HockeyNews
PLUS

Så ska Växjö lyckas med det omöjliga

Emil Sylvegård
Foto: BIldbyrån

Publicerad: 10 april 2024

FacebookXWhatsApp

Inget svenskt lag har lyckats vända ett 0–3 underläge i en matchserie. Blir Växjö det första? Ja, åtminstone om man får tro Emil Sylvegård.
– Vi vann 4–0 mot Luleå, varför skulle vi inte kunna vinna fyra raka matcher mot Rögle, säger han frågande.

Efter att ha slutat nia i grundserien och slagit ut Timrå i två raka matcher i play in stod Rögle för en jätteknall när de slog ut seriesegrarna Färjestad med 4–0 i matcher i kvartsfinalen.

Många trodde nog att det skulle bli tuffare mot "tråkiga" och disciplinerade Växjö, men efter en ny förlängningsrysare leder Rögle med 3–0 i matcher.

Avgörandet kom efter totalt 83 minuters spel sedan Lucas Ekeståhl Jonssons skott letat sig in turligt bakom Emil Larmi i den femte perioden.

– Han skjuter väl nästan två meter utanför och den tar på Keegan (Lowes) rygg eller rumpa in. Det är marginaler och nu har Rögle de på sin sida. De hade väl en liknande i match ett även om det var lite mer skicklighet, säger Emil Sylvegård besviket.

Nu har skåningarna skaffat sig matchboll inför torsdag och för att finaldrömmen ska fortsätta leva måste Växjö lyckas med det inget annat svenskt lag lyckats med – vända ett 0–3 underläge.

– Vi kan inte lägga oss ner och dö för det. Vi får se oss själva i spegeln och jobba ännu hårdare. Det gäller att verkligen tro på det, gör vi inte det kommer vi inte klara det, säger Sylvegård och fortsätter:

– Jag tycker ändå att vi kommit in i det mer i tredje och fjärde matchen och vi har våra chanser. Vi måste bli skarpare i powerplay och inte ta så mycket utvisningar som vi gör nu.

Det finns dock en liten detalj som talar för Växjö. Huvudtränaren Jörgen Jönsson var 2022 med och vände 0–3 till 4–3 när hans Davos stod för en mäktig vändning i matchserien mot Lausanne.

Emil Sylvegård är inne på att Växjö kan göra en liknande resa.

– Vi vann 4–0 mot Luleå, varför skulle vi inte kunna vinna fyra raka matcher mot Rögle, säger Emil Sylvegård frågandes innan han fortsätter:

– Vi måste tro på det och ta en match i taget. Det har väl aldrig hänt innan, så någon gång ska väl vara den första.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!