HockeyNews
PLUS

Veckans SHL: ”En av ligans största artister"

(11906) Veckans SHL
Bildbyrån

Publicerad: 6 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Årets första vecka i SHL är avklarad och vår reporter Andreas Lundskog har som vanligt samlat det hetaste i ligan från den gångna veckan och plockat ut spelarna som varit tidiga nyårsraketer och tagit plats i Veckans Lag.   

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

Veckans lag: 

Målvakt:

Gustaf Lindvall, Skellefteå 

Västerbottningarnas kanske mest värdefulla spelare bara fortsätter att storspela likt tidigare under säsongen. I lördags briljerade han mellan stolparna i segermatchen mot Leksand där Lindvall motade samtliga 29 avsluten från Leksands sida. Efter den utvecklingen som den gode Skellefteåmålvakten visat under den här säsongen så bör han nog få en chans i Tre Kronor när Garpenlöv under nästa månad tar ut truppen till Sweden Hockey Games. En av ligans främsta burväktare helt klart. 


Skellefteåmålvakten Gustav Lindvall svarade för en storstilad insats när han nollade Leksand under lördagen. Foto: Christofer Cederberg/Bildbyrån. 

Backar: 

Rasmus Rissanen, Örebro 

Trots en frånvarolista längre än inköpslista till ett julbord, kunde Örebro dra det längsta strået och ta med sig två poäng hem från Malmö. Mycket tack vare backgeneralen Rasmus Rissanen som under denna säsong växt ut till en utav ligans absolut främsta tvåvägsbackar. Mot Malmö noterades han för en total istid på hör och häpna hela 25 minuter och 10 sekunder! Kanske är finländaren från Norra Savolax den spelaren i ligan som tagit det största klivet jämfört med fjolårssäsongen. Örebrobacken har verkligen blommat ut vid 28 års ålder till en gigant ute på isen. 


Örebrobacken Rasmus Rissanen fick över 25 minuters speltid när Örebro besegrade Malmö på bortaplan. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.

Craig Schira, Rögle 

Efter en längre skadefrånvaro var kanadensaren tillbaka i laguppställningen under lördagen när Rögle visade sig vara starkare än Frölunda. Man kan nog säga att Schira var tillbaka med besked när han hittade nätmaskorna till närmast omgående när han spräckte målnollan i matchen. En oerhört viktig förstärkning för Skånepågarna, framför allt i offensiv väg där Schira verkligen kan bidra med sina spetsverktyg. 

Röglebacken Craig Schira hittade nätmaskorna omgående i comebacken efter de tidigare skadeproblemen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån. 

Forwards: 

Mathias Bromé, Örebro 

Örebroforwarden bara fortsätter att lysa av självförtroende i sitt spel. I lördagens match var Bromé mer glödhet än campinggrill under högsommaren. Detta när han svarade för två fullträffar i övertidssegern mot Malmö där han också stod för förarbetet vid Shane Harpers avgörande i förlängningen. Han har nu avancerat upp till en andraplats i SHL:s poängliga med totalt 26 gjorda poäng på 30 omgångar och är också den spelaren i ligan som bidragit med flest poäng i spelet 5 mot 5. Mitt råd till alla Örebrosupportrar därute är att ni får passa på att njuta, för under nästa säsong kan jag till närmast utlova att Bromé har tagit steget till andra sidan av Atlanten. En utav ligans absolut största artister. 

Örebroforwarden Mathias Bromé svarade för det mesta när hans lag kunde besegra Malmö med 2-3 efter förlängning. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån. 

Läs mer: 

Fem heta puckar: " Bra, bättre, Bromé"

Tom Wandell, Djurgården 

Den rutinerade centern är kanske inte känd för att vara någon direkt poängmaskin men står som oftast för det hårda och ack så viktiga jobbet i matcherna. Men i lördagens bortaseger mot Oskarshamn fick Wandell en rejäl islossning när han svarade för dubbla fullträffar där också ett utav målen skulle visa sig bli matchavgörande i 4–2-segern. Given i Veckans Lag! 

Djurgårdscentern Tom Wandell svarade för två fullträffar när hans lag besegrade Oskarshamn på bortais under lördagen. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån. 

Martin Lundberg, Växjö

Den assisterande kaptenen visade verkligen vägen för laget när Växjö återigen hittade en väg till att besegra Brynäs. Detta när han tog tag i taktpinnen från start med att bjuda hemmapubliken på en fullträff fylld med elegans. Lundberg sitter just nu på ett utgående kontrakt och precis som min reporterkollega Mattias Persson skrev under lördagen så bör sportchef Henrik Evertsson försöka att få till en förlängning med den Skellefteåfostrade forwarden. En otroligt nyttig spelare för sitt lag.

Växjöforwarden Martin Lundberg svarade för en stark insats när hans lag kunde besegra Brynäs på hemmaplan. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån. 

LÄS MER: 

Spaningar från nyckelmatchen: ”Nyförvärven bakom lyftet för Växjö” 

Coach: 

Tommy Samuelsson, Skellefteå 

Trots att laget har haft fyra spelare borta på JVM så har Skellefteå varit fullständigt lysande under de senaste veckorna. Laget har nu gått segrande i de tre av de senaste fyra matcherna där laget har haft en sammanlagd målskillnad på hela 16–4. Det är bara att lyfta på hatten till huvudtränare Samuelsson som har lyckats skapa ett urstarkt kollektiv där flertalet utav kedjeformationerna verkligen börjar klicka i. Ett lag som kan bli en rejäl joker i ett kommande slutspel för dit lär västerbottningarna kunna avancera om man kan fortsätta såhär. 

Skellefteåtränaren Tommy Samuelsson har lyft sitt lag till en positiv trend under den senaste tiden. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån.

Veckans... 

Försvarsmiss

Hade jag varit tränare för ett knattelag så hade jag nog visat upp en video med Brynäs försvarsspel i lördagens match mot Växjö som ett bevis på hur man INTE ska spela i egen zon. Det var länge sedan jag bevittnade ett lag i SHL göra sådana uppenbara misstag och indirekta bjudningar till motståndarna som Gävlelaget svarade för i lördags. Det var ostrukturerat, slarvigt och mer otajmat än Peppe Engs danssteg i upplagan av Let´s Dance 2006. Närmare och närmare sjunker laget ner mot en bottenplacering och jag ser egentligen ingenting som talar för att laget kommer att få vingar och lyftkraft därifrån. 

Brynäs insats mot Växjö under lördagen imponerade inte. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Läs mer: Brynäskaptenen efter nya nederlaget: ”Det är uppförsbacke”

Debutanter: 

Under veckan fick Färjestadsforwarden Noah Andersson, Örebroforwarden Casper Siösteen, samt Djurgårdsforwarden William Eklund göra sina debuter i SHL. Stort grattis till samtliga i den unga trion. 

Tackling

Nog för att Eddie Larsson leder tacklingsligan i SHL men att satsa mot egna medspelare känns väl lite väl?

Roadlaker

Tripp, trapp trull.

Grattis 

Ett stort grattis till Juniorkronorna som under söndagen kunde bärga en fin bronsmedalj i Tjeckien. Nu ska det återigen bli kul att få se många av dessa fantastiska talanger i SHL igen. Tack för ett oerhört underhållande och starkt mästerskap grabbar!

Juniorkronorna kunde under söndagen bärga bronsmedaljen i JVM. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån. 

Läs mer: 
Montén: "Kan inte bli annat än mycket väl godkänt" 

Stort tack för att ni har läst listan denna vecka alla hockeyvänner. Om ni har några synpunkter eller reflektioner är det bara att kontakta mig på Twitter. Nu laddar vi för en ny hockeyvecka.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!