Brynäscentern: "Vi ska ha lite skit när det går dåligt"

17 oktober 2019

För tredje säsongen i rad har Brynäs fått en jobbig höst. Erfarne Jacob Blomqvist, 32, har varit med i med- och motgång sedan 2014.

För HockeyNews.se berättar Brynäscentern om den osäkerhet som har smugit sig in i laget.

– Vi jobbar hela tiden för att verkligen lita på varandra, säger Blomqvist.


SHL presenteras av ATG Sport 


Brynäs försäsong var strålande.


SHL-premiären och 5-2-vinsten borta mot regerande mästarna Frölunda likaså. Men den senaste månaden har mest varit ett mörker för Gävles hockeystolthet.


– Förväntningarna var väldigt höga och det kändes otroligt bra. Jag tycker att vi har ett otroligt slagkraftigt lag och det tycker jag fortfarande, trots att det har varit en väldigt tung start på serien. Vi började otroligt bra mot Frölunda och sedan gjorde vi en bra match mot Linköping, men tappade lite där, säger Blomqvist till HockeyNews.se inför torsdagens oerhört betydelsefulla hemmamatch mot nykomlingen Oskarshamn.


Blomqvist fortsätter:


– Sedan har det kommit några förluster och riktiga bottennapp. När det blev ett mål bakåt har vi tappat allting och det har väl satt sina spår i spelet och i självförtroendet, som det är i den här sporten.


Brynäs och Jacob Blomqvist är på kvalplats i SHL. En seger hemma mot Oskarshamn är nödvändig. Foto: Bildbyrån.


Jacob Blomqvist var med och spelade SM-final 2017 under ledning av huvudtränaren Thomas ”Bulan” Berglund. Men därefter har Brynäs inte nått upp till den nivån.

Eller ens varit nära.


Tidigare har huvudcoacherna Roger Melin (2017) och Tommy Sjödin (2018) fått sparken under höstrusket.


– Vi har haft lite dåliga starter. Det är jobbigt att få en tung start för det brukar hänga i ganska länge att man får jobba för att komma upp på lite säker mark. Vad gör man? Jo man förbereder sig på bästa sätt hela tiden. Men det är bara att bita i för det finns inga hemligheter eller nånting, säger Blomqvist.


– Vi blickar framåt, det är bara så. Vi ska tillbaka och vi kommer att vända det här. Det är jag inte ett dugg orolig över.


Jacob Blomqvist och Brynässpelarna kämpar nu tillsammans med nuvarande huvudtränaren Magnus Sundquist för att kunna lyfta från kvalplats.


– Det går inte trolla. Vi vill självklart tillbaka till den känslan vi hade. Även fast vi torskade senast mot Skellefteå (4-1) tycker jag att jag så lite mer energi i laget. Stundtals kände jag ändå att vi är bra. Vi har det i oss. Jag är inte orolig. Vi kommer att vända. Vi kommer att få studsen i laget som vi hade på försäsongen och i början, säger Blomqvist.


Har ni ett grundspel som ni litar på?


– Det är klart att det blir väl lite tveksamheter. Även fast vi vet att vi ska sätta en check, kanske det blir att någon åker hem för att säkra. Det blir att man tänker mycket och analyserar mycket när det går så här dåligt och det kanske inte blir att alla exakt spelar lika. Men vi jobbar hela tiden för att verkligen lita på varandra, att man verkligen täcker upp för varandra.


Till råga på eländet är Brynäs sämst i powerplay (9,38 procent) och näst sämst i boxplay (69,57).


– Vi pratar och nöter lite på det, både boxplay och powerplay och vi vet att statistiken är väldigt dålig i båda formerna. Det speglar väl lite resultatet och hur det har gått i matcherna. Det är självklart någonting vi jobbar på och som ska vara en vinnande faktor att få igång special teams.


Hur jobbar ni med självförtroendet?


– När man torskar och ligger under i matcherna blir det svårt att verkligen pusha varandra, men vi har pratat mycket om att värdesätta det och verkligen få alla att göra det, säger Jacob Blomqvist.


Jacob Blomqvist spelar för ett nytt kontrakt i Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Den snart 33-årige centern skrev i november 2016 på ett treårskontrakt med Brynäs. Nu är han inne på sista säsongen av det. Frågan är om Blomqvist blir kvar i klubben.


– Det är så pass tidigt än. Just nu har jag fullt fokus på att försöka vinna matcher och hjälpa laget att klättra i tabellen.


Blomqvist och hans hårt jobbande kedjekamrater Joachim Rohdin och Daniel Mannberg har hittat en kemi sinsemellan.


– Jocke Rohdin och jag och Mannberg tycker jag läser av varandra bra. Vi pratar varje dag och kollar igenom bytena vad vi kan göra bättre. Vi ska verkligen försöka sätta press på motståndarna och försöka stressa fram lite misstag och ge lite energi till laget.


Brynäs supportrar har blivit bortskämda med framgångar genom åren, men de senaste årens tuffa höstar har testat deras tålamod.


– Jag tycker det bara är ett bevis på att vi har många fans som är engagerade och hejar på oss. Likväl som vi får beröm när det går bra ska vi ha lite skit när det går dåligt också. Utan dem har vi ingen verksamhet, säger Jacob Blomqvist.


Inför matchen mot Oskarshamn är Linus Ölund tillbaka efter en hjärnskakning.