HockeyNews
PLUS

SVT-expertens kritik mot förbundet: ”Felaktigt beslut”

Publicerad: 5 november 2023

FacebookXWhatsApp
De individuella priserna i TV-pucken har delats ut sedan starten 1959 – men slopades av det svenska ishockeyförbundet 2020.
Något SVT:s expert Jonas Andersson är mycket kritisk till.
– Det är inte de här priserna som är det verkliga problemet och jag tycker att det är ett felaktigt beslut att ta bort någonting som är väldigt positivt och har anrika traditioner, säger Andersson till Hockeynews.
TV-pucken har spelats sedan 1959 och varje år har det delats ut individuella priser. Till en början var det bara den bästa målvakten som fick ett pris, en utmärkelse som 2013 döptes om till Stefan Livs pris.

1972 instiftades sedan Sven Tumbas stipendium till bästa forward och året efter Lill-Strimmas stipendium till bästa back.

Men sedan turneringen 2019 så delas de inte ut längre.

– Vi tycker fortfarande att tävling är bra. Men det ska inte gå ut över spelarnas välmående. Hockeyn ska vara en miljö där man trivs och må bra. Det kommer att gynna både den enskilda spelaren och den svenska hockeyn i stort, sa hockeyförbundets Anders Lundberg till Aftonbladet då.

SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson håller inte alls med:

– Problematiken här är att de inte skiljer på barnidrott och en elitsatsning. Det är inte de här priserna som är det verkliga problemet och jag tycker att det är ett felaktigt beslut att ta bort någonting som är väldigt positivt och har anrika traditioner.

Andersson menar att press är någonting de här unga spelarna kommer att få uppleva gott om under hela sina framtida karriärer och att det är lika bra att börja i tid.

– Ja, det kommer en press men det är det i elithockey, elithockey handlar om att klara av en psykisk press och att få hjälp med det. Förbundets anledning till att ta bort det är att priserna kommer med en psykisk press som spelare har mått dåligt av men där behövs det ju vuxna människor som går in och förklarar och hjälper och stöttar, man måste kunna hantera den pressen om man ska spela hockey på elitnivå, säger Andersson.

Han är dock noggrann med att dra en tydlig linje.

– Elitidrott på barnsidan är hemsk, då är det toppning och sånt som inte ska få förekomma, men i den här åldern är det en annan grej. Det vet jag ju själv, om någon hade sagt till mig att det inte var en elitsatsning vi höll på med när jag var 15-16 år så hade jag tyckt att det var larv, det är ju att underskatta de här unga spelarna som är så målmedvetna. Så du måste göra skillnad på barnverksamhet och elitsatsning, det är jag övertygad om, säger Andersson och fortsätter:

– De allra flesta kommer inte att få det och jag själv var aldrig i närheten av att vinna det men jag vet hur mycket vi pratade om det som något positivt att vinna och sträva efter. Och jag hör ju yngre spelare som pratar om att priserna fyller en funktion. Varför har de Conn Smythe Trophy eller Stefan Liv Memorial Trophy? Jo, därför att det bidrar med någonting. De här individuella utmärkelserna tillför något även i lagidrott.

Tror du att de någonsin kommer att börja dela ut de här priserna igen?

– Jag hoppas verkligen det, för det här är ju anrika priser med traditioner, att inte ta vara på det är att kasta bort någonting värdefullt som förbundet har.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)