HockeyNews
PLUS

Björnfot tänker ta plats i SHL – eller NHL: "Ska ju sno deras jobb"

(9561) Tobias Björnfot-redigerad
Mattias Ek, HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 21 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. SHL-debut med Djurgården. VM-guld med U18-landslaget. Vald i förstarundan i draften av Los Angeles Kings.
Tobias Björnfot har fått vara med om många höjdpunkter det senaste året. Nu siktar den 18-årige backen på att ta en SHL-plats i Djurgården – eller rentav på att slå sig in i NHL.

ANNONS
SHL presenteras av ATG Sport

Djurgården har hunnit spela två träningsmatcher inför säsongen och både mot Södertälje och Linköping har 18-årige backen Tobias Björnfot visat att han tänker spela SHL-hockey redan i höst.

Han debuterade den 20 oktober borta mot Färjestad förra säsongen och fick istid i en handfull SHL-matcher. Björnfot nosade även på slutspelshockey under våren.

Tobias Björnfot, 18, spelade SHL-hockey redan förra säsongen. Foto: Bildbyrån.

Och nu bultar han bevisligen på porten till SHL på allvar.

– Jag tycker att jag har haft en bra sommarfys. Det är ett naturligt steg för mig, så det är skönt att vara igång, säger Björnfot till HockeyNews.se inför Djurgårdens möte med Oskarshamn på onsdagskvällen.

Jämfört med förra säsongen har han fyllt 18 år och kan välja om han vill spela med galler eller visir som skydd för ansiktet.

Så gallret är borta.

– Det är skönt. Man ser isen bättre. Jag tycker det i alla fall. Och så ser man lite äldre ut också… säger Björnfot och ler brett.

Han var lagkapten för det svenska guldlaget i U18-VM och skiner upp när han tänker tillbaka på framgången i Örnsköldsvik.

– Jag avslutade med ett guld med U18. Det var sjukt kul och väldigt roligt för alla spelare och ledare i U18-kullen. Det är många framtidslöften och några yngre som var med också. Det är en bra kull.

Eftersom Björnfot nu har tagit klivet upp till Juniorkronorna är det full fart med hockeyn även sommartid.

– Det har varit mycket resande, så det gäller att hålla igång och vara noggrann med det. När jag var i LA så körde jag deras fys, annars har jag kört Djurgårdens fys och det är bra fys. Man blir bra tränad.

Med general managern Rob Blake (till höger) vid sin sida. Tobias Björnfot blev LA Kings förstaval i draften 2019. Foto: Bildbyrån.

Tobias Björnfot blev NHL-klubben Los Angeles Kings förstaval i draften i somras. Ett stort ögonblick för den unge hockeyliraren.

– Det var en sjukt häftig sommar och ett minne för livet. Att det blev Los Angeles också, en bra förening. De tror på mig också. Det är kul att vara där.

Vad sa de?

– Det handlar om att varje dag jobba hårt. Jag ska ju sno deras jobb, så det är bara att jobba hårt och att jag fortsätter vara en ledare både på och utanför isen, så är jag en dag där.

Visste du om att LA var så intresserat av dig?

– Jag hade möte på Combine och skulle ha möte med dem på fredagen. General managern Rob Blake åkte hem på onsdagen och då ville de att jag skulle träffa honom innan fredagen, så då fick jag sätta mig på ett fik och surra med honom. Då kände man att det var ett intresse, men man visste inte att de skulle plocka en. Det var roligt.

Samma kväll som Tobias Björnfot valdes av LA Kings, som den 22:a spelaren totalt, fick han ett första uppdrag för sin NHL-klubb.

Att dansa på beställning iklädd den svarta Kingströjan.

– Hehe. Man kastades in i ett rum. Det var en blackout efter draften. Det var så mycket foton, och radio, och intervjuer. Sedan var det att kasta sig in i ett rum med typ åtta personer. Ett litet rum, och så skulle jag dansa. Jag satte på Abba och sedan var det bara att dansa, haha.


Björnfot gillar Abba och han hade fått välja en låt som skulle spelas upp i händelse av att han blev draftad.

– När jag gick upp på scenen var det ”Mamma Mia”, hehe.

