Colorados första förlust efter Landeskogs trista avslut

(10369) Gabriel Landeskog
Isaiah J. Downing/Bildbyrån

Publicerad: 17 oktober 2019

TAMPA. Pittsburgh ledda av lagkaptenen Sidney Crosby vann tungviktsmötet mot tidigare obesegrade Colorado. Brandon Tanev avgjorde till 3–2 via Gabriel Landeskogs klubba i förlängningen när Pittsburgh var en man mindre på isen.

Colorado kom till Pittsburgh, som NHL:s enda dittills obesegrade lag. Det skulle bli ett viktigt, och tufft test, för Pittsburgh kom till matchen med tre raka segrar varav de två senaste med den imponerade målskillnaden 14-5.

Pittsburghs strategi var att peppra Philipp Grubauer med puckar. Hemmalaget hade 27 skottförsök första 20 minuterna, mot blott tolv för gästerna. Ändå stod det 1–1. Colorado tog tidigt ledningen, men lagkapten Sidney Crosby kvitterade på ett sätt bara han kan göra.

Crosby kom direkt från spelarbåset. Fick passet till vänster och avancerade in i zon. En Colorado-spelare försökte bryta så Sidney fick dra med sig pucken med handen. När han fått ner den på klubbladet igen skar han in framför mål och gled mellan två försvarare innan han till synes enkelt placerade in pucken med en backhand mellan Grubauers skridsko och stolpen.

Crosby jubilerade

Ett mästarmål av en hockeymästare. För övrigt hans 450:e mål i NHL. Crosby har gjort poäng i alla matcher den här säsongen och har nu svarat för fyra mål och åtta assist på sju matcher. Poäng som lägger honom i toppen av NHL:s poängliga.

Crosby hade 1+1 i natt, för givetvis var det från Crosby Jake Guentzel fick pucken när han gav hemmalaget ledningen efter drygt en kvarts spel. Guentzels fjärde raka match med mål, då det här var hans femte fullträff för säsongen.

Matchen var fysisk från start. Inget lag ville förlora. Bland annat hade Patric Hörnqvist en perfekt, men väldigt sen, höfttackling på öppen is som skakade om Nathan MacKinnon rejält. Även Gabriel Landeskog bjöds på en rejäl propp på öppen is i andra perioden.

MacKinnon kvitterade

Pittsburgh just nu lever högt på hårt jobb från alla och så Crosby. Colorado har ett mer strukturerat spel och tog också över mer och mer i tredje. Det såg ut att tippa över till gästerna som skulle ta sig sjätte seger. Speciellt när MacKinnon kvitterade framspelad av Mikko Rantanen i början på tredje.

Men avgörandet kom aldrig, även om Pittsburgh hade bästa läget med bara ett par minuter kvar. Crosby till Guentzel tvingade Grubauer till en räddning med armen.

Colorado skulle i stället få sin chans i förlängningen då Pittsburgh drog på sig en utvisning. I stället kontrade Brandon Tanev. Han slog in pucken förbi Grubauer in i målgården där Landeskog skulle slå bort den. I stället hjälpte han trissan in över egen mållinje och slog i ilskan över målen av sin klubba mot målstolpen.

Lätt att förstå hans frustration då laget hade ett gyllene läge att vinna sjätte raka. Och i stället slutade det med enbart besvikelse och bara en poäng.

Första sedan Lemieux

För Tanev var det första målet i Pittsburgh och inte vilket mål som helst heller. Senast en spelare i laget gjorde ett boxplaymål i förlängningen var Mario Lemieux 22 januari 1996.

– Kan inte vara gladare för spelarna och stoltare över dem. När vi spelar som vi gör nu, tror jag vi har det som gör att vi kan slå vem som helst, tyckte coachen Mike Sullivan efter tvåpoängaren.

I Pittsburgh gjorde återigen backen Marcus Pettersson en mycket bra match med nästan 18 minuters speltid. Han assisterade till Crosbys mål och ges också förtroende i powerplay.