HockeyNews
PLUS

FBK-forwarden hittade en väg tillbaka efter svåra hjärnskakningen

(10159) Per Åslund-redigerad
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. I torsdags växte listan över skadade SHL-spelare med ytterligare namn efter två omdiskuterade huvudtacklingar.

För Färjestads Per Åslund, 33, tog det ett halvår förra säsongen att komma tillbaka efter en hjärnskakning.

SHL presenteras av ATG Sport 


SHL har sedan flera år tillbaka tagit krafttag i ett försök att få ner antalet tacklingar mot huvudet och det går åt rätt håll.


Men efter Örebro-forwarden Jordan Bouchers hopptackling i huvudet på Brynäs-centern Linus Ölund och Rögleforwarden Nils Höglanders armbåge i huvudet på Luleåbacken Fredrik Styrman blossade diskussionen upp igen.


Konsekvenserna efter huvudtacklingar är sällan eller aldrig roliga.


Per Åslund vet. Han spelar i Färjestad, där spelare som Sanny Lindström, Ole-Kristian Tollefsen, Marius Holtet och Anton Grundel, tvingats avsluta sina karriärer på 2010-talet till följd av svåra hjärnskakningar.


Åslund råkade själv illa ut den 27 oktober förra säsongen borta mot Brynäs då han blev tacklad i huvudet.


Den 18 april, i den sjunde och sista SM-semifinalen mot Djurgården, var han överraskande tillbaka i Färjestads laguppställningen för att ersätta skadade Linus Johansson.


Färjestadsforwarden Per Åslund har kämpat sig tillbaka efter förra höstens svåra hjärnskakning. Foto: Bildbyrån.


Överraskande på så sätt att han inte hade spelat en match på lång tid och var väldigt långt ifrån match- eller slutspelstempo. Vägen tillbaka var på många sätt svår.


– Det är klart att det var jobbigt som fan. Sex månader är lång tid. Utan att göra så mycket. Sedan så är man inte 18 längre… Det var mycket tankar i huvudet, säger Åslund till HockeyNews.se.


Förutom att han mådde fysiskt dåligt fanns det även en oro att han hade spelat sin sista hockeymatch i livet.


– Precis. Så det var skönt att det släppte till slut.


Per Åslund märkte en markant vändning till det bättre, vilket gjorde att han fick en möjlighet att återvända till laget mitt under brinnande SM-slutspel.


Alla har som sagt inte varit lika lyckligt lottade.


– Sista två veckorna blev det bättre och bättre. Sedan var det någon dag bara att nu känns det bra. Det gick väldigt bra på slutet.


Hur kunde du hålla uppe fysiken på en sådan nivå att du kunde in och spela i en sjunde och avgörande SM-semifinal?


– Det var väl det jag inte hade, haha.


– Sista månaden körde vi väl på rätt bra. Men det är skillnad att köra själv kontra att köra med motståndare. Jag var väl inte i närheten egentligen, fysiskt.


Även om Färjestad fick stryk och säsongen tog slut i SM-semifinalen mot Djurgården var det samtidigt en början för Per Åslunds fortsatta karriär.


Han har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben som han har vunnit två SM-guld med.


– Det var extremt skönt för mig själv, det hade förstås varit väldigt kul att vinna, men ändå känna att för det här året att det skulle funka.


– Det var skönare att gå in i sommarträningen efter att ha gjort den matchen jämfört med att inte ha gjort den matchen.


Färjestad har fått en hel del guldtips inför den här säsongen med tanke på seriesegern i våras och ett långt slutspel.


Men med många nya spelare i laget har försvarsspelet inte varit bra. Färjestad ligger elva i SHL-tabellen efter sju omgångar och har släppt in 25 mål. Bara nästjumbon Linköping har varit ihåligare bakåt (28 mål).


På Hovet i torsdags hamnade Färjestad i underläge med både 3-1 och 5-3 och släppte på nytt in många mål.


Fast gör man sex mål framåt och tar två poäng borta mot Djurgården kan man vara rätt nöjd ändå…


LÄS MERFBK-hjälten om barndomskamratens uppbrott: "Tråkigt"


– Vi har lite flyt som får ett powerplay och får två mål där. Men samtidigt är det väldig karaktär i gruppen att komma tillbaka. Det kändes som vi har helt uträknade två gånger där, säger Per Åslund.


– Förstaperioden var rätt bra tycker jag. Sedan måste vi hitta en väg att hålla den nivån över 60 minuter. Vi har inte gjort det än.


Färjestadsjubel efter 3-2-reduceringen i 6-5-vinsten mot Djurgården i torsdags. Per Åslund är längst till höger. Foto: Bildbyrån.


På lördagen tar Färjestad emot nykomlingen Oskarshamn, som efter sju omgångar ligger fyra placeringar högre än FBK i tabellen.


– Vi har varit alldeles för ojämna. Vi har inte kommit upp alls i den nivå som vi ska. Så vi har mycket att jobba på, menar Åslund.


– Men samtidigt, vi har bra lag. Vi har tagit poäng och vi får inte glömma det. Vi tar med oss det.


Vad tycker du har varit problemet med försvarsspelet?


– Svårt att säga. Det känns som vi krånglar till det lite ibland, ger motståndarna lite för många lägen. Tappar markeringar. Det känns som vi ger motståndarna lite för lätta mål på så sätt.


Per Åslund har offensivt skrapat ihop tre mål och två assist på sju matcher, så han har redan hunnit göra fler mål än vad han gjorde på de tolv matcherna i grundserien förra säsongen.


– Det känns bättre och bättre. Jag vet att det kommer att vara några månaders startsträcka.


Det blir så?


– Ja, det tror jag. Jag känner ändå att det börjar komma mer och mer. Det gäller väl att ha tålamod.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)