HockeyNews
PLUS

Efter spruckna NHL-drömmen i Vancouver: "Rätt att prova en sista gång"

(9568) Philip Holm-redigerad
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 23 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

HUDDINGE. NHL-drömmen i Vancouver sprack för Philip Holm. Men efter en bra säsong i KHL har den förre Växjö- och Djurgårdsbacken skrivit på ett tvåvägskontrakt med Chicago.
– Det kändes som ett bra läge för mig att ge det en chans till. Det blev som det blev förra gången, så jag var sugen på att prova igen, säger Holm till HockeyNews.se.

Philip Holm har bestämt sig för att anta en andra utmaning i NHL. Den 27-årige stockholmaren har under sommaren pratat med NHL-klubbar och det fanns möjligheter att fortsätta i KHL där han förra säsongen spelade för Torpedo Nizjny Novgorod.

– Det drog ut på tiden så det kändes rätt för mig att prova en sista gång. Det har varit fram och tillbaka hela sommaren med lite olika lag, i Ryssland också, säger Holm efter ett ispass i Segeltorpshallen där ett stort gäng med NHL-svenskar håller igång tillsammans.

Valet föll på Chicago Blackhawks. I NHL-klubben finns sedan tidigare backkollegan Erik Gustafsson, som har etablerat sig, och de yngre Adam Boqvist, 19, Lucas Carlsson, 22, och Carl Dahlström, 24.

LÄS MER: På två SHL-klubbars önskelista

Dahlström spelade 38 NHL-matcher med Chicago förra säsongen och är snart ordinarie. Och nu tänker Philip Holm ge sig in i leken.

– Som du säger, det är mycket svenskar där. Jag känner några sedan innan och det är några som är här och kör. De har en svensk backtränare och det är mycket svenska influenser i hela klubben. Jag fick bara en bra känsla. Det är mycket upp till mig att leverera för att få chansen. Det ska bli kul, säger Holm.

Philip Holm har skrivit på för Chicago och har gett sig själv en andra chans att slå sig in i NHL. Foto: Bildbyrån.

Den svenske backtränaren är den tidigare AIK- och Malmöcoachen Tomas Mitell, som blev klar för Chicago i våras.

– Jag träffade honom förra veckan i Globen. Jag vet vem han är och har sett honom spela. Man har koll, så är det i hockey-Sverige, man vet vilka andra spelare är, säger Holm.

Tvåvägskontraktet med Blackhawks innebär ekonomiskt att Philip Holm får 6,8 miljoner kronor i NHL, men han är garanterad halva den summan om det blir spel med Rockford i farmarligan AHL.

– Det är tuff konkurrens och många bra spelare och många backar, så jag vet att det kommer att bli tufft. Men det ska bli kul, en rolig utmaning. Som jag sa, nu ger jag mig själv chansen i alla fall att prova på så får vi se hur det går. Jag går in med inställningen att jag ska spela i NHL. Det är det jag kommer att jobba för hela tiden.

LÄS MER: Holm: "Djurgården är alltid lite aktuellt"

Philip Holm utvecklades till en bra SHL-back i Djurgården innan han fortsatte till Växjö och nådde VM-spel 2017. Där var han med och vann VM-guld, vilket ledde till ett NHL-kontrakt med Vancouver.

Men väl i Canucks blev det inte så mycket spel i NHL. Holm kan inte ge någon förklaring till varför det blev så.

– Jag vet inte. Jag fick inte så mycket svar egentligen från dem. Det kändes ändå bra. Det gick helt okej nere i AHL. Det kändes bra för mig. Jag pratade mycket med dem hela året, att man skulle få chansen. Jag var uppe en del, men fick bara spela en match fast jag var uppe ganska mycket. Till slut blev det som det blev, säger han.

– Jag visste att det fanns andra klubbar som hade visat intresse just för att jag inte hade fått chansen. Sedan blev jag trejdad på slutet och det blev som det blev med rättigheter fram och tillbaka. Jag kände att det var bäst för mig att åka till Ryssland och få spela mycket.

I KHL-klubben Nizjny Novgorod var Fredrik Stillman assisterande coach med backansvar tills han en dag fick sparken. Holm trivdes, utvecklades och fick spela i Tre Kronor igen.

– Det var en rolig säsong. Att få vara med i landslaget igen och jag trivdes bra i Ryssland. Jag har inget dåligt att säga om KHL eller Ryssland över huvud taget. Det var bara bra, säger Holm, som utsågs till lagkapten i Tre Kronor i samband med Channel One cup i Moskva i december.

– Ja, det var skoj. Det är en ära att få vara med i landslaget, speciellt att få förtroendet att vara lagkapten. Kapten över huvud taget.

Holm ingick också i förbundskapten Rikard Grönborgs VM-trupp i Slovakien, men där fick han finna sig i att stå utanför det stjärnspäckade laget och enbart vara med på träningarna.

I VM i våras konkurrerade Philip Holm med bland andra Dallas-stjärnan John Klingberg om speltid. Foto: Bildbyrån.

– Jag var med hela resan där och det var kul att komma med. Sedan blev det lite som det blev. Det kom in många backar, det var tuff konkurrens. Det var inte så mycket att göra åt saken. Man förstår ju när folk kommer från NHL, så blir det automatiskt nästan att de går före, och det är bara att acceptera. Man får göra det bästa av situationen.

– Det var bra för mig att få vara med och träna och köra hårt hela vägen. Vi körde väl åtta veckor totalt. Det var en rolig resa ändå fast jag inte fick spela på VM, säger Philip Holm som inom kort alltså ska försöka klara sig igenom gallringarna på Chicagos NHL-camper.

– Om ett år är jag förhoppningsvis ordinarie i NHL och det är det jag kommer att kämpa för. Jag har hyfsad koll på de flesta spelarna. Jag är jävligt taggad på att åka över och ge det chansen, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!