Östersund går in på sitt tredje år i Hockeyallsvenskan efter att ha klarat sig kvar genom att vinna den negativa kvalserien mot Västervik i den sista och helt avgörande matchen.
Under sommaren har klubben genomfört en rad förändringar både på spelar- och ledarsidan. Bland nyförvärven finns bland annat två profilerade namn i Linus Videll och Emil Molin.
– Det känns bra. Vi får hoppas att Videll och Molin är sådana spelare som kan göra lite skillnad. Albin Eriksson tror vi också att det finns mycket hockey i.
– Sedan har vi behållit rätt många och det finns ett stort revanschsug efter fjolåret. Det var många som inte kom upp i nivå förra säsongen , även om det inte bara är deras ansvar. Det var mycket som gick snett för oss redan från start i fjol, säger sportchefen Per Tagesson till Hockeynews.
Linus Videll har flera säsonger på internationell toppnivå och har sprutat in poäng för Södertälje de senaste säsongerna. Emil Molin har närmast två säsonger bakom sig i Finland, men stod för 51 poäng senast han spelade allsvensk hockey. Sportchefen Per Tagesson hoppas att duon kan bidra med mer än bara det sportsliga.
– Om Videll håller sig hel så är det en toppspelare som har väldigt mycket rutin. Det har Emil också. Det är klart att vi hoppas att de gör avtryck på isen, men också att de ger ett lugn till gruppen och kan vara ledare i omklädningsrummet.
Enligt uppgifter till Hockeynews tackade Linus Videll nej till runt 170 000 kronor i månaden i SSK kommande säsong. På frågan om hur en klubb av ÖIK:s dignitet lyckats värva en spelare från den lönehyllan, säger Tagesson:
– Vi kan ju inte matcha toppklubbarnas bud om det blir budgivning på en sån här spelare. Här har det varit andra saker som spelat in, just det här med att familjen någon gång tänkt sig att bo i Jämtland. Nu passade det väldigt bra. De har stormtrivts när de varit här uppe, så det var helheten för familjen som gjorde att han valde Östersund till slut.
Var det han som hörde av sig till er eller det var ni som tog kontakt med honom?
– Han och jag träffades på en ligakonferens efter första året i Hockeyallsvenskan. Då stod vi och småpratade litegrann och han berättade att frun var från Stugun och att de någon gång tänkt sig att flytta upp till Jämtland. Efter det har vi haft en dialog och till slut blev det att vi började prata om att det kunde vara ett bra läge för honom och familjen nu.
– Då låg jag väl på lite extra och försökte få det i mål med alla medel så klart. Till slut blev det verklighet. Det kändes rätt för dem och det var ingenting att tveka på för oss när vi fick chansen på en sån spelare.
Trots värvningarna av Videll och Molin har klubben inte på något sätt riskerat sin ekonomi, menar Tagesson.
– Nej, det är inte ett dyrare lagbygge än i fjol. Vi har fått in lite extern finansiering för att få hit Videll och Molin som vi hade som supporterspelare. Vi riskerar inte ekonomin, vi vet hur tufft det är med de ekonomiska kraven som finns, säger han.
Hur hög är er spelarbudget i år?
– Jag vill inte prata siffror så, men vi är långt i från den övre halvan i ligan. Sedan blir det där alltid lite rörligt, det såg vi inte minst i fjol. När det går dåligt sportsligt, då går man back på andra budgetposter och måste bromsa litegrann.
– Går det bra sportsligt och ekonomiskt kan man kanske göra något mer med truppen. Det där är aldrig en fast summa, utan det får man ha en dialog om hela tiden för att se vad man har att röra sig med.
Han är tacksam över att sponsorer och publik valt att sluta upp för att klubben ska kunna göra en liten satsning mot att etablera sig i Hockeyallsvenskan på allvar.
– Det är så klart jättekul. Det kände vi i slutet av säsongen också. Visst, vi hade det tungt hela säsongen och det slutade med negativt kval, men för oss som organisation var det väldigt nyttigt att gå igenom.
Hur ser du på konkurrensen som finns med ÖFK (Östersunds FK)?
– Östersund är en relativt liten stad. Vi har ett fotbollslag, samt ett basketlag i högstaligan som slåss om samma sponsorer, men där gör våra säljare ett fantastiskt jobb. Vi har så vi klarar oss. Det har varit mycket fotboll i stan under en lång tid och därför tar det längre tid att bygga upp en supporterkultur runt hockeyn. Går det dåligt för hockeyn är det lätt att man hellre går på fotbollen eller basketen om det går bra för dem.
En annan förändring i ett steg att göra klubben mer professionell har varit att utöka tränarstaben från två till tre ledare.
– Nästan alla klubbar i Hockeyallsvenskan går mot att ha tre tränare, SHL-klubbarna till och med mot fyra. Det är för att det blir för mycket att göra när du är två. Du hinner inte med allt det där dagliga med individuella samtal och träning på is i mindre grupper på två personer, det blir för tidskrävande helt enkelt.
Vad fick er att välja Mikael Holmqvist som huvudtränare?
– Vi hade några intervjuer med olika tränare, men jag tyckte ”Honken” kändes bra direkt från start. Vi tänker hockey ganska lika och han känns verkligen hungrig på att ta ett huvudtränarjobb också. Allting kändes rätt med honom och det var därför vi valde honom.
Mikael Holmqvist, huvudtränare
Kjell-Ivar Molin, assisterande tränare
Markus Molin, assisterande tränare
För tillfället har klubben en målvakt, sju backar och tolv forwards kontrakterade, men det finns fler spelare som är klara och som kommer att presenteras inom kort, säger Tagesson.
– I dagsläget har vi egentligen bara en backplats öppen. Det är där vi skulle kunna ta in någonting. Men vi känner samtidigt ingen stress, det är ingen panik att gå på is med sju backar. Sedan får man ha en dialog med SHL-klubbarna om det finns något lån där. I dagsläget sitter vi faktiskt rätt lugna, men sedan vet man ju att ett hockeylag är ett levande dokument under säsongen, säger han.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)