Luleå går hårt för guldet i år och har fyllt på laget med tunga namn på forwardssidan.
Laget vann i premiären mot Timrå och i morgon väntar ny hemmamatch mot Leksand.
Nu kommer NSD med uppgifter som placerar in samtliga spelare i Luleå Hockey lagbygge i olika lönenivåer – och bäst betald är den amerikanske centern Brian O´Neill.
Tidiningen uppger också att bäde Brynäs och Växjö hörde av sig till O´Neill innan han skrev på för Luleå och att han hade kunnat tjäna mer pengar på annat håll.
– Jag har aldrig baserat mina beslut på pengar, säger han till NSD och tillägger:
– Pengar är något vi alla behöver, i någon utsträckning, men det finns viktigare saker här i livet.
Den senaste upplagan av EY:s årliga rapport, ”Hur mår svensk elithockey?”, avslöjar en bekymmersam trend för SHL-klubbarna, där majoriteten redovisar försämrade resultat. Under säsongen 2023/2024 visade 11 av 14 klubbar ett negativt rörelseresultat, en ökning från föregående säsong då 7 klubbar rapporterade liknande siffror.
Totalt sett uppgick det sammanlagda negativa rörelseresultatet till 65,8 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 49,9 miljoner kronor för säsongen 2022/2023.
En av de främsta orsakerna till det försvagade resultatet är ökade lönekostnader. Klubbarna spenderade sammanlagt 23 miljoner kronor mer på spelarlöner, motsvarande en ökning med nästan 21 procent jämfört med föregående år.
Rögle BK toppar listan över lönekostnader med nästan 134 miljoner kronor, medan Malmö Redhawks har de lägsta med drygt 68 miljoner kronor, enligt rapporten. Luleå låg sexa med 106 miljoner i den sammanställningen där det i lönekostnaderna ingår inte bara spelare – utan hela klubbens personal.
Så mycket tjänar topparna i Luleå Hockey – hela listan finns i NSD
250 000 till 300 000 kronor i månaden
Brian O’Neill
Linus Omark
200 000 till 250 000 kronor i månaden
Anton Levtchi
Mathias Bromé
Erik Gustafsson
150 000 till 200 000 kronor i månaden
Markus Nurmi
Brendan Shinnimin
Frederic Allard
NSD konstaterar att för utländska spelare gäller förmånligare skatteregler. De som vistas i landet högst ett halvår kan ansöka om artistskatt, medan de som stannar kortare än fem år och har en lön över två prisbasbelopp omfattas av expertskatten. Dessa spelare har ofta en säsongsersättning i euro eller dollar, med delar av lönen för- eller efterskottutbetald för skattefördelar. Detta har beaktats i sammanställningen, och summorna visar spelarnas genomsnittliga månadslöner före skatt.
50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)
ERBJUDANDE med Hockeynews: 1 mån/halva priset på TV4 Play Sport Total (utan bindningstid)