HockeyNews
PLUS

Succéerna från SuperElit – triss i lyckade nyförvärv

(10162) Simon Ericsson / Tobias Aronsson / Lucas Jidenius
Bois-TV / Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Att ta klivet från SuperElit till Hockeyettan är inte alltid en barnlek. Många är stjärnorna som bytt junior- mot seniorhockey för att mötas av oväntade vedermödor. Ofta behövs det en inkörningsperiod, det är en process att lyckas på seniornivå även för de mest lovande spelarna.
Men uppenbarligen inte i Mariestad. Klubben värvade tre spelare från J20 SuperElit till den här säsongen och samtliga har gjort våldsam succé direkt.
– Jag är otroligt nöjd att de är här, säger sportchefen Carl Johansson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det är snarare regel än undantag att skickliga spelare från J20 SuperElit behöver en liten inkörningsperiod när de tar steget till Hockeyettan. Det tar tid att acklimatisera sig till den betydligt mer taktiskt styrda och kontrollerade seniorhockeyn där backarna har både skägg och rutin.

Mariestad Bois är uppenbarligen det där undantaget.

Till den här säsongen plockade den skaraborgska klubben in tre spelare från SuperElit och samtliga har levererat stort från dag ett. Backen Tobias Aronsson leder backarnas poängliga i västra serien och är tvåa i Bois interna poängliga med sina sju poäng (5+2) på fem matcher. Forwarden Lucas Jidenius är femma i interna poängligan med fem poäng (3+2) på fem matcher och kraftfulle Simon Ericsson har förutom att bilda en fruktad line med bröderna Linus och Filip Engqvist också lyckats pilla dit fyra poäng (2+2).

Det kan man kalla riktigt bra utdelning på Mariestads värvningar så här långt.

– Vi vet om att det är bra spelare och att de kommer bli bra, men klart att de presterat bättre än jag trott, medger sportchefen Carl Johansson.

– Ofta behöver man kanske ett, två år i en process, det kan vara lite olika, men samtidigt finns ju en viss press att prestera redan nu och vara med och skapa något vackert redan i vår.


Varma människor
Blickar man tillbaka till fjolårssäsongen hade Mariestad en riktigt lyckad värvning från SuperElit även då i Jesper Lindén (från Södertälje), som idag är en viktig pusselbit i lagbygget.

Hur kommer det sig att ni är så lyckade med era J20-värvningar medan andra behöver mer tid?
– Ibland handlar det om att plocka dem till rätt miljö och så funkar det. Vi har jäkligt bra ingångar på SuperElit, inleder sportchefen.

– Samtidigt, det är klart att jag är färgad i Bois färger och tror att allt är så bra här, men vi har en bra grupp människor här. De har de säkert i Skövde eller i Troja också för att ta andra exempel, men med killar som Johan Frick och Lucas Larsson, Engqvistarna och Filip Törnqvist, det är otroligt varma människor, det måste vara lätt att komma som ny hit. Det är något unikt. Det är lätt att acklimatisera sig, det finns inget maktspel.


”Lite Tomas Mitell-vibbar”
Så vilka är de här gryende stjärnorna som om ni inte redan upptäckt dem snart kommer att göra i och med den imponerande framfarten i Mariestad.

Lucas Jidenius var först in och skrev på redan i början av april. Honom hittade Johansson i Luleås J20.


– Han passade bra in i mallen för fart och skridskoåkning som vi sökte. Han hade gjort mycket poäng i J20 också, men det tänkte vi att vi inte kunde räkna med från början. Men vi visste att vi skulle få fart. Han bidrar med precis det vi ville ha och lite till.

Backen Tobias Aronsson har också imponerat. 20-åringen som har 30 allsvenska matcher med Modo på meritlistan, men som Mariestad grävde fram ur Växjös SuperElit-lag.

– Där fick vi höra från många håll att det är ganska riskfritt, han är bra på riktigt. Sen är det lite Tomas Mitell-vibbar på honom. Han har bra känsla och det känns jättebra med honom, han har en framtid utöver Hockeyettan. Det är en oerhört vacker spelare att kolla på, men att det skulle gå så bra som det gjort i början trodde vi inte heller även om vi visste att han var lite härdad efter att ha gjort ganska många allsvenska matcher med Modo för några år sedan.


Till slut, Simon Ericsson, kanske den spelare som överraskat mest av alla med sitt pondusfyllda spel. Där fanns inte mer än några ynka seniormatcher i Hockeyettan på lån och ganska modest poängproduktion i juniorhockeyn på meritlistan. Bara drygt hundra kilo som lockade Mariestads sportchef.

– Ericsson tog vi in sent i truppen, det är en kille som kanske inte dyker upp i ett första skeende, som inte gjort så mycket poäng i J20 och som varit utlånad till Grums utan att det blivit poäng. Men jag pratade med Janne Karlsson i Växjös J20 och han hade jättemycket gott att säga om honom. Det är en elak jäkel och otroligt snabb. Jag tycker det är smått otroligt att han inte har gjort mer poäng på juniornivå med tanke på sin storlek och den kontroll han ändå har.

– Han har fungerat otroligt bra med bröderna Engqvist, om de inte var roliga att möta innan är de ännu tråkigare nu. Han bromsar inte in i tacklingarna precis.


Vill värva mer
Som om det inte vore nog med tre succéartade värvningar från SuperElit och ett lag som redan bestod av pur spets som Eddie Davidsson, Douglas Lögdahl, Erik Olsson och ett helt gäng till. Carl Johansson är inte nöjd utan siktar på att förstärka laget ytterligare.

– Jag har jagat sedan sen vår efter en uttalad spetsspelare på forwardssidan och det kollar jag på fortfarande. Men vi kommer inte plocka in om det inte är spets.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)