Tobias Björnfot har gjort både mål och poäng för Djurgården på försäsongen och rör sig över stora ytor på isen med en väldig beslutsamhet.

Det är svårt att förstå att han inte är en etablerad SHL-back.

– Jag tycker att det har gått bra för mig och känner mig delaktig i spelet och vågar vilja ha pucken och hålla i pucken. Sedan tycker jag även att defensiven har varit bra. En bra start i alla fall, säger han.

– Jag känner att jag har blivit starkare och snabbare och känner att jag tar för mig mer på isen. Det är ett riktigt bra lag och många spännande spelare, så jag tror att det kan bli en lång säsong.

Djurgården har sex SHL-backar som utgör en trygg grund för laget. Och så finns Björnfot som alltså vill in i gänget med Marcus Högström, Linus Hultström, Tom Nilsson, Olle Alsing, Jesper Pettersson och Robin Norell…

Tobias Björnfot vill spela till sig en SHL-plats i Djurgården den här säsongen. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.
ANNONS


– Jag ska visa vem jag är och varför jag ska spela, så det är bara ut och köra.

Djurgården har även Minnesota-draftade backen Simon Johansson och i november kommer NHL-meriterade Jason Garrison tillbaka till laget.

– Ah men det är extra roligt. Man blir bättre av det. Det är bättre spelare och konkurrens så det är bara att visa varför man ska spela, säger Björnfot.

Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson småmyser när Tobias Björnfot och backbesättningen kommer på tal.

– Han är ju en icke för icke förstarunda vilket någonstans ändå talar om i ett världsligt perspektiv håller en hög internationell klass i åldrarna 18-20 år. Då ska det väl se så här bra ut som det gör hittills, säger Eriksson till HockeyNews.se.

Han berömmer även de andra unga lirarna Alexander Holtz, Albin Grewe, Erik Walli-Walterholm och Simon Johansson, som tycks ha tagit ett steg framåt.

– Det är enligt planen, säger Eriksson.

Hur mycket speltid tror du att Tobias Björnfot kommer att sno åt sig i SHL?

– Det beror på hur bra han spelar, hehe. Spelar han som han har gjort hittills kommer han att spela mycket. Så är det ju, säger Joakim Eriksson.

– Man får också ha respekt för att en säsong är lång. Det är nio månader lång från augusti till april. Det är många träningstimmar. Säsongen går i olika faser. Det brukar vara så att i augusti, september och oktober månad är det väldigt många unga spelare som skiner och är väldigt duktiga och visar framfötterna.

– Sedan kommer man in i november-december, det blir mörkt ute och du kommer dit i hockeyn då du måste orka vara uthållig. Den träningsmängd och den träningsdisciplin du förväntas ha dagligen, vi kallar det goda dagliga vanor. Det är där den unga spelaren mer ställs på prov. Hur stabil och jämn och högproducerande kan och orkar jag vara under de månaderna? Det är ofta de äldre erfarna spelarna har mer mängdträning och mer mental hårdhet att leverera även under de månaderna. Det är där det kommer att bli utmanande för de yngre spelarna att vara jäkligt bra, säger Eriksson och exemplifierar sitt resonemang:

– Så var det för den föregående generationen unga spelare. Bröderna (Jonathan och Marcus) Davidsson, Axel Jonsson Fjällby och så vidare. När de är påkopplade och spelar sin bästa hockey är de fantastiska. Sedan gäller det att höja lägstanivån de andra perioderna och dagarna.

För Tobias Björnfot väntar en resa till USA där han ska vara med på LA Kings camper inför NHL-säsongen.

– Jag vet inte exakt när jag sticker, kanske i början av september eller slutet av augusti. Då åker jag över dit. De har sagt att jag ska vara där för att sno deras jobb, så man får se vad som händer. Men jag ska åka dit och spela min bästa hockey.

Om det inte blir NHL-spel med Los Angeles skickas han tillbaka till Djurgården.

Hur realistiskt det är att Björnfot tar en plats i NHL är förstås svårt för honom att avgöra.

– Jag har inte koll riktigt på backarna. Drew Doughty är världsstjärna. Men det är bara att åka dit och spela sin bästa hockey och så får man se vad som händer. Man ska ha tur med sig, och det kan bli skador. Man vet aldrig vad som händer.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln