AnnonsBuffalosvensk på väg att bli historisk – Pettersson med första målet


10 oktober

TAMPA. Victor Olofsson fortsätter vara giftig i powerplay. I nattens match mot Montreal visade han vägen med 1-0 med en man mer innan Marcus Johansson avgjorde till 5-4 för Buffalo i en svängig match. I Vancouver slog Elias Pettersson till med säsongens första mål.


Annons

Powerplayuppställningen Buffalo förfogar över har verkligen klickat så här långt. Så bra att laget just nu är näst bäst i ligan i den spelformen med 53,3 procent i utdelning. Bara New York Rangers är bättre.

Med Rasmus Dahlin som point på blålinjen kan han fördela puckarna till vänster där Jack Eichel finns eller till höger där stekhetel Victor Olofsson är placerad. Det var så trion försökte flera gånger innan Victor till slut fick läget där han direktsköt sitt fjärde mål för säsongen. Alla i powerplay.

Men det stannar inte där. Victor Olofsson har totalt gjort sex NHL-mål på sina tio matcher. Att inleda sin NHL-karriär med att göra sex raka powerplaymål har bara fyra spelare gjort i ligans historia. Ingen har gjort sju, så klipper Victor in en puck till i nästa match med en man mer på isen, blir han historisk.

De andra tre är Jeff Norton, New York Islanders, där han inledde sin karriär 1987, Sylvain Turgeon, Hartford 1983 och Craig Norwich, Winnipeg, säsongen 1979-80.

Så här förklarade Victor varför det gått så bra i powerplay till Sportnet:

 Vi har en bra kemi där. Alla fem på isen är hot och kan göra mål. Därför blir det väldigt svårt att försvara sig mot oss.

Glömmer defensiven

Även om laget också är frejdigt i offensiven i spel fem mot fem, kan defensiven glömmas bort. Montreal kom nämligen tillbaka och tog ledningen med 21 i första perioden.

Eichel kvitterade då Buffalo återigen lät sitt vassa powerplay tala i början på andra. Dahlin och Sam Reinhart fick assisten. På helt egen hand såg också Eichel till att det blev 32.

När sedan Marcus Johansson spelade in central till Jeff Skinner som sköt 42 efter bara 47 sekunder av period tre såg det klart ut. Fast Montreal kämpade sig återigen in i matchen och lyckades kvittera.

I förlängningen fick Buffalo inleda i powerplay och ersatte då Victor Olofsson med Marcus Johansson. Nye coachen Ralf Krüger hade ändå tydligen koll på vad han gjorde, för strax efter att Montreal också fick in sin fjärde spelare, var det Marcus som i ”Victor-läge” vid högra tekningscirkeln direktsköt segermålet 54.

Poängbäste backen

Rasmus Dahlins två nya assist i natt betyder att han numera är NHL:s poängmässigt bäste back. Svensken har ett mål och sex assist på sina fyra matcher hittills. De sju poängen ger för övrigt en sjätte plats totalt i poängligan.

Bäste back ligger en bit bakom nu. Det är Carolinas Dougie Hamilton med två mål och tre assist. Han har också spelat fyra matcher.


Vancouver-Los Angeles 8
2

Före matchen fick Vancouvers nye lagkapten, den 14:e i klubbens historia, ta emot sin matchtröja med C:et på bröstet av den senaste kaptenen Henrik Sedin.

Vancouver tog snabbt ledningen med 20 i första perioden innan Elias Pettersson presenterade sig på allvar. Först en bra backchecking och så snabbt upp på topp där han tog tillvara en snedstuds på en LA-back innan han sköt sitt första mål för säsongen. Det var bara Vancouvers och Elias tredje match för säsongen, men lättnaden hos honom var påtaglig efter målet. 

Vancouver vann sin första match för säsongen med hela 82 och förutom det påpassliga målet fick Elias mycket beröm efter matchen för sitt försvarsspel. Han visar att han tagit ytterligare ett steg i sin utveckling redan nu. 

Alexander Edler blev också målskytt. Han dundrade in -2 på pass från J.T. Miller, som noterade 1+3 i hemmadebuten för sitt nya lag. Jacob Markström vaktade Vancouvers kasse och motade 37 skott av de 39 han fick på sig.

I LA gjorde Carl Dahlström sin säsongsdebut med bravur. Han belönades med en assist på Kings första mål.


Philadelphia-New Jersey 4
0

Philadelphia är tillbaks från Europa-premiären och ställdes mot ett New Jersey där kräftgången bara fortsätter. Laget släpper in massor med mål, faktiskt näst mest efter San Jose hittills. Philadelphia vann med 40 efter att ha gått på knock i början på tredje perioden.

Philadelphia gjorde 20 efter 33 sekunder och Sean Couturier satte 30 efter 57 sekunder, assisterad av Oskar Lindblom.


Annons

Annons