På tisdagen kom nyheten som chockade hela hockey-Sverige – Leksands IF är försatt i en svår ekonomisk situation.
Den anrika klubben avslutade det senaste räkenskapsåret med ett rörelseresultat på minus 11,5 miljoner före skatt. När den nya styrelsen tog över i somras beslutade man att genomföra en fördjupad revision av bokslutet – och upptäckte att den ekonomiska situationen var ännu mer kritisk än vad man först hade trott.
Hockeynews reste till Leksand för att få en djupare insikt i klubbens utmaningar och framtid. På plats träffade vi klubbens ordförande Andreas Gärdsback som ger en bild av hur klubben mår för tillfället.
– Vi mår bra. Sen är det en tuff situation med ekonomin, men det är det ju i hela hockey-Sverige. Det är bara några få klubbar som lyckas göra en bra affär av det här, säger Andreas Gärdsback.
Hur har Leksand hamnat i den här situationen?
– I grund och botten handlar det om att man dragit på sig för mycket kostnader i förhållande till intäkterna. Det har tärt på kassan under alla år. Det kostar att ligga på den här nivån och ha en bra spelartrupp. Nu fokuserar vi på att säkra intäkter så att vi har råd att driva verksamheten framåt.
Man kan ju i stort sett säga att ni redovisat ett felaktigt resultat – hur ser du på det?
– Det är olyckligt. Det är så jag ser på det.
Hur ser du på Andreas Hedboms (avgående vd) ansvar i det här?
– Andreas Hedbom har varit vd i sex år och han och alla andra har ju varit med och jobbat här i organisationen. Jag kan inte uttala mig kring hans ansvar, men han har ju varit på vd-positionen.
Gärdsback dementerar dock att det tisdagens besked har något med Hedboms avgång från vd-posten att göra:
– Det har ju florerat rykten om att vi i styrelsen krävt hans avgång och så, men så är det inte. Han kom under hösten och flaggade till mig att han hade fått nog och inte orkade ladda om och köra kommande år. Så det är på eget bevåg.
Miljonskulder för sign off-bonusar
Utöver tidigare underskott brottas Leksand med en tung ekonomisk börda – att det inte finns ekonomisk täckning för sign off-bonusarna till klubbens importspelare. Enligt Falu-Kuriren uppgår summan till hela 30,7 miljoner kronor, pengar som ska ska betalas ut över de kommande fyra åren.
– Jag tycker egentligen att det är ett väldigt tokigt förfarande. Men det är ju så det ser ut i svensk hockey, när vi ska ha hit utlänningar. Då får vi anpassa oss efter det förfarandet, säger Gärdsback.
Leksand har för närvarande åtta spelare med sign off-klausuler, varav både Mikael Ruohomaa och Carter Ashton, redan lämnat klubben. De övriga är Axel Rindell, Joonas Lyytinen, Justin Kloos, Peter Cehlarik, Marek Hrivik, Max Veronneau och Matt Caito.
Hur stor andel av de 30 miljonerna är det som ska ut redan i vår?
– Den siffran borde jag ha, men tyvärr har jag inte den.
Enligt Hockeynews uppgifter ska klubben bland annat betala Justin Kloos sign off-bonus efter säsongen, vilket rör sig om ett mångmiljonbelopp. Efter matchen mot Modo kritiserade amerikanen klubben och sa att inte hade fått några tydliga besked från klubben gällande sina pengar.
Men i Justin Kloos fall kommer Gärdsback med lugnande besked.
– Vi kommer att lösa den, absolut. Vi ska se till att lösa alla sign off-bonusar i sommar och kommande år, säger han.
Nyemission och besparingar
Klubben kommer inom kort att sjösätta en åtgärdsplan som innefattar en rad olika åtgärder för att föreningen ska överleva framgent.
– Vi kommer att gå ut med en nyemission i bolaget för att förstärka kassan. Sen gör vi flera, både mindre och större, intäktsbringande saker runt engagemanget här och prenumeration i LIF-appen. Allt det här tillsammans kommer göra att vi får bättre intäkter framgent, säger han.
Finns det risk att folk måste lämna föreningen och att ni måste kapa personalkostnader?
– Jag vill vara tydlig med att vi inte har några ambitioner att säga upp någon personal. På sportkontoret ska vi snarare stärka upp med ännu fler resurser, så att vi kan göra ännu mer bra inkomstbringande saker. Sen har vi ju skrivit i det här pressmeddelandet att personalkostnaderna ska ner, där räknar vi även in spelarsidan. Så det blir en lite lägre budget nästa år.
Hur pass mycket lägre budget?
– Det är inget dramatiskt. SHL-truppen kommer att få gå ner mellan sex till åtta procent.
Gör det att ni kan ha ambitioner om topp sex även fortsättningsvis?
– Absolut. Vi har fortfarande en av de dyraste trupperna i SHL – även om minskningen kommer.
Ingen konkurs eller hotad elitlicens
Falu-Kuriren rapporterade vidare att det finns en risk att klubben går i konkurs, men det tillbakavisar Gärdsback helt och hållet.
– Det är felaktigt. Det är om vi skulle betala de här 30 miljonerna här och nu. Då hade det varit en jobbig situation, men där är vi inte. De här ska betalas under flera år och vi har likviditet för den vanliga verksamheten.
Är elitlicensen i fara?
– Nej, det är den inte. Vi har bra eget kapital i koncernen, så den är inte i fara.
Hur är signalerna från sponsorer och näringslivet för att hjälpa till att lösa det här?
– De jag har hunnit prata med idag är positiva till att de fått veta informationen och sagt att, det här får vi lösa.
Ge Hockeynews PLUS i julklapp till någon du tycker om
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)