HockeyNews
PLUS

FBK-hjälten om barndomskamratens uppbrott: "Tråkigt"

(10150) Lucas Ekeståhl-Jonsson/Axel Ottosson
Bildbyrån

Publicerad: 3 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Lucas Ekeståhl-Jonsson blev Färjestads straffhjälte på Hovet i en målfest som slutade 6-5 till värmlänningarna mot Djurgården.
Under topptippade Färjestads svajiga höst har Ekeståhl-Jonsson fått se sin barndomsvän Axel Ottosson lämna klubben för spel i Linköping.
– Det var så klart väldigt tråkigt för mig, säger FBK-backen till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Djurgården och Färjestad tryckte gaspedalen i botten och två gånger såg Djurgården ut att ha avgjort reprisen på vårens SM-semifinalmöte mellan lagen.
Det var när Djurgården hade ledningen med 3-1 med lite drygt två minuter kvar av den andra perioden och vid 5-3 med mindre än tio minuter kvar av den tredje perioden.

Men båda gångerna kom Färjestad urstarkt tillbaka tack vare glimrande effektivitet i både powerplay och med lika antal spelare på isen.

Matchen gick hela vägen till straffar. Och efter målfesten under de första 60 minuterna blev det tvärstopp i förlängningen trots att båda lagen fick chansen att spela fyra mot tre.

Och i straffläggningen tog det 22 straffar innan Lucas Ekeståhl-Jonsson, Färjestads backvärvning från den finska ligan, kunde göra mål på en straff.

– Jag antog att isen skulle vara väldigt dålig så jag hade ingen tanke på att börja dribbla. Jag försökte skjuta och på något sätt lirkades pucken in, säger Ekeståhl-Jonsson till HockeyNews.se efter straffdramat.

Färjestads Lucas Ekeståhl-Jonsson blev ensam målskytt i Färjestads 6-5-seger på Hovet. 23 andra straffar missades. Foto: Bildbyrån.

Färjestadsmålvakten Arvid Holm tog samtliga tolv Djurgårdsstraffar och bidrog till segern.

– Det är väl kul att det blir så någon gång ibland, men det är väl inget man vill hålla över en hel säsong, släppa in fem mål per match. Men det är kul att det kan hända någon gång att bjuda publiken på det, säger Ekeståhl-Jonsson.
– Det är starkt av oss att hämta in tvåmålsunderläge två gånger. Det är alltid bra.

– Vi forcerade ganska tidigt. Så fort de gjorde mål kändes det som vi kontrade och gjorde mål direkt. Det tar väl lite på dem också att släppa in mål direkt efter och få lite skakigt. Det var väldigt kul att vi kunde vända och vinna.

Efter två bra säsonger i TPS från Åbo, inte minst offensivt där han gjorde totalt 51 poäng på 116 matcher, tog han klivet till Färjestad.

– Jag tycker det är kul. Färjestad passar mig bra som klubb. Vi vill spela ishockey och vi vill hålla i pucken. Vi vill spela med fart och fläkt och framför allt en offensiv ishockey. Jag tycker det passar mig perfekt. Det har varit väldigt kul och lärorikt än så länge, säger Ekeståhl.

Han jämför ligorna i Finland och Sverige:

– Största skillnaden mellan svenska och finska ligan tycker jag att det går väldigt mycket fortare här. Det var väldigt mycket uppstyrt där borta. Här kan alla åka skridskor. Det går mycket fortare så det gäller att vara lite mer på alerten.
– Samtidigt några bra passningar så kan man passa bort ett helt lag.

Lucas Ekeståhl-Jonsson har smält bra in i Färjestad som har haft en stor spelaromsättning vilket kanske kan vara en del av orsaken till att Karlstadslaget har läckt bakåt i början på säsongen.

– När jag kom hit hade jag min barndomskompis Axel (Ottosson) här. Så han hjälpte mig att komma in i gruppen lite enklare. Det är så branschen funkar. Man kommer till nya lag, alla vet om det, man blir välkomnad på ett bra sätt så det har inte varit något större problem, säger Ekeståhl-Jonsson, som precis som Ottosson har fått sin hockeyfostran i Björklöven i Umeå.

Färjestads Axel Ottosson fick byta till Linköping den 12 september. Foto: Bildbyrån.
Men två dagar före SHL-premiären i september bytte jämngamle Axel Ottosson lag i SHL då han flyttade till Linköping.

– Det var självklart tråkigt. Vi är väl soldater och man får göra det som är bäst för en själv, men det var så klart väldigt tråkigt för mig.

Var det en bidragande faktor att du valde Färjestad, att Axel Ottosson fanns i klubben?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det var mer en stor bonus.

– Vi har spelat fotboll tillsammans i Teg, så vi har känt varandra sedan vi var väldigt små.

Färjestads Jesper Olofsson såg till att hämta pucken åt Lucas Ekeståhl-Jonsson efter matchen, så han fick ytterligare ett bra minne från Hovet den här kvällen förutom de två poängen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)