HockeyNews
PLUS

Sågar egna laget: ”Inte roligt att gå och lägga sig”

Erik Karlsson depp
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Det mesta gick fel för Tre Kronor i VM-semifinalen mot Tjeckien.
Efter 7–3 förlusten sågar Erik Karlsson det egna laget.
– Vi gav inte oss själva chansen att vinna i dag, säger lagkaptenen Erik Karlsson.

Hemmanationen Tjeckien kan vinna sitt första VM-guld på 14 år efter att ha slagit Sverige med hela 7–3 i semifinalen. Runtom i världen sågas Tre Kronor för sin insats och lagkaptenen Erik Karlsson är inne på samma spår.

– Det är givetvis inte roligt. Det är ingenting som någon av oss hade räknat med. Vi gav inte oss själva chansen att vinna i dag. De var mentalt starkare än vad vi var under de viktigare perioderna av matchen i dag, säger han.

Tre Kronor hade ledningen med 2–1, men sedan gick det mesta fel för Sverige som släppte in fyra raka mål. Strax innan Tjeckiens 5–2 mål missade domarna också ett misstänkt matchstraff på Jan Rutta.

– Det är inte så mycket att säga, det är som det är. Vi kan inte göra något åt det. Vi är glada över att allt gick bra och att han är lugn, han är och har varit en viktig spelare för oss under hela turneringen. Domarna ska inte vara någon ursäkt idag, vi förlorar med 7–3. Hade vi förlorat med 3–2 hade det varit en annan sak, men det gjorde vi inte, säger han.

Tre Kronor fick in en reducering i slutet på andra, det hjälpte dock föga då den där riktiga kraften för en slutforcering saknades i tredje. I stället kunde Tjeckien kontra sönder Sverige och avancera vidare till VM-final.

– Det är givetvis lite tråkigt att vi inte kan hålla i det mentalt. Hade vi bara hållit i det hade vi gett oss en bra chans att vinna idag, men det gjorde vi inte, säger Karlsson.

Vad är det som gör att ni inte fixar det mentalt?

– Jag vet inte, bra fråga. Det finns väl bara 25 spelare i hela världen som spelar här just nu, det är en anledning. Det är inte lätt alltid och i bland går det inte din väg, det är inte så mycket att göra. Vi försökte så gott vi kunde, men tyvärr så lyckades vi inte hålla ihop det. De var vassare när det gällde som mest.

I stället för VM-final mot Schweiz eller Kanada väntar nu bronsmatch på söndagen. Ett misslyckande för både Tre Kronor och Erik Karlsson som kom hit med ett mål i sikte.

– Det är givetvis väldigt tråkigt. Jag tycker vi har haft bra stäm i gruppen och trott på oss själva, men idag gick det inte vår väg. Det är givetvis väldigt tråkigt. Det var inte det här målet vi hade, säger han.

Vad skulle ett brons betyda i det här läget?

– När pucken släpps imorgon så går vi vidare i livet. Vi har en oerhört bra och professionell grupp där inne. Det kommer inte vara roligt att gå och lägga sig idag, men så fort pucken släpps imorgon så ska vi försöka släppa det och gå vidare. Vi ska göra vårt bästa och försöka ta hem en medalj i alla fall.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!