HockeyNews
PLUS

Så blir Wikegårds betyg på DIF:s start

Niklas Wikegård Patrick Thoresen
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 09:48

FacebookXWhatsApp

Djurgården under Niklas Wikegårds ledning ligger fyra i Hockeyallsvenskan efter sex omgångar.

Här ger han sin syn på bland annat:

Starten i serien

Vad som händer när alla 16 forwards är tillgängliga för spel

Värvningen av Max Krogdahl

Toppkonkurrenterna Björklöven och Södertälje.

ANNONS

Sedan Niklas Wikegård tog över som sportsligt ansvarig i våras har han förändrat mycket i och runt spelartruppen. Att det ständigt kan ske något som leder till något annat är Djurgårdens trupp ett bevis på.

Senast in i laget är backen Max Krogdahl som under fyra veckor ska täcka upp för skadade toppbacken August Berg.

Samtidigt handlar varje match om att vinna och ta poäng. På den fronten har Djurgården fått en helt okej start med 13 av 18 poäng på sex matcher. Det gör att Stockholmslaget hänger med betydligt bättre, framför allt spelmässigt, i inledningen än de två tidigare säsongerna.

Vad Niklas Wikegård själv tycker?

– Lite som jag och väl alla trodde, lite upp, lite ner. Bra saker, mindre bra saker. Håller ledningen mot Västerås, tappar ledningen mot Vimmerby och mot Oskarshamn. Det är väl ungefär där vi trodde vi skulle vara, vilket är långt ifrån där vi vill vara, eller en bit därifrån vi vill vara, säger Wikegård till Hockeynews.

Wikegård om DIF-statistiken

Han fortsätter:

– Statistiskt ser det väl rätt bra ut. Vi släpper till minst i ligan och offensivt ligger vi sexa i ligan. Bra defensivt, bättre offensivt.

ANNONS

När Wikegård pratar om spelartruppen där över tio spelare är nya för säsongen blir det oundvikligt att inte nämna skadorna.

– Starten var väl inte heller vad vi hade hoppats på skademässigt. Ett tag hade vi sju spelare i den här truppen som inte kunde lira och det var alla våra yngre som blev skadade plötsligt, säger Niklas Wikegård.

Mot Södertälje gör Anton Frondell, 17, comeback. Mot Tingsryd var David Blomgren och Albin Grewe tillbaka i spel. Återstår forwardstrion Arvid Costmar, Linus Eriksson och Melvin Wersäll. Plus backen August Berg.

Anton Frondell Globen"Jätteful smäll"

– Mot Vålerenga får Linus (Eriksson) en jätteful smäll över knäet. Frondell hade en gammal grej. Costmar ramlar och gör illa sig mot Karlskoga. Berg får ett skott på sig som tar illa, men så är det. Nu är de flesta på väg tillbaka. Tre man som inte kan lira.

Wikegård konstaterar lite smånöjt:

– Helt plötsligt är det 15 forwards på isen. Linus Eriksson är nog borta en stund till och Costmar också. Men om en vecka eller två skulle jag tippa att åtminstone de är tillbaka och då har vi en konkurrens om platserna.

ANNONS

Ja, hur tänker ni då när ni kanske har alla 16 forwards tillgängliga?

– Det är en underbar situation kan jag tycka. Att både ställa krav och VILA spelare och träna och spela hårdare. Men det återstår nog att se. Vi kommer säkert att ha några mer skador innan dess…

Boork-experimentet

Den tidigare Djurgårds- och Brynästränaren Leif Boork testade i Brynäs att ha fem femmor som turades om att spela. Ett experiment som vid tidpunkten inte blev så lyckat.

– Nu är det rätt många som har något liknande och har spelat utlånade till Hockeyallsvenskan och Hockeyallsvenskan har utlånade till division ett. Vi har (Adrian) Carnebo och Teo Munther i Tyresö/Hanviken, så man försöker ha lite större trupper. Det är en fråga om stålar för det mesta.

Djurgården passade på att skriva ett korttidskontrakt med den klubblöse norske landslagsbacken Max Krogdahl, som fick lämna Oskarshamn efter bara två matcher.

Max Krogdahl– Ja, jättespännande tycker jag. Vi var intresserade av Krogdahl i somras. Då valde han Oskarshamn och vi tog (Hugo) Blixt mer eller mindre. Ungefär i samma ekvation. När han nu inte fick till det i Oskarshamn, och vi hade en skada på August Berg, så tycker jag att löste sig väldigt bra. Så får vi se vart det tar vägen. Vi börjar med att köra en månad och så tar vi det därifrån.

Hur ser du på de två topplagen i Hockeyallsvenskan – Björklöven och Södertälje?

– Ganska givet tycker jag. De ligger där uppe. Löven har sett otroligt fina ut offensivt många gånger och Södertälje är ett stabilt, jättebra hockeylag tycker jag. Man spelar intensivt, snabba, härliga spelvändningar. De har precis som på förhand ett jättefint hockeylag med samma backsida kvar, ledarstaben tredje året. Det är ett absolut topplag i den här ligan.

SSK som värdemätare

Då blir det något att bita i för Djurgården?

– Det blir en väldigt rejäl värdemätare. Det blir superspännande. Sedan, att möta Södertälje, att möta AIK, gängen från stan, det blir alltid roligt. Jättespännande att se.

Wikegård tillägger:

– Många lag säger att de är inne i en process och Djurgården är verkligen inne där man har byggt om i stort sett halva laget, lite annat ledarskap och såna grejer. Vi är en bit ifrån där vi vill vara, men vi är på väg åt rätt håll. Så är det.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln