HockeyNews
PLUS

Hungrigt nybygge efter spelarflykten – ”Man blir besviken”

(3797) Per Gustafsson
Petter Arvidson/Bildbyrån

Publicerad: 28 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

En efter en tvingades han se stomspelarna lämna laget. Vårens transferdeadline blev en mardröm för HC Dalen och dess kombinerade sportchef och tränare Per Gustafsson. Men ur det som går förlorat föds något nytt. Till hösten ställs ett nytt lag på isen. Ombyggt och ungt med tydlig jokerpotential.
– Vi får ha tålamod, det är många nya och unga killar, men det finns hopp om det, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Den 15 februari förlorade HC Dalen på straffar (1-2) hemma mot Kalmar HC och försatte chansen att ta sig vidare till playoff. Under de sista skälvande timmarna innan transferfönstret stängde hann sedan inte mindre än åtta spelare lämna föreningen.

Bland dessa fanns herrar som Kevin Karlsson, Victor Romfors, Joel Werner, Julius Selle Larsson, Adam Ohre och Edwin Johansson som samtliga drar på sig andra tröjor även kommande höst. Dessutom har energispelaren Kalle Hult och backen Jesper Åkerman hittat nya klubbadresser.

– Jag förstår de här killarna, jag har haft en del i fyra år de här som sticker, jag har full förståelse för dem, men då gäller det att hitta ersättare, konstaterar Per Gustafsson.

Har ni jobbat på att få tillbaka några av de som stack i samband med transferdeadline?
– Det var vissa jag ville behålla, men vi har ju inte de medlen. Är det någon som pratar med Kalmar då lägger inte jag någon energi på honom. De har tre gånger så mycket att erbjuda, så det går inte. Vi vill ha hit killar som vill hit och som vet att vi gör bra grejer.

De flesta av de som lämnade har hamnat hos seriekonkurrenter inför kommande säsong, är det surt eller går det att se som någon form av kvitto?
– Man blir besviken, jag blir besviken, jag är ju i HC Dalen och håller inte på några andra lag, men det förstår jag att visar de tre gånger så mycket pengar och kan ha en halvtidstjänst eller en del jobbar inte alls, det lockar ju mer då.



Tappade ödmjukheten
Transferdeadline må ha varit en mardröm för sportchefen och hans gäng, men ur spillrorna av det HC Dalen-lag som monterades ner har det växt fram något nytt. Ett ungt och på papperet riktigt intressant lag som kommer inta en tydlig position som joker bland alla storsatsande lag i den södra serien.

– Jag har haft en hektisk sommar, jag tror det är 15 nya in, men vi tog det beslutet att börja satsa lite ungt och med många spännande unga killar så det känns jätteinspirerande. Sen kommer det bli ett hårt jobb och vi får ha tålamod.

Nu är ni tillbaka i underdog-positionen som ni hade för några säsonger sedan...
– Det passar nog oss lite. Så bra som vi spelade förra året stundtals, det har vi inte gjort någon gång sedan jag kom hit. Vi hade ju en fantastisk start på serien och vann första fem tuffa matcher, men sen hanterade vi inte det. Vi kunde inte hantera det, vi började spela ett annat spel, spelarna var inte nöjda med sina roller de hade fått och då är det svårt. Vi tappade det vi gjorde bra.

Vad ser du i nya truppen som gör att det inte kommer bli så igen?
– Det är lite yngre killar och lite mer formbara kanske. Sen får ju tiden utvisa hur det kommer se ut, men det känns på ett annat sätt med ett annat driv.


Ett getingbo
Bland de nya spelarna som kommit till utmärker sig unga anfallare som Karl Smedberg och Joakim Stjern Svensson, för att inte tala om Emil Eriksson och de beprövade backarna Johan Malmborg och Johan Grönquist. Det är en ny hierarki som ska sätta sig i Skandiamäklarna Center.

– Man får titta på vad har vi för lag, vad ska vi spela för spel egentligen?, konstaterar tränare Gustafsson.

Kan du se rollfördelningen redan nu?
– Ja, det gör jag lite, det har jag tänkt när jag tagit in spelare. Det är vissa som är väldigt skickliga i powerplay och boxen så det är redan klart i stora drag, sen ska ju alla få chansen.

– Vi får ha tålamod, det är många nya och unga killar, men det finns hopp om det. Vi har vår målsättning och de här killarna vill väldigt mycket, vi ska vara med och slåss om det.

Att från jokerposition utmana storheterna om att knipa en av Allettan-platserna ter sig på papperet fullt rimligt.

Vad tänker du om serien i största allmänhet?
– Det blir fantastiskt roligt, det blir jättebra matcher för de här unga killarna. Mörrum går in och satsar, Kalmar och Nybro gör det och Tranås kommer till vår serie så det blir ett getingbo.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)