AnnonsSå ska Oskarshamn resa sig efter 0-12: "Det kan jag lova"


10 oktober

SHL-nykomlingen Oskarshamn lyckades inte fått stopp på målraset mot Färjestad.

Så hur reser man sig efter en brakförlust med 12-0?

– Det blir en betydligt bättre prestation, det kan jag lova, säger IKO-tränaren Håkan Åhlund till HockeyNews.se inför hemmamötet med regerande mästarna Frölunda.


Annons

SHL presenteras av ATG Sport 


I lördags råkade IK Oskarshamn ut för den största förlusten i SHL på 32 år.


Eländet hade (nästan) inget slut. Färjestad vann med 12-0 i Karlstad.


– Vi har gått igenom den och liksom gått vidare och vi har haft tre bra träningar, tycker vi. Vi lär oss något av det. Det är tråkigt att det blir 12-0, så enkelt är det, säger Oskarshamns huvudtränaren Håkan Åhlund.


Oskarshamns 12-0-förlust mot Färjestad är den största i SHL sedan 1987. Foto: Bildbyrån.


Han menar att det finns liknande motgångar i hans hockeykarriär, men i SHL har inget annat lag än IKO förutom Mora (4–10 mot Skellefteå 2017) släppt in tvåsiffrigt under 2010-talet.


– Går man tillbaka historiskt sett finns det större lag än Oskarshamn som har gått på pumpen, bland annat Färjestad, 1987 tror jag, 13-0 mot Djurgården eller vad det var, säger Åhlund i ett försök att sätta IKO:s dyngtorsk i perspektiv.


– Idrotten är jävligt konstig. En mental kollaps. På något sätt får vi acceptera att det har hänt och man får lär sig av det. Det är tur att det kommer nya matcher.


Den som har studerat Färjestads målfest i efterhand har kunnat konstatera att det mesta gick FBK:s väg.


– Jo men lite så var det. Och när vi tog ett beslut och bytte ut målvakten (Fredrik Pettersson-Wentzel) för att stoppa blödningen och ha en mini-timeout, så i samband med det kom fyran (4-0) direkt på tekningen efter. Det kom som nackskott hela tiden. Det är klart att det är svårt att få stopp på det då, säger Håkan Åhlund som bytte in Tex Williamsson efter 3-0 i baken.


I torsdagens match mot Frölunda blir det på nytt Fredrik Pettersson-Wentzel som får förtroendet att vakta IKO-målet från start.


LÄS MEROskarshamn har gjort sitt målvaktsval efter 0-12 mot Färjestad


Men från Karlstad var det en tung och lång bussresa hem till östra Småland.


– Det blir nästan som att man bara kan skratta åt det, förstår du? Det är lite så det funkar tyvärr. Det spelar ingen roll om man gräver ner sig eller blir förbannad eller vad det är. Nu är den gjord och någonstans får vi titta på vad det var för någonting och försöka få en förståelse för det.


Nykomlingen IK Oskarshamn fick en väldigt bra start på sin första säsong i SHL och toppade tabellen efter fyra omgångar. Hemma i Be-Ge Hockey Center har smålänningarna tagit sju av tolv poäng och det har varit utsålt och 3 275 åskådare i tre matcher av fyra.


Nu gäller det att ta sig an Frölunda som i sin tur började med två förluster, men som därefter har blivit allt bättre och starkare.


– Nu har vi en chans till återupprättelse mot svenska mästarna. Det kan inte vara bättre, tycker jag. Det handlar om att göra det vi pratar om och så får vi summera efter 60 minuter, säger Åhlund.


Mästarcoachen Roger Rönnberg och Frölunda gästar Oskarshamn på torsdagskvällen. Foto: Bildbyrån.


Och vad är det ni har snackat igenom?


– Vi har pratat om det och försökt få alla förstå vad det är som är nyckeln i vårt sätt att vara där ute och agera som en enhet. Det är det vi har belyst och jobbat därefter. Det är inte så mycket annat att göra.


Gör ni förändringar i laget?


– Vi mönstrar ungefär samma lag och har tre skador på folk som inte kommer tillbaka. Vi gör lite förändringar i formationerna för att få upp huvudena lite grann.


IKO saknar alltjämt backen Oskar Nilsson efter den brutala smällen mot Växjö. Forwarden Nicklas Heinerö kan troligtvis spela nästa vecka och Markus Modigs har en bit kvar till comeback efter skada.


– Hans (Modigs) rehab följer planen, så det har inte varit några bakslag där, så det är skönt. Det är jättesvårt att säga om det är två veckor eller tre veckor. Han är på is själv i alla fall, säger Håkan Åhlund till HockeyNews.se.


Annons

Annons

Annons