AnnonsOuttröttlige Smith hjälper svenska NHL-stjärnorna: "Kan inte sabba det"


18 augusti
STOCKHOLM. Barry Smith coachade både Brunflo och Rögle på 1980-talet. Och Tre Kronor i World Cup och i OS på 1990-talet.
Förra säsongen hjälpte han Jeremy Colliton att coacha Chicago i NHL. Den här veckan har den amerikanske hockeyprofessorn virvlat runt bland en drös NHL-stjärnor i Globen och undervisat dem.
– Det är den bästa campen jag har på hela sommaren för vad jag än gör så gör de det bra. Jag kan inte sabba det… säger Smith till HockeyNews.se.

Annons

Barry Smith har visselpipan hängande fastsatt i dragkedjan på magen. Han rör sig smidigt över Globens vita is och han syns tydligt i sin svarta dress med Chicago Blackhawks klubbmärke på vänstra sidan av bröstet.

Rösten är klar och hög när han delar ut instruktioner till den blandade gruppen av Djurgårdsspelare och svenska NHL-stjärnor.

– Jag älskar det för grabbarna har så hög skicklighetsnivå och de tävlar så hårt mot varandra och det höjer kvaliteten på träningarna varje dag. Jag tror att det är bra för Djurgårdensspelarna för de får lite annorlunda spelare att träna mot, spelare på en högre nivå att jobba mot, och det tar fram det bästa av dem också. Det är till gagn för båda grupperna, säger Barry Smith, som sedan 2012 representerar Chicago där han är chef över spelarutvecklingen.

Barry Smith har fortfarande en smittande entusiasm och energi. Hockeycoachen har den här veckan tränat NHL-svenskar i Globen. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

Därmed var han med om Stanley Cup-vinsterna 2013 och 2015.

Barry Smith har en oerhört lång meritlista som hockeyperson. 1991 och 1992 var han och coachade Pittsburgh till två Stanley Cup-titlar. 1997 och 1998 var han också assisterande coach när Detroit spelade hem två Stanley Cup-bucklor.

Men hans tränarbana tog fart i Brunflo och Rögle.

– Jag coachade i Sverige för länge sedan, på 80-talet, och sedan fick jag chansen att jobba med landslaget 96, tror jag det var. Jag har varit över här många gånger sedan dess och jobbat och har många vänner här. Jag kan faktiskt tala språket okej, så jag kan ta mig fram, säger Smith blygsamt på engelska.

Han var assisterande förbundskapten för Tre Kronor i World Cup 1996 och i OS i Nagano 1998 då Kent Forsberg hade huvudansvaret.

Barry Smith, som fyller 67 år nästa veckan, tycks hela tiden återvända till Sverige och svensk hockey på ett eller annat sätt.

– Och det är bra hockey. Om man tittar till Sveriges befolkning så producerar ni fler spelare än någon annan. Och Finland gör ett bra jobb. I Norge, där jag har vänner, försöker man att förbättra sig och få upp nivån lite grann.

Chicago gjorde klart med backen Philip Holm så sent som den här veckan vilket understryker att NHL-klubben verkligen gillar svenska spelare.

Målvakten Robin Lehner och backen Erik Gustafsson kommer spela i NHL-laget till hösten. Kanske även Carl Dahlström, Alexander Nylander och Anton Wedin.

Dessutom kommer även Adam Boqvist, Lucas Carlsson, Jacob Nilsson och Tim Söderlund bulta på porten till NHL-laget.

– Vi hade några till, men blev av med några. Det är naturligt. Varje lag har många européer, det råkar vara så att vi har några bra scouter här i Sverige och vi har haft turen att även få några free agents. Anton Wedin kommer förhoppningsvis att spela den här säsongen. Vi får se hur det går, säger Barry Smith som har en nyckelroll att få spelarna att lyckas ta klivet till NHL.


– Chicago behöver hitta de bästa spelarna för att ta sig tillbaka till toppen. Det gäller att göra resan till slutspelet, och gå långt i slutspelet. Det är inte lätt.
Även på coachsidan finns det en tydlig svenskkoppling eftersom den förre Moratränaren Jeremy Colliton, som i november förra året blev befordrad till ny huvudcoach, har plockat in AIK-tränaren Tomas Mitell, som sin nya assisterande coach. I farmarlaget Rockford ingår Anders Sörensen i tränarstaben.

– De kan lära ut. De kan jobba med spelarnas skicklighetsnivå och de kan hjälpa till. Det är en världssport numera och inte bara något för NHL. Alla har en chans att bidra med nya idéer eller nya sett att se saker för att förbättra sporten.

34-årige Jeremy Colliton har snabbt nått toppen som coach efter SHL-avancemanget med Mora och flytten till Chicagos farmarlag Rockford.

– Jag tycker att Jeremy hade en svår situation förra året, men han gjorde det bästa av den. Det var svårt att komma in på det sätt han gjorde, med ett fåtal träningar, och nu får han möjligheten under träningscampen att jobba med de spelsystem och spelsätt han vill använda sig av. De har värvat en del spelare för att besätta några roller som de saknade tidigare och jag tror att det blir en bra säsong.

Barry Smith fortsätter:

– Men med sagt så spelar vi nog i den tuffaste divisionen inom ishockeyn. Du startar nästan från en wild card-position. Det är så det ser ut.
I Central division konkurrerar Chicago med Stanley Cup-vinnarna St Louis, ständiga topplaget Nashville, och dessutom Winnipeg, Dallas, Colorado och Minnesota.

Men Smith fortsätter oförtrutet i sin roll i Blackhawks.

– Jag försöker jobba med de yngre killarna och försöker hjälpa dem hitta vad som behövs för att förbättra deras spel och vad som är bra med deras spel. Den mentala sidan hur man går tillväga och jag trivs med de träningar har jag med talangerna och de camper vi har. Det är härligt för mig att vara på isen igen, inte så att jag vill coacha 82 matcher igen, men det är jätteroligt att jobba med killarna.

Ute på isen i Globen hjälper han även etablerade NHL-spelare som Carl Hagelin, Patric Hörnqvist och Gabriel Landeskog med små tekniska tips under det energifyllda ispasset.

– Jag kommer inte att coacha Chicago den här säsongen. Jag coachade förra säsongen för att hjälpa Jeremy komma in i det. Nu kommer jag att jobba på fältet och med spelarna som inte är i NHL och med dem som är i Rockford, säger Barry Smith.

– Det är trevligt för mig att skaffa mig vänner och åka runt i världen och träffa folk, för när du väl coachar är du låst till laget och du är du instängd. För mig är det bra att åka runt.

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons