HockeyNews
PLUS

Uppgifter: Han är målvaktsetta i guldjakten

Filip Gustavsson
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 21 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Filip Gustavsson, 25, och Samuel Ersson, 24, har spelat tre matcher var i VM.
Men hittills har ingen av NHL-målvakterna behövt spela två dagar i rad och därför är det upplagt för Gustavsson mot Slovakien på tisdagskvällen – och i resten av VM, enligt Aftonbladet.

ANNONS

Enligt Aftonbladet blir det Minnesota-målvakten Filip Gustavsson i Tre Kronors mål i VM-kvartsfinalen i Ostrava på torsdag.

Det skulle också följa ett logiskt mönster som Tre Kronor-ledningen och förbundskapten Sam Hallam har gått efter i gruppspelet.

I de två inledande matcherna fick den mer meritade NHL-målvakten Filip Gustavsson spela fredagen den 8 maj mot USA och söndagen den 10 maj mot Polen.

Sedan var det Philadelphias Samuel Erssons tur måndagen den 11 maj mot Tyskland. Med en match kvar av gruppspelet talar mycket för att Filip Gustavsson får spela mot Slovakien.

Hallam nöjd med målvaktsspelet

Sedan väntar en spelledig dag innan det blir VM-kvartsfinal på torsdag mot antingen Finland eller Österrike.
Hallam är nöjd med målvaktsspelet.
– Bra. Båda känns väldigt stabila. Det känns som att båda har gett oss en chans att vinna, så har vi en plan för hur vi ska matcha laget framöver.

Hallam tillägger hemlighetsfullt:
– Men där är jag lite tråkig, och det har inte så mycket med att vara elak mot er utan mer att vi inte vill ge motståndarna information om vilka som står. Det blir när laguppställningen kommer.

ANNONS

Samuel Ersson har fått spela i de lite mer mindre tacksamma matcherna mot nationer som ett b-betonat Tyskland (Tre Kronor vann skotten med 46–16 och matchen med 6–1), Kazakstan och Frankrike.

– Idag tycker jag att han fick kämpa. Jag har sett lite olika siffror men tror att de fick 13 eller 15 skott. De var större delen under första halvan av matchen sedan stängde vi ner det bättre. Men det är en VM-turnering. Det är så det ser ut, säger Sam Hallam.

Tvåa och trea i VM:s målvaktsliga

Filip Gustavsson har en räddningsprocent på 92,65 på tre matcher och ligger tvåa i målvaktsligan i VM.
Samuel Ersson ligger på 92,5 och är trea.
Philadelphia-målvakten har bara släppt in tre mål på tre matcher. Mot Frankrike tog han 12 av 13 skott.
– Det påminner om de andra för egen del, att det kanske inte är jättemycket som händer och vi äger mycket puck. Igen, det blir en mental match för mig att bara försöka hålla mig redo tills deras lägen kommer. Man vet att det kommer att komma nånting, säger Ersson.

ANNONS

Han fortsätter:
– Jag tycker att deras målvakt (Quentin Papillon) gör en jättebra match och håller det tajt. De hade några lägen i powerplay i andra perioden. Hade de gjort 2–1 där så blir det en lite annan match. I tredje perioden gör vi det jättebra och ger dem ingenting.
Ersson vill inte säga så mycket om målvaktsupplägget och hur planen är för fortsättningen av VM.

Spelar inte "back to back"

Men att spela match två matcher i rad kommer sannolikt inte att hända.
– Bra fråga. Det får coacherna gå ut och säga vem som ska spela. Jag har sagt hela tiden, jag är redo när de säger att jag ska gå in och köra. Vi har tre väldigt bra målvakter i den här gruppen. Det är jäkligt kul först och främst. Det är bra tävling. Det gäller att vara redo bara.

Tycker du att försvarsspelet har fungerat bra?
– Jaa! Det är en svår match det här när du har så mycket puck. De ligger och väntar på sina lägen. Som sagt, i tredje perioden visar vi hur vi kan stänga ner dem. Jag får tre skott på mål och det är tre skott utifrån. Det är väldigt bra.

Och efter Slovakien väntar utslagsmatcherna i kampen om VM-guldet.
– Det är klart man vill spela väldigt väldigt mycket. Samtidigt, hur det än blir, vi har så pass bra konkurrens på målvaktssidan, det är en bra situation för coacherna tror jag. De har bra val att välja emellan. Vill de att jag spelar är jag redo.

Hur tycker du att Filip har skött sig?
– Han har varit väldigt bra.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln