AnnonsSkellefteåbacken i nyckelmöte med NHL-klubben


22 oktober

Skellefteås Filip Berglund har inte varit inne på något mål bakåt – i boxplay. Däremot två mål framåt.

Här berättar den Edmonton-draftade backen om den unika detaljen i statistiken, om samarbetet med stortalangen Philip Broberg, om rivaliteten till Luleå och om ett framtidsmöte med en NHL-boss i Ängelholm.


Annons

SHL presenteras av ATG Sport 


Inför Skellefteås första rivalmöte för säsongen med Luleå har backen Filip Berglund, 22, lyckats med att hjälpa sitt lag att hålla rent i boxplay i nästan 32 minuter.


När Berglund har varit inne och spelat i numerära underlägen har Skellefteå inte släppt in ett enda mål. Däremot har han varit med om att hans lag har gjort två mål framåt i boxplay.


Det ger honom plus två i statistiken – i boxplay.


– Hehe. Jag har sett det faktiskt. Det är roligt. Jag tycker att vi har ett bra boxplay, jag och Arvid Lundberg, vi spelar med varandra. Det funkar jävligt bra. Sedan kanske det är lite tillfälligheter att man har plus två efter tolv matcher, säger Filip Berglund till HockeyNews.se och tillägger för säkerhets skull:


– Det har aldrig hänt för mig förut.


Både mot Oskarshamn i SHL-premiären och i 3-1-segern mot Linköping har Filip Berglund varit inne på mål framåt i boxplay. Mot LHC spelade Skellefteå fyra mot sex i slutet då Linus Lindström kunde skicka in pucken i tom kasse.


LÄS MER”Bulan” hyllar två Luleåbackar inför norrderbyt: ”Stuckit ut”


Skellefteå ligger nu trea i SHL efter tolv matcher och har två poängs försprång till Luleå. Mötet i sig framkallar känslor mellan de inblandade, såväl spelare, ledare som fans.


– Det är klart att det är nånting extra, speciellt när båda lagen är topplag som det känns just nu. Jag är härifrån (Bergsbyn i Skellefteå) och har växt upp med de här matcherna hela livet och nu få chansen att lira dem är jäkligt kul faktiskt. Man vet att det betyder mycket för fansen också, det är roligt.


Något särskilt Luleåminne?


– Äh, inget speciellt för mig, men finalserien (2014) när man satt och såg på tv:n är väl det som sticker ut. Annars har jag inget speciellt minne.


Både Filip Broberg och AIK-värvningen Philip Broberg, 18, är knutna till NHL-klubben Edmonton Oilers genom draften. Broberg är till och med under kontrakt med NHL-laget och är utlånad till Skellefteå den här säsongen.


Edmonton-valen Philip Broberg och Filip Berglund bildar backpar i Skellefteå AIK i SHL. Foto: Bildbyrån.


Filip och Philip bildar backpar i SHL.


– Det har känts bra tycker jag. Det blir en lite annan roll för mig. Ifjol lirade jag med Fredrik Lindgren. Han och Philip är lite olika spelartyper. Jag tycker vi har spelat bra. Han är jäkligt offensiv och kreativ och ung. Jag har väl anpassat mig lite efter det. I det stora hela tycker jag att det har gått ganska bra och vi har spelat stabilt bakåt. Sedan kan man alltid bidra mer framåt, men jag tycker vi har fått en bra start, säger Filip Berglund som har gjort ett mål och en assist medan Philip Broberg har två assist.


Du har nästan fått en papparoll i år, eller?


– Ja, jag känner mig nästan lite gammal, hehe. Men det är roligt att få se honom växa. Den rollen tar jag gärna.


Att Edmonton har tingat dem båda är naturligtvis en snackis.


– Det är klart att vi har surrat om det. Det är lite speciellt att båda är draftade av dem. Det är bara kul.


Filip Berglund draftades sommaren 2016 och förra helgen hade han ett möte med Edmontons utvecklingschef i samband med bortamatchen mot Rögle.


– Jag var ute och tog en fika med Scott Howson i Ängelholm, säger Filip Berglund.


Hur ser klubben på dig?


– De har varit nöjda med mig. Det är sista året som de har mina rättigheter, sedan blir jag fri, så det är absolut ett viktigt år. Det är svårt att veta exakt hur de resonerar inom sin organisation. Jag försöker bara ”foka” på det jag kan göra så får vi se i slutet av säsongen vad de säger.


Filip Berglund har höga förväntningar på sig själv och låter självkritisk när han berättar om förra säsongen.


– Jag hade kanske en liten mellansäsong ifjol. Jag tycker jag har kommit bättre in i den här säsongen och spelar riktigt stabilt bakåt och spelet med puck funkar bra också. Absolut något att bygga vidare på.


Vad var det som du inte var nöjd med förra säsongen?


– Fram till jul gick det riktigt bra. Det var ett par månader jag tyckte det gick lite svajigt, lite väl mycket upp och ner. Men jag menar, det känns som jag har etablerat mig i ligan på ett annat sätt och då har man en större kravbild på sig själv. Det känns bra att ha fått den här starten i år. Det känns bra att vara tillbaka på banan.


Annons

Annons