NHL-svepet: Olofssons åttonde mål räckte inte


17 oktober 2019

TAMPA. Det var stjärnornas kväll i NHL. Sidney Crosby, Nicklas Bäckström, Evander Kane och Connor McDavid. Den senare med ett mål och fyra assist. Till den kategorin får vi väl också räkna Victor Olofsson efter hans åttonde raka mål i powerplay i sin NHL-karriär. Totalt sex svenska mål och elva assist.Anaheim–Buffalo 5–2

Svenskarna: Jakob Silfverberg 1 mål och 2 ass, Rickard Rakell 1 mål och 1 ass, i Anaheim. Victor Olofsson 1 mål och Linus Ullmark 86,7 i räddningsprocent för Buffalo.

Han bara fortsätter ösa in powerplaymål i NHL. Victor Olofsson sköt sitt sjätte för säsongen, för övrigt hans åttonde raka mål med en man mer i karriären. I natt betydde det 2–0 och det såg bra ut för att Buffalo skulle kunna ta ytterligare en seger.

Anaheim gör ju inte speciellt många och överraskade därför med att vända matchen och vinna med 4–2. Rickard Rakell hade en stor del i vändningen. Han spelade fram Adam Henrique till 1–2 och gjorde själv 2–2 bakom Linus Ullmark i Buffalos kasse.

Då svarade Jakob Silfverberg för passet. Han assisterade också tvåmålsskytten Henrique till 4–2 och sköt själv 5-2 i tom bur på slutet.Edmonton–Philadelphia 6–3

Svenskarna: Oscar Klefbom 2 assist i Edmonton. Oskar Lindblom 1 mål i Philadelphia.

Här var det ren uppvisning av Connor McDavid mot ett restrött Philadelphia. McDavid la i en högre växel och ryckte till en klar ledning i NHL:s poängliga med totalt 17 poäng nu efter 1+4 i natt.

McDavid blev därmed den blott tredje spelaren de senaste 26 åren som gjort 17 poäng på säsongens första sju matcher.

Vilka de andra två är?

Wayne Gretzky 1993-94 och Mario Lemieux 1995-96. Det är i det sällskapet han är – Connor McDavid.

Redan efter 1.13 spelade han fram Leon Draisaitl. Han fortsatte med 2–1 med en man mindre på pass från Oscar Klefbom, plus två assist till i mittakten. Klefbom assisterade ihop med McDavid till Brandon Mannings 6–1 i tredje. Det var tredje gången McDavid gjort fem poäng i en match.

För Klefbom, som nu har nio poäng, betyder nattens poäng att han gick upp i ledningen på den svenska poängligan. Edmonton-forwarden Joakim Nygård är borta två till fyra veckor på grund av en revbensskada.


San Jose–Carolina 5–2

Svenskarna: Erik Karlsson 1 ass.

Natten hade också en hattrickskytt. Evander Kanes målskytte fullkomligt exploderade i inledningen av matchen. Han sköt sina tre mål på 11.07 och blev historisk.

Ingen spelare har tidigare gjort hattrick redan i första perioden för San Jose. Senast någon gjorde det i den hajprydda tröjan var 23 januari 2017. Den gången hette han Patrick Marleau och gjorde fyra mål i sista perioden borta mot Colorado.

Det var Erik Karlsson som satte igång nattens hattrick med assisten till Kanes första efter 8.36.


Columbus–Dallas 3–2

Svenskarna: Alexander Wennberg 1 mål, samt Gustav Nyquist och Jakob Lilja 1 ass var.

Äntligen fick Alexander Wennberg spräcka sin målnolla. Efter bara två mål på hela förra säsongen och tidvis utanför laget, har han fått mycket mer förtroende av coach John Tortorella den här hösten.I natt i en ren svenskkedja ihop med Jakob Lilja och Emil Bemström.

I natt tackade han för det med ett riktigt snyggt mål. Han klev upp strax innanför offensiva blå och snodde helt sonika pucken, åkte slalom mellan ett par försvarare innan han snyggt sköt 2–0 till hemmalaget.

–  Jag försöker jobba hårt, röra fötterna och skjuta mer, förklarade Alexander på klubbens twitter, förändringen så här långt den här säsongen jämfört med förra.

Gustav Nyquist hade assisterat till Columbus 1–0, som Jack Werenski gjorde, och nye Jakob Lilja fick sin första poäng när han assisterade till matchvinnande 3­–1. Ett konstmål mellan sina egna ben signerat Sonny Milano.

Joe Pavelski sköt sitt första mål i Dallas grönvita tröja till slutresultatet 2–3.

LÄS MER: Släppte in fyra mål på sju minuter: "Satt på bänken och väntade" 

LÄS MER: Colorados första förlust