Djurgårdens sportchef kritiserar SHL:s toppchefer: "Pinsamt"


5 november

STOCKHOLM. Djurgården har på kort tid fått tre spelare avstängda och känner sig missgynnat av SHL.

DIF:s sportchef Joakim Eriksson riktar nu tung kritik mot både SHL och SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.

– De som beter sig mest som skitstövlar och som skriker, gestikulerar, tränger sig in i domarutrymmen eller som har åsikter till höger och vänster om spelare i andra lag när man inte tar ansvar för sina egna spelare är de som blir belönade, säger Eriksson till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av ATG Sport 


Djurgården har tre raka förluster i SHL och är nere i en svacka. I efterdyningarna till 5-1-förlusten hemma mot Rögle förra tisdagen har backklipporna Marcus Högström och Jesper Pettersson blivit avstängda tre respektive två matcher.


Situationen med Högström blev och har fortsatt vara hett omdiskuterad.


Djurgårdsbacken ilsknade till i avbytarbåset när han hamnade i ett gruff med Röglestjärnan Dennis Everberg. Högström rev av hjälmen på Everberg, fattade tag med vänsterarmen om nacken på Röglespelaren och delade ut ett slag i ansiktet som ledde till att Everberg drabbades av hjärnskakning.


Först fick spelarna två minuters utvisning var.


Men dagen efter, på onsdagen, efter det att domarchefen Tomas Thorsbrink förklarat att det inte finns stöd för någon anmälan till disciplinnämnden enligt regelverket, tog ärendet en ny vändning sedan SHL diskuterat frågan med ishockeyförbundet och spelarfacket Sico.


LÄS MERVändningen: Högström blir anmäld efter slaget


På torsdagseftermiddagen, timmarna före Djurgårdens match i Skellefteå, meddelade disciplinnämnden att Högström fått tre matchers avstängning och dryga böter.


Nu laddar Djurgården om under landslagsuppehållet.


– Alla lag blir väl frustrerade när man inte når den framgång som man hoppas och förväntar sig. Det spelar ingen roll om det är Djurgården eller Frölunda. Jag tror du kan gå igenom vilket lag som helst i tabellen som går igenom dåliga perioder eller har resultatmässiga negativa trender, så finns det alltid ett visst övermått av frustration, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


Djurgårdens Jesper Pettersson är tillsammans med Marcus Högström och Anton Hedman avstängda för tillfället. Foto: Bildbyrån.


– Själva händelsen och det Högström gjorde ser jag inte som positivt, att han slår knytnäven i ansiktet på någon, men att vi visar energi och frustration är ändå en reaktion på att man vill någonting. Det hade varit värre om det hade varit apatiskt kring saker och ting. Sedan gäller det att ha sina känslor och sin irritation och frustration i balans. Det är det vi jobbar med och utvärderar.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson är långt ifrån nöjd med turerna som slutade med att den vikarierande lagkaptenen Marcus Högström blev avstängd.


– Sett till hur SHL agerade i frågan, jag vet inte hur man ska uttrycka sig politiskt korrekt, men jag tycker att det är pinsamt hur Johan Hemlin och Tomas Thorsbrink uttrycker sig i media och agerar under de 24 timmarna när vi har överenskommelser hur vi ska hantera saker och ting och helt plötsligt väljer man att frångå det. Det får de stå till svars för, säger Eriksson.


– Vi har givetvis uttryckt till dem på egen hand och har väldigt starka åsikter om egentligen hur vi i Djurgården blir hanterade av SHL. Sett till det sätt vi för oss på tränarbänken och i intervjuer, hur vi är i korridorerna, i respekt mot domarna och domarbasen, det får vi kontinuerligt höga betyg för. Men när vi sen tittar ut på isen så tycker jag inte att man blir speciellt belönad för det.


Joakim Eriksson vrider det ännu längre:


– Det är snarare de som beter sig mest som skitstövlar och som skriker, gestikulerar, tränger sig in i domarutrymmen eller som har åsikter till höger och vänster om spelare i andra lag när man inte tar ansvar för sina egna spelare. Det är de som blir belönade. Det får Johan och Tomas svara för. Det är en SHL-problematik generellt och det vågar jag stå för också.


Rögles huvudtränare Cam Abbott blev bortvisad från spelarbåset i slutsekunderna av matchen mot Djurgården på Hovet och Rögle tilldelades ett lagstraff.


Abbott var väldigt irriterad på presskonferensen efter matchen och riktade strålkastarna mot situationerna i matchen som sedan ledde till avstängningar för Djurgårdens Jesper Pettersson och Marcus Högström.


LÄS MERRögles ilska efter vinsten mot Djurgården: "Tydlig skallning"


SHL:s vice vd Johan Hemlin bemöter här kritiken från Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

Hemlin säger till HockeyNews.se:


– Jag kan kort säga om det som hände i tisdags att SHL såg den där händelsen. Man gjorde analysen att den inte är okej, men man hittade inte en öppning i regelverket för att göra en anmälan beroende på om man isolerade själva slaget. Sedan öppnades situationen upp igen på onsdagen och då blev Djurgården informerat vid lunchtid att det var fortsatt under lupp.


– Vi kan göra det enkelt för oss genom att direkt anmäla varje situation som är i gråzonen så får nämnden avgöra. Men vi vill istället försöka göra korrekta bedömningar och fatta egna beslut. I den här situationen fick vi göra ett omtag för att få praxis av regelverket vilket tyvärr gav en tidsförskjutning, vilket är ytterst ovanligt, säger Hemlin.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson menar också att hans spelare vid en rad tillfällen råkat ut för regelvidriga smällar utan att de har lett till någon påföljd från domare eller SHL.


– Vi har Andreas Engqvist som idag inte spelar ishockey. Han blev utsatt för en late hit i Mora för två-två och ett halvt år sedan, som inte ens gick till disciplinnämnden, men den kunde man inte ta upp och anmäla i efterhand vid dåvarande tillfälle. När man halvt konstaterade att det kanske borde ha gått, säger Eriksson.


Han tillägger:


– Jag har inget att invända mot att situationen som sådan (Marcus Högström) gick till disciplinnämnden utifrån förseelsen och händelsen, utan det är förfarandet och den allmänna situationen som råder kring domare, kring bedömningar, och som börjar bli provocerande för oss i Djurgården.


Johan Hemlin bemöter även Erikssons åsikt att andra lags ledare belönas trots att de uppför sig som ”skitstövlar”.


– Det är en helt annan diskussion och det får stå för honom. Det är väl klart att SHL försöker hålla samma linje mot alla, säger SHL:s vice vd.


Annons

Annons