi har en framgångsrik erfarenhet av det och vi följer en upptrampad väg, och vi kommer att sträva efter att vinna både i Peking och i VM, säger Roman Rotenberg.


NHL-kommissionären Gary Bettman medger, enligt Sport-Express:


– Deltagande i OS är en svår uppgift, det är ett problem. Jag vet att många spelare gillar att representera sitt land i internationella turneringar. Jag vet att många spelare skulle vilja vara med i OS. Jag vet att det finns spelare som inte är med och som som då njuter av en semester mitt i säsongen.


Bettman vet att NHL-klubbarnas ägare är negativa till att göra uppehåll i NHL-säsongen även när det gäller för ett OS i Kina.


– När det gäller min synpunkt har vi kommit fram till att deltagande i OS är otroligt förstörande för NHL. För NHL-säsongen, säger NHL-bossen.


– Detta är en mycket svår fråga, som vi fortsätter att diskutera med spelarfacket NHLPA och som vi fortsätter att diskutera med IIHF och René Fasel.


Ryssland fortsätter OS-förberedelserna och kommer att ställa upp med sitt bästa tänkbara lag hemma i Channel One Cup i Moskva i december. I det lag som möter Tre Kronor på lördagen saknas stjärnor som Kirill Kaprizov, Ilja Sorokin, Sergej Mozyakin, Vadim Sjipatjov, för att nämna några KHL-toppar.


– Jag tror att laguppställningen i december kommer att vara starkare, för du måste vinna hemma, säger Vladislav Tretjak, ordförande i det ryska hockeyförbundet, till nyhetsbyrån TASS.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!