Sverige är klart för semifinal efter superrysare

Sverige till semi

Publicerad: 23 maj 2024

Joel Eriksson Ek avgjorde klassikermötet med Finland efter nästan sex minuter in i förlängningen. Resultatet i superrysaren innebär att Tre Kronor är vidare till semifinal.

Sverige inledde klassikermötet på ett strålande sätt. Formationen Adrian Kempe, Joel Eriksson Ek och Marcus Johansson pressade ned Finland rejält i det första bytet.

Den första perioden blev trotts stundtals press från Tre Kronor mållös. Sveriges bästa chans hade Eriksson Ek när han efter en läcker soloprestation sköt pucken i ribban. Finlandkeepern, Emil Larmi, till vardags i Växjö, har stått för ett par svettiga räddningar.

– Det är inget roligt läge 0-0 inför sista, sa Peter "Foppa" Forsberg i Viaplay efter att även den andra perioden blivit mållös.

Kvitterar med 57 sekunder kvar

Det var upplagt för rysare i den tredje perioden när klockan närmade sig sluttid och det var fortsatt mållöst. Men med 15.02 spelat i den tredje perioden spräckte Rasmus Dahlin nollan efter en fin soloprestation.

När Finland plockade Larmi i slutminuterna kom också kvitteringen i spel sex mot fem. Målet gjordes av Hannes Björninen.

Värmländske stjärnan avgör

Matchen togs till förlängning och när Konsta Helenius utvisades två minuter för hooking kunde finländarna inte stå emot. Med knappt fyra minuter kvar av förlängningen styrde Eriksson Ek in Dahlins skott.

Sverige möter Tjeckien i semifinalen på lördag.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!