HockeyNews
PLUS

Söderström är hemma igen: ”Försökt komma bort”

Victor Söderström
Foto: Bildbyrån & Mattias Persson
ANNONS

Publicerad: Idag 09:51

FacebookXWhatsApp

Åren i Nordamerika blev inte som han hade hoppats på.
Nu vänder Victor Söderström hem för att på sikt studsa tillbaka som en ännu bättre spelare till NHL.
– Jag stod och stampade i kvicksand, säger han till Hockeynews.

ANNONS

Redan som 17-åring fick Victor Söderström chansen att ta sina första skär i Brynäs A-lag och det dröjde inte länge innan NHL-klubbarna fick upp ögonen för den högerfattade backen.

Han draftades sedermera som nummer elva i förstarundan av Arizona Coyotes. För fyra år sedan lämnade han Sverige i hopp om en lång och framgångsrik NHL-karriär.

Det har också blivit en del matcher i NHL de senaste säsongerna – men långtifrån så många som han hade hoppats på. Den nya NHL-klubben Utah har rättigheterna till Victor till och med att han är 27 och erbjöd honom ett ”qualifying offer” – men Victor Söderström valde självmant att nobba klubben.

– Jag har försökt komma bort från Utah ett tag, de gav mitt ett qualify och jag kunde ha skrivit kontrakt där. Men det var ingenting jag ville, det var mitt sista alternativ, säger han till Hockeynews.

När NHL-klubben inte fick till någon trejd som Victor hade hoppats på bestämde han sig för att blicka hemåt.

– Då kändes Brynäs som ett väldigt bra val i och med att jag har spelat här förr och har familj och kompisar här. Jag har ett väldigt stort Brynäshjärta i och med att man vuxit upp här och följt klubben. Det har alltid varit en stor dröm för mig att få vinna någonting med Brynäs här i Gävle.

ANNONS

Varför ville du bort från Utah?

– Jag kände att jag behövde en nystart och att jag inte var så prioriterad där borta. Sportchefen som kom in ville spela sina killar som han hade draftat och sajnat och det har jag all respekt för, men jag stod och stampade i kvicksand och för min egen karriärs skull var det bättre med en nystart.

Ett tvåårskontrakt med Brynäs är signerat och Söderström har kommit in med mycket energi och kvalité under sin första träningsvecka med SHL-nykomlingen.

– Det känns jättekul. Jag har tränat hela veckan och det har varit jättekul att träffa alla grabbar man känner sen tidigare. Det är lite nya ansikten också, men jag känner ledarstaben och så sedan tidigare. Det är jättekul att vara tillbaka, säger han.

Så ställer Brynäs upp mot LHC

Målvakter:
Erik Källgren (Ludvig Persson)

Backpar:
Simon Bertilsson – Johannes Kinnvall
Victor Söderström – Viktor Persson
Theo Lindstein – Axel Andersson

Sjundeback: Kasper Larsen.

Kedjor:
Jakob Silfverberg, Johan Larsson, Miks Indrasis
Anton Rödin, Jordan Schroeder, Oskar Lindblom
Bobby Trivigno, Linus Ölund, Jack Kopacka
Greg Scott, Tyler Vesel, Anton Ohlsson.

Extraforward: Linus Lindblom

Saknas:
Charlie D'Astous
Christian Djoos
Hugo Lejon
Anton Johannesson.

Victor Söderström ser ut att ta plats i startuppställningen direkt i SHL-premiären.

– Det känns bra. Jag har varit på is sedan i juli och jag har kört på med både fys och is hela sommaren. Jag har inte tränat med något lag och det är lite nytt med system och så där när man kommer till ett nytt lag. Det är bra att jag har fått en vecka i alla fall.

ANNONS

23-åringen, som är född och uppvuxen i Skutskär, märker av de positiva vinderna som blåser runt föreningen. Han säger att det märks att klubben tagit stora kliv sedan han lämnade.

– Det har varit några jobbiga år. Ner i allsvenskan för första gången någonsin och sedan studsa tillbaka igen, så det har varit lite jobbigt att följa från Nordamerika. Hela organisationen är på väg uppåt och kollar man på vår trupp kan det bli något väldigt bra. Det ska bli väldigt kul att sätta i gång, säger han.

På vilket sätt märks det av att det är ”annat” nu?

– Bara en sån sak som att hela ledarstaben i herrlaget själva har haft en karriär i Brynäs säger en del. Jag vet vilket Brynäshjärta som finns hos dem. Det är samma med Johan (Alcén, sportchefen) som också spelat här. Största delen av organisationen är riktiga Brynäsare från början och jag tror att det kan tillföra extra mycket energi inom laget.

Victor Söderström är dock tydlig med att det här inte är någon ändstation – han ska tillbaka till NHL.

– Det är det som är målet. Jag tänker inte så mycket på framtiden, jag har lärt mig att det är bäst att fokusera på vara här och nu. Jag ska bli lite bättre varje dag jag kommer till hallen, oavsett om det är i gymmet, på isen eller i match. NHL är det långsiktiga målet och att ha en karriär där är drömmen för alla spelare.

Hur taggad är du på SHL-premiär nu då?

– Det ska bli riktigt kul. Jag hörde att bortastå var utsålt också, det uppskattar vi väldigt mycket. Jag tror det var nån gång i april jag spelade match sist så det ska bli väldigt kul att köra i gång.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln