HockeyNews
PLUS

Turbulent årsmöte för Björklöven – nära mötet fick ajourneras

Björklöven
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 26 juni 2024

FacebookXWhatsApp

Det var ovanligt många medlemmar som närvarade vid Björklövens årsmöte på tisdagskvällen och stämningen blev snabbt hetsig med risk för att mötet skulle ajourneras.
Den tidigare vd Fredric Åkerblom var en av de mest aktiva i diskussionerna.
– Jag tycker att vi har fått vår röst lite hörd i alla fall, säger den förre vd:n Fredric Åkerblom till VK.

ANNONS

Det skakar kring Björklöven efter att klubben skilda vägar med den uppskattade vdn Anders Blomberg. Under onsdagens årsmöte för klubben var det turbulent och känslorna svallade snabbt över.

Det var till och med så illa att årsmötet riskerade att ajourneras. Fredric Åkerblom, tidigare vd, var en av de mest aktiva rösterna under kvällen.

– Det är ganska jobbigt att det behöver blir så här, eftersom man brinner för föreningen och personer i och runt löven. Det var otydlighet i vad som gällde som gjorde att vi hade en ambition att låta medlemmarna få säga sitt med vårt förslag till ny styrelse. Men jag tycker att vi har fått vår röst hörd i alla fall, säger Åkerblom till VK.

Oenighet uppstod redan vid fastställandet av röstlängden, där ordförande Mikael Salomonsson påpekade att stadgarna kräver medlemskap senast sex månader före årsmötet, vilket många kritiserade.

Åkerblom noterade att stadgarna på hemsidan benämns som "förslag till reviderade stadgar", vilket skapade förvirring om vad som egentligen gäller. Salomonsson erkände att detta var missledande och att tydlighet behövs.

ANNONS

– Alldeles uppenbart så tror jag man måste fundera om inte det behöver tydliggöras när det är sån här stor andel som som har missuppfattat eller missförstått. Så alldeles uppenbart finns det fog för kritiken och den tror jag man måste ta till sig, säger ordföranden Mikael Salomonsson till tidningen.

Efter den initiala diskussionen kring röstlängden, fortsatte årsmötet med en lång debatt om stadgarnas giltighet. Medlemmar påpekade att mejlen de fått vid betalning av medlemsavgiften meddelade att de var röstberättigade på årsmötet, utan någon hänvisning till sexmånadersregeln.

En stor del av diskussionen kretsade kring Andreas Dunder, som först inte var röstberättigad på grund av problem med hans autogirobetalning. Efter en paus i mötet, där frågan utreddes, skrevs Dunder in i röstlängden.

När det kom till valet av styrelseordförande, nominerades Andreas Dunder och valdes med stor marginal. Därefter uppstod problem för den alternativa styrelsen som föreslagits av Fredric Åkerblom och Joakim Gustafsson. Ingen av de sex föreslagna ledamöterna var röstberättigade enligt stadgarna, vilket ledde till att Åkerblom valde att inte lägga fram sitt förslag till röstning.

Trots att Åkerblom ansåg att de haft koll på stadgarna, men att föreningens mejl varit otydliga, respekterade de beslutet och drog tillbaka sitt förslag. Årsmötet valde att följa stadgarna och godkände valberedningens förslag, vilket innebar att samma styrelse som föregående år kvarstår, men med olika ordföranden för föreningen och bolaget.

– Det är jobbigt när det blir så här, eftersom man brinner för föreningen och vill att medlemmarna ska få säga sitt. Men jag tycker att vi har fått vår röst hörd, säger Åkerblom till tidningen.

På frågan om den rådande turbulensen svarade han:

– Det är aldrig bra med motsättningar, men det kan också leda till förbättringar. Nu får vi se till att den sittande styrelsen är mer på tårna.

Åkerblom blev nominerad till styrelsen men nedröstad och istället invald i valberedningen tillsammans med Jörgen Wikström och Leif Danielsson, efter att Roland Carlsson valt att avgå. Carlsson kommenterade:

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln