Den 32-årige målvakten, som under stora delar av karriären har dragits av skadeproblem, bland annat hjärnskakