HockeyNews
PLUS

Garpenlöv efter debutförlusten: "Blir lite blandade känslor”

(10817) Garpenlöv
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 7 november 2019

FacebookXWhatsApp

LEKSAND. Det var under torsdagsaftonen som Johan Garpenlöv fick göra sin debut som förbundskapten i Tre Kronors bås. Men tiden som förbundskapten för det nya Tre Kronor fick inte direkt någon flygande start.  Detta efter att Tjeckien besegrat ett något uddlöst Sverige med 1–3 i Tegera Arena.

– Jag känner mig stolt naturligtvis och sedan hade man ju velat vinna den så det blir lite blandade känslor, säger Garpenlöv till HockeyNews.se

Gästerna inledde också matchen klart piggast under den första perioden då laget skapade majoriteten av de heta målchanserna i matchen. Och i inledningen av den andra perioden skulle det spelmässiga övertaget ge resultat. Detta då den skicklige forwarden, Dmitri Jaskin knivskarpt placerade pucken i nättaket bakom en annars storspelande Adam Reideborn i det svenska målet.

Sverige tog sig sedan tillbaka i matchen sex minuter senare när Anton Rödin hittade backen, Mikael Wikstrand som tog vara på en lucka i offensiv zon och kunde sätta kvitteringen. Tempomässigt var Tjeckien klart starkare än det svenska laget och det märktes som tydligast i slutet av den andra akten. Det var också då som gästerna kunde utnyttja ett numerärt överläge genom en vindsnabb kontring där forwarden, Andrej Nestrasil hittade klubbspetsen på Jan Kovar som kunde styra in 1–2 bakom en chanslös Reideborn. Den tjeckiska ledningen kunde ha varit betydligt större i mittenperioden där gästerna vann skotten med hela 17–6.

Under inledningen av den tredje perioden kunde Sverige lyfta sig något spelmässigt. Närmast att kunna hitta in med en kvittering var forwarden Max Friberg som i mitten av tredjeperioden serverades till ett närmast öppet mål. Avslutet blev dock inte alls som han hade tänkt sig och räddades genom en lång målvaktsklubba från Roman Will.

– När vi väl började tävla lite hårdare, vinner lite fler dueller och blir starkare på pucken så har vi ju en chans att kunna producera framåt, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

Närmare än så kom inte Sverige en kvittering och istället kunde Michal Repik sätta spiken i den berömda kistan och skriva segersiffrorna till 1–3 i den inledande matchen av Karjala Tournament. 

– Jag tycker väl att vi möter ett bra Tjeckien, vi får jaga och orkar inte riktigt med i det fysiska spelet och är inte så starka med pucken som man måste vara internationellt. Det gör ju att vi hade pucken under en väldigt kort tid i laget och då fick vi jaga hela tiden. Då blir det jobbigt.


Tjeckien var betydligt starkare än Sverige under torsdagsaftonen och vann även skottstatistiken med 31–21. FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Förbundskapten, Johan Garpenlöv fick alltså stå som förlorare i sin första match som huvudansvarig för Tre Kronor.

– Naturligtvis så var det här jättestort för mig med att få göra min första match som huvudansvarig för Tre Kronor. Jag känner mig stolt naturligtvis och sedan hade man ju velat vinna den så det blir lite blandade känslor.

Hur gick tankarna inför matchen, fanns det någon nervositet?

– Man är så fokuserad på vårt spel och vad vi ska göra. Det är ju det som man tänker mest på och sedan vet man ju inte riktigt innan matchen drar igång med vad man kommer att få för resultat. Men fokus var ju på vårt spel och vad vi skulle göra där man försöker att ha en tanke med vilka kedjeformationer som ska spela när och var.


Känns det extra surt att inleda din tid som förbundskapten med en förlust?

– Det är det ju alltid, alla förluster är ju jobbiga att ta så det spelar ingen roll med hur de går till. Det är lika jobbigt.

Härnäst väntar en resa över Östersjön till Helsingfors för laget innan man sedan ställs mot Ryssland och Finland under helgen i Karjala Tournament.

– För oss ledare handlar det om att vi lär känna varandra i vårt ledarskap och att killarna börjar att lära känna vårt ledarskap. Och så får vi göra den här resan fram tills VM, det är ju vad det handlar om. Det här var ett steg åt det hållet. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)