HockeyNews
PLUS

Gustaf Lindvall har motbevisat tvivlarna: ”Folk får tycka vad de vill”

(10465) Gustaf Lindvall
Bildbyrån

Publicerad: 27 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Det var många som tvivlade på honom inför säsongen – nu har målvakten Gustaf Lindvall motbevisat tvivlarna och gett Skellefteå ett angenämt problem. 
– Jag kan bara göra mitt bästa, sen vad folk säger gör mig inte så mycket, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

Gustaf Lindvall är namnet på mångas läppar just nu. Han gör stor succé i SHL med Skellefteå och ligger för närvarande på en femteplats i målvaktsligan med imponerande 92.53 i räddningsprocent. 

Men inför säsongen var det många som ställde sig frågande till hur Skellefteå skulle klara sig med Gustaf Lindvall i målet efter att den tilltänkte förstakeepern Mantas Armalis tvingats till operation och frånvaro. Själv har han dock aldrig tvivlat. 

– Folk har tvivlat på mig under hela min karriär, så det är inget nytt. Det var inte så många som trodde på mig när jag spelade i Arlanda i division 1 eller i Tingsryd heller. Det har hängt med hela karriären, säger han. 

Är det jobbigt att folk tvivlar på dig?

– Nej, jag är rätt van. Det är ingenting jag lägger fokus på. Jag försöker bli bättre varje dag och sen får folk tycka vad de vill. Jag kan bara göra mitt bästa, sen vad folk säger gör mig inte så mycket, säger han. 

28-åringen tror att en del av framgången stavas detaljer, som han förändrade på målvaktsverkstan uppe i Sunderbyn i somras. 

– Jag försöker alltid förändra mitt spel varje år. Vi försöker hitta svagheter som man kan förbättra. Jag har Krister Holm (målvaktstränaren) till hjälp och vi analyserade vad som var bra och dåligt efter fjolåret, säger han. 

Vad har du jobbat med?

– Att få en lite mer atletisk grundställning så jag kan få bättre explosivitet, samt aktivare händer. Jag vill utnyttja dem bättre. Det är inga jätte revolutionerande saker, det är alltid så att man måste utvecklas. Om man lutar sig tillbaka och blir nöjd blir man fort omsprungen.

Gustaf Lindvall tackar den tillresta Skellefteåpubliken efter en match på Hovet. Foto: Bildbyrån

En annan faktor han lyfter fram är den mentala tränaren Andy Swärd, som han i dag jobbar väldigt tajt med. 

– Han har har hjälpt mig otroligt mycket med det mentala. Andy (Swärd) jobbar så att du lär känna dig själv och förstår varför du är som du är och reagerar på olika sätt när du blir stressad eller arg. Man lär känna sig själv och sin omgivning bättre. Det börjar egentligen där, att man får en bättre förståelse för själva omgivningen, säger han och fortsätter:

– Sen jobbar vi med en tydlig plan inför varje match. Vi pratar alltid innan om vad som kommer bli viktigt och vart man ska lägga sitt fokus så att man inte påverkas där ute om man släpper in första skottet, eller om håller på att hålla nollan. Den mentala anspänningen ska vara lika över hela matchen. Om jag personligen blir arg eller sådär så är det lätt att tappa fokus på det jag ska göra. Det gäller att hålla rätt anspänning hela matchen, så får man analysera vad man gjort bra och kan förbättra efteråt. 

Inom kort är Mantas Armalis tillbaka från sin skada, men huvudpersonen själv lägger ingen större vikt på den kommande konkurrenssituationen.

– Jag tänker inte på det så mycket. Det är kul för Mantas (Armalis) att han är tillbaka snart. Han har haft en tung resa med lång rehab, så det ska bli kul att han kommer tillbaka. Det är han värd, säger han. 

Skellefteåtränaren Tommy Samuelsson hyllar sin målvakt efter starten. 

– Han är en del av vårat försvarsspel och har spelat väldigt stabilt och gett oss chansen att vinna varje match, säger han. 

Hur tänker ni kring målvaktssituationen nu när Mantas Armalis är på väg tillbaka ordentligt?

– Så långt har vi inte kommit i våra tankar. Mantas (Armalis) har knappt spelat en match sen i mars/april, så vi får nog lugna oss med dem tankarna lite.

I tisdagens rivalmöte med Luleå fick Gustav Lindvall utgå, drygt halvvägs in i matchen, efter att ha fått ett skott mot masken. Det ska röra sig om en underkroppsskada och det är oklart när Lindvall är tillbaka i full träning. 

Mot Frölunda (1
–6) i går, lördag, inledde Oskar Östlund matchen, men byttes ut efter en tung start och Mantas Armalis fick hoppa in och säsongsdebutera.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!