HockeyNews
PLUS

Så har AIK fått ordning på defensiven

Markus Åkerblom
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 11:11

FacebookXWhatsApp

AIK förlorade tre av de första fyra matcherna och släppte in 15 mål.

Sedan dess har Gnaget fått ordning på defensiven och sedan i fredags är Scott Pooley på plats för att hjälpa offensiven.

– Det är så klart att han kommer att göra skillnad där, säger AIK-tränaren Markus Åkerblom till Hockeynews.

ANNONS

Ett förändrat och föryngrat AIK fick stryk i hemmapremiären mot Södertälje med 4–2. Det blev även förlust med 5–3 borta mot Mora innan AIK kunde plocka en trepoängare borta mot Kalmar.

Sedan var laget mer eller mindre chanslöst hemma mot Björklöven och föll med 5–1. Efter det åkte AIK på en bortaturné till Småland och då blev det läge att fixa till saker i defensiven.

Åkerblom betonar tydligheten

– Egentligen inte så mycket saker utan bara tydligheten. Det räcker inte bara att vara trygg och spela insida. Nånstans måste vi få stopp i spelet och där tycker jag att vi misslyckades ganska rejält första fyra omgångarna. Motståndarna skapar inte så mycket, men alldeles för mycket det vi kallar d-zone time (tid i AIK:s försvarszon). Att vara trygga på insidan räcker inte utan vi måste få stopp i spelet och få tillbaka pucken också. Där skruvade vi på en del saker inför Smålandsresan och de tycker jag slog ganska väl ut, säger AIK-coachen Markus Åkerblom.

Det blev vinster med 3–1 mot Tingsryd och 2–0 mot Nybro. AIK-målvakten Jonathan Stålberg stoppade 51 av 52 skott i de matcherna – mer än 98 procent.

ANNONS

Pooley ska lyfta offensiven

– Jag tycker att vi börjar hitta rätt i vårt defensiva spel och spelet utan puck. Vi börjar vara mycket mer aggressiva och faktiskt se ut som vi vill göra i spelet utan puck. Sedan har vi fortfarande mycket kvar i det offensiva spelet där vi inte riktigt är där än. Där är det klart att en spelare som Pooley ska komma in och vara en offensiv spelare och bidra i den ändan av spelet kanske mer än i det defensiva. Det är så klart att han kommer att göra skillnad där, säger Åkerblom.

Scott PooleyAmerikanen Scott Pooley, 30 (bilden), gjorde debut i AIK, hade assist direkt och var inne på 2–0-målet i powerplay mot Nybro.

– Framför allt att det kommer in en person till i gruppen som har en viss hierarki och kan vara med och styra och ställa lite grann och ta en ledarskapsroll i det här här, så det är klart att han blir betydelsefull, säger Åkerblom om Pooleys AIK-debut.

– Jag tror inte att vi ska dra för stora växlar av hans första match. Han kommer in och är lite jetlaggad och lite trött och inte sovit riktigt. Jag ser nog bara en uppsida hos honom.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln