HockeyNews
PLUS

Berglund i nyckelroller i Djurgården – vill tona ner förväntningarna

(9622) Patrik Berglund-redigerad
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 27 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Patrik Berglund gjorde sitt första riktiga ispass med sin nya klubb Djurgården på tisdagen.
Han kastades direkt in i en powerplayuppställning och har nu förväntningar på sig i SHL där han räknas som den största värvningen inför säsongen.
– Jag tycker inte alls att det ska vara så stort. Men det är rubriker och det är ingenting jag kan påverka, säger Berglund.

SHL presenteras av ATG Sport

Flera veckor efter tidsschemat gjorde Djurgårdens NHL-värvning Patrik Berglund på tisdagen på Hovet sitt första, nästan 90 minuter långa ispasset med sin nya klubb i Sverige.

31-årige Berglund har inte spelat sedan den 8 december förra året då han avbröt sitt NHL-kontrakt med Buffalo för att han inte mådde bra och trivdes med omständigheterna i NHL-klubben.

På grund av ryggproblem och sjukdom har han inte kunnat träna med Djurgården som vanligt. Inte förrän nu.

– Jag var clearad för att träna fullt i mitten av förra veckan, men då åkte jag på halsfluss. Det var lite uppförsbacke, säger Berglund.


Han stannar och pratar med HockeyNews.se och Aftonbladet som hade reportrar på plats på Hovet.

– Jag har väntat väldigt länge och man har sett fram emot det väldigt mycket, men det är fortfarande en lång väg att gå innan man känner sig väldigt bekvämt. Men det är som varje sommar, säger Berglund.

Han har nu på allvar börjat jaga matchformen.

– Det är mycket fart och långa träningspass, det är ovant, men det är det man behöver när man har varit borta så länge.

Han är van vid den mindre isen i Nordamerika efter att ha spelat över 700 matcher i St Louis och Buffalo. Nu är det snart SHL-hockey som gäller.

– Jag tror det gynnar mig att jag har gått på stor is från början i år, och inte liten is. Då tycker jag man känner större skillnad. Nu blir jag van från början. Jag tror inte det ska vara något man ska kunna skylla på.

Berglund, som har spelat allsvensk hockey i Västerås på denna sidan Atlanten, men aldrig i SHL har stor respekt för vår bästa liga.

– Den här ligan är jättebra. Det är hög fart och väldigt bra lirare. Jag tycker det är otroligt bra kvalitet bara på träningarna. Jag säger wow. Det är väldig fokus och disciplin och de tävlar verkligen mot varandra, även på träning väldigt hårt. SHL, tror jag, nu har jag inte spelat här, men det känns som att de går fram i kvalitet hela tiden också, säger Berglund.

På lördag spelar Djurgården mot Tychy när tävlingssäsongen drar igång med Champions Hockey League. Då är tanken, enligt Djurgårdsledningen, att Patrik Berglund ska vara med och spela.

– Just nu är det dag för dag och jag måste hitta formen också. Men om allting funkar fram emot helgen ser jag inte varför inte, säger Berglund.

– Man kommer aldrig att få tempot förrän man spelar matcher, så är det för mig i alla fall. Man kan träna ett helt år och förbereda sig, men det kommer fortfarande inte att vara samma sak som till match. Det är därför det finns träningsmatcher, att komma in i tempot, så enkelt är det bara. Man kan aldrig få den formen annars.
I SHL räknas han som den stora klassvärvningen inför säsongen.

– Det håller inte jag med om. Men det är som det är. Jag kan inte påverka det. Jag fokuserar på mitt och laget, så får vi se vart det tar oss, säger Berglund och anser att förväntningarna är lite för uppskruvade.


– Det tycker jag. Jag tycker inte alls att det ska vara så stort. Men det är rubriker och det är ingenting jag kan påverka.

– Det var väldigt länge sedan jag spelade, och jag har aldrig spelat i SHL, så det är ett nytt äventyr för mig också.

Patrik Berglund ser ut att få spela i en Djurgårdskedja med centern och lagkaptenen Jacob Josefson och Niclas Bergfors.

– Jag tycker det är jättebra. Han (Josefson) hade en grym säsong och leder det här laget. Det är bara att ta rygg på honom och gå den vägen.
Berglund, som har haft en defensiv roll I NHL, placeras I en powerplayenhet I Djurgården tillsammans med Josefson, Alexander Holtz och de offensivt skickliga backarna Linus Hultström och Marcus Högström.

– Det var ovanligt att hålla i pucken i PP. Jag visste inte vad jag skulle göra med ”honom”… Men det kommer, mer och mer. Det här var första riktiga passet på väldigt länge, med spel fem mot fem och som sagt, fem mot fyra, som du såg. Det är de här träningarna som är skitjobbiga för mig, jag hinner knappt fånga andan. Det är panikvarning… Men det är det man ska gå igenom. Det är den tiden för mig. Jag önskar att den var för tre veckor sedan, men det är de här kullarna man ska bestiga, sedan kör man på, säger Berglund.

Han fick också chansen att spela med stortalangen Alexander Holtz som har sett het ut på försäsongen.

– Jag fick höra lite om Alex redan tidigare i sommar då vi hade ett läger på Bosön. En underbar kille och grym spelare. Det är jättekul att få lära känna honom och spela med honom, säger Berglund och ler.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)