HockeyNews
PLUS

Tacklade domaren – åtalas för misshandel

Domare genre
Foto: Bildbyrån & Vita Hästen
ANNONS

Publicerad: 18 september 2024

FacebookXWhatsApp

Vita Hästens Casper Gillbert fick en lång avstängning för att ha tacklat en domare.
Nu väntar även rättsliga påföljder.

ANNONS

Incidenten inträffade under en match mellan Vita Hästen och Motala den 19 november förra året, där Vita Hästens spelare Casper Gillberg tacklade domaren in i sargen. Tacklingen ledde till att domaren föll och ådrog sig smärta samt en fraktur i överarmen.

– Det är för mig en gåta varför han väljer att tackla mig, säger domaren i polisförhör.

Gillberg stängdes av till den 31 december 2024 av Ishockeyförbundets region syds disciplinnämnd. I sitt beslut framhöll nämnden att tacklingen visade en total likgiltighet för domarens säkerhet. Avstängningen förlängdes senare till den 18 maj 2025.

I ett uttalande på sociala medier uttryckte Gillberg ånger:

"I efterhand har jag sett tv-bilderna och det första jag tänkte på är att det inte ser bra ut. Jag skäms och är ångerfull att ha hamnat i den situationen med NN (domarens namn). Jag skulle aldrig vilja ha någon form av kontakt med domaren och absolut inte med uppsåt att tackla honom. Det som inträffar är fel, jag hamnar fel och det är bara att acceptera det straff som disciplinnämnden utdömer utifrån tv-bilderna."

Nu kommer händelsen även att prövas i domstol, då en åklagare i Linköping har beslutat att åtala Gillberg för misshandel. Åklagaren menar att spelaren medvetet körde in domaren i sargen. Rättegången kommer att hållas i Linköpings tingsrätt, och åklagaren kräver att Gillberg betalar drygt 26 000 kronor i skadestånd till domaren.

Det är mycket ovanligt att våld som sker inom hockeyn i Sverige når hela vägen till rättssystemet. Exempel på tidigare fall är exempelvis när Rögles Jakob Lilja crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken. Lilja dömdes till villkorlig dom för misshandel.

Gillberg nekar till brott och hävdar att han agerade i självförsvar under en intensiv matchsituation.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln