HockeyNews
PLUS

SDHL inför målkameror: ”Tiden är mogen”

SDHL målkamera
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 20 juni 2024

FacebookXWhatsApp

SDHL har under flera år jobbat mot att bli en mer professionell liga.
Nu installerar ligan målkameror i alla arenor.

ANNONS

Målkameror har funnits i SHL sedan 1998. Nu införs det även på damsidan, meddelar SDHL.

– Vi känner att tiden är mogen att införa målkameror och därmed videogranskning efter efterfrågan och även arbetet kring att ta fram en lösning som fungerar för SDHL. Det här syftar förutom att öka professionaliseringen, till sportslig rättvisa så att så många situationer som möjligt ska kunna dömas på isen snarare än i efterhand, säger Johan Schillgard, sportchef i ett pressmeddelande.

Målkamerorna kommer att monteras och installeras i alla arenor innan säsongsstart. Hjälpmedlet kommer däremot inte finnas att tillgå de gånger lagen flyttar sina matcher eller spelar i andra arenor.

– Vi vet att historiskt flyttas några matcher av klubbarna för att sprida intresset men också pga. logistiska skäl med annan verksamhet i samma klubb, för dessa matcher kommer målkamerorna att utebli. Det är något vi tagit höjd för och även haft en dialog om med klubbarna, säger Schillgard.

Domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet, David Bergman säger så här om förändringen:

– Jag välkomnar det här steget, som innebär att domarna får ett värdefullt verktyg för att få hjälp med ett av de viktigaste domsluten: mål eller inte. Vi ser fram emot att jobba med detta även i SDHL, säger David Bergman, domaransvarig Svenska Ishockeyförbundet.

Målkamerorna kommer att testas under träningsmatcherna och därefter användas med start första seriematchen 13 september.

– Under alla mina år på SDHL har diskussion om målkameror varit på agendan, i olika hög grad till och från vilket gör att det känns extra kul att kunna kommunicera det här. Vi kommer såklart noggrant följa upp och utvärdera hur det fungerar tillsammans med alla inblandade för att kunna dra slutsats om det blir till det bättre, säger Angelica Lindeberg kommersiell -och verksamhetschef.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln