Omark historisk i KHL – förste svensken att nå 100 mål


4 november 2019

Linus Omark är historisk i KHL.

Han blev den första svenska spelaren att nå 100 mål i ligan.


Salavat Julajev spöade Dinamo Minsk med hela 9-1 i KHL och lagets poängkung, Linus Omark, stod för både mål och två assist.


Det var över 8 000 åskådare på läktarna hemma i Ufa, så det var inget större fel på stämningen i arenan.


– Vi började matchen mycket bra och gjorde fyra mål under den första perioden. Vi gjorde så att spelet blev ganska utmanande för motståndaren, säger Omark till sin klubbs hemsida.


Linus Omark har gjort 100 mål i KHL:s grundserie. Det har ingen annan svensk lyckats med förut. Foto: Bildbyrån.


Salavat Julajevs huvudcoach hade satt ihop en ny kedja med Linus Omark, Alexander Burmistrov och Teemu Hartikainen, och alla tre spelarna blev målskyttar mot Jhonas Enroths Dinamo Minsk.


– Hur bekväm jag kände mig ihop med Burmistrov? Hittills har det bara gått en match, så det är svårt att säga något. Men vi ansträngde oss hårt allihop för att vinna, så vi får se efter nästa match, säger Omark.


Hans 5-0-mål i powerplay var den förre Luleåforwardens 100:e mål i KHL. Därmed är han den förste svenska spelaren att komma upp i tresiffrigt i antal mål i KHL:s grundserie.Den för närvarande skadade Dynamo Moskva-forwarden André Petersson är näst bäste svensk och har gjort 96 mål i sin KHL-karriär.


– Att jag gjorde det hundrade målet i KHL:s grundserie? Naturligtvis hade jag ingen tanke på det. Men 100 mål är mycket bättre än 99, säger Linus Omark på lite typiskt Omark-vis.


LÄS MEROmark om KHL, Luleå och nästa steg i karriären: "Något man tänker på"


Med 323 poäng på 366 KHL-matcher är han också den bästa svenska poänggöraren i KHL genom tiderna. Omark ligger på 14:e plats i KHL:s poängliga genom alla tider och har bara fyra poäng upp till Ilja Kovaltjuk.


Mycket talar för att Omark slår sig in på topp tio i KHL:s totala poängliga under den här säsongen.


32-årige Linus Omark, som har antytt att det här blir hans sista säsong i Salavat Julajev, ligger tvåa i årets poängliga med sina 24 poäng (6 mål, 18 assist) på 24 matcher.