HockeyNews
PLUS

Djurgårdsstjärnan sliter extra och hyllar sammanhållningen: "Grym"

(10161) Patrik Berglund-redigerad21
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Patrik Berglund har på bara sju matcher i Djurgården gjort fyra mål vilket är dubbelt så mycket som han gjorde på 23 NHL-matcher för Buffalo förra säsongen.

Men både Djurgården och Berglund vill ha ut mer.

SHL presenteras av ATG Sport 


Patrik Berglund åker runt med det tyngsta oket av alla i SHL när det kommer till förväntningar.


Inför säsongen, hans första i SHL, pekade huvudtränarna ut honom som den enskilt största stjärnvärvningen i ligan.


LÄS MERSHL-coacherna: Han är den stora stjärnvärvningen inför säsongen


Hur han klarar av att bära trycket utifrån?


Som den NHL-center han egentligen är.


I 6-5-förlusten på straffar mot Färjestad gjorde den 31-åriga Djurgårdsstjärnan två mål och hade bud på fler. Men Berglund, som inledde säsongen som ytterforward bredvid förstecentern och lagkaptenen Jacob Josefson, har i de senaste matcherna övergått till att vara center och leda en egen kedja, vilket han har varit van vid under större delen av sin långa och framgångsrika karriär i NHL.


Med Jacob Josefson fotskadad borta 8-10 veckor är Patrik Berglund den som måste leda Djurgården. Och med sina första sju SHL-matcher i ben, kropp och huvud är det precis vad Berglund gör.


Patrik Berglund är svårstoppad och jobbig att undvika i kamperna längs sargerna. Motståndarna i SHL får känna på det. Foto: Bildbyrån.


Och det ska kunna bli ännu roligare för honom och Djurgården allt eftersom.


– Jag tycker att Patrik successivt blir bättre och bättre. Ledarfigur har han varit från dag ett i omklädningsrummet med sitt sätt att vara, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


– Jag tror att både han och liksom vi vet att han har ett par växlar till och då tänker jag inte på mål och poäng utan på sin åkstyrka, att orka dominera över längre perioder på isen. Stark på puck är han och flyttar på motståndare, men åkkonditionen är det som tar längst att jobba upp när man har varit borta länge från ishockeyn.


Patrik Berglund hamnade snett i Buffalo och vantrivdes. Därför bröt han kontraktet i december förra året och flyttade hem till Västerås.


Annars hade han fortfarande varit en väldigt bra NHL-spelare i många lag i världens bästa liga.


Så här i början av oktober är Berglund precis det Djurgården behöver. I synnerhet i en svettig bortamatch som väntar i Luleå på lördagen.


Han spelar och pratar som en ledare i ett lag som siktar på SM-guld. Med distans till 6-5-förlusten på straffar mot Färjestad säger han:


– Det är förmodligen vår bästa match spelmässigt, som vi har gjort. Vi leder med 3-1 och vi leder med 5-3, men tappar det i slutet av båda perioderna och har en fyra mot trea på overtime där en puck ska sitta. Det är en besvikelse. Vi gjorde mycket bra saker, men vi måste kunna knyta ihop matchen. Som sagt, det gjorde vi inte.


Berglund känner att han är på rätt väg och det jobb han lägger ner leder åt rätt håll.


– Jag kan nog till och med ta bort målen, men det var en match där jag är väldigt nöjd med att jag kommer mer rätt och är mer rättajmad. Det är lite mer fart och energi. Jag jobbar väldigt mycket både vid sidan av isen och på isen och känner att orken inte riktigt har varit där, det har varit mycket problem med orken, så jag försöker lägga ner mer tid på det. För hårt jobb brukar löna sig och jag tror verkligen på det. Fortsätta göra sånt och hela tiden, dag för dag, bli bättre hela tiden. Det är på det spår jag är, säger Berglund.


Patrik Berglund hyllar sammanhållningen i Djurgården. "Den är fan grym, alltså", säger han. Foto: Bildbyrån.


Han förlorade tre veckor av försäsongen på grund av ryggproblem och halsont och kastades mer eller mindre in i SHL-premiären.


– Ja, inte nog med att man var på semester i sju månader utan man tappade på försäsongen också. Det var synd, men det är som det är.


Patrik Berglund lider med Jacob Josefson som är ur spel i minst två månader efter ännu en tuff skada.


– Det är extremt tråkigt. Han är vår bästa spelare och vår lagkapten. Det är ett väldigt stort tapp för oss. Vi hoppas att han får en snabb ”recovery” (återhämtning) och hittar tillbaka så fort han kan.


Innebär hans frånvaro att du tar ännu mer ansvar?


– Jag tycker att i det här laget finns det så otroligt många ledare. Jag känner inte att ansvaret blev större på något vis. Jag tycker vi alla håller ihop otroligt bra i den här gruppen. Det lasset drar faktiskt de flesta.


Är det fler informella ledare i ett NHL-lag jämfört med här i Djurgården?


– Jag tror att i ett bra lag har man väldigt många bra ledare, och resten av spelarna, som man kan kalla följarna, de följer sina ledare. Jag tycker att det är så här. De äldre och de yngre håller ihop. Det är inga grupperingar. Sammanhållningen i den här truppen är fan grym, alltså, säger Patrik Berglund.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!