HockeyNews
PLUS

"The Blue line" från en annan planet – tog Globen med storm

(28803) Pavel Patera
Bildbyrån

Publicerad: 6 september 2023

FacebookXWhatsApp

Hockeyfrillor, silverhjälmar, VM-guld  – och spelade i AIK. 
Tränaren Timo Lahtinen sa att Pavel Patera och kompisarna i "The blue line" kom från en annan planet.


De spelade i silverhjälmar den säsongen, men det var drömmar om guld i AIK säsongen 96/97.

Pavel Patera: 19 + 24 = 43 poäng, center och den stora dirigenten. 

Otakar Vejvoda 11 + 10 = 21 poäng, lurig tekniker som var vass längs sargerna. 

Martin Procházka: 16 + 24 = 40 poäng, lika bra i alla zoner.

Trion kom från blåklädda HC Kladno, därav smeknamnet på kedjan, och hade vunnit VM-guld åt Tjeckien 1996 genom Procházkas avgörande mål i finalen mot Kanada – bara några veckor senare presenterades de som nyförvärv i AIK.

De tog "Gnaget" till slutspel och slog ut derbyrivalerna Djurgården med 3-1 i matcher i en kvartsfinalserie – innan Jarmo Myllys stoppade gulddrömmen uppe i Luleå, då hjälpte det inte ens att ha en egen superfinländare mellan stolparna: blott 20-åriga Miikka Kiprusoff, som gick vidare till succé i landslag och NHL.

Skador och ekonomi kom att slita upp även "The blue line" från AIK.

Men särskilt Pavel Patera fortsatte att sätta avtryck i hockeyhistorien: i NHL kom aldrig hans riktiga storhet fram trots försök i Dallas Stars och Minnesota Wild, men däremot i det tjeckiska landslaget: ett klassiskt OS-guld 1998 (då han gjorde hela spelens första mål innan Hasek till slut stoppade Kanada i semi och Ryssland i final) och sedan nya VM-guld 2000, VM-guld 2001.

Även i ryska ligan blev han mästare efter en poängrik säsong 2004, liksom svensk mästare ett kort gästspel i Färjestad 2006, innan karriären avslutades med en rad år hemma i Kladno där han bland annat var assistkung så sent som 2007.

Men störst var Patera som hjärnan i "The blue line" som vann Wien-VM 1996 och tog Globen med storm som AIK:s häftigaste kedja i modern tid.

– Sättet den här tjeckkedjan hittade varandra på är i klass med de bästa ryska formationerna. De hittade lösningar man inte trodde fanns – de var från en annan planet, har Timo Lahtinen sagt till Aftonbladet.

I dag fyller han 52 år – Hockeynews hyllar Pavel Patera!

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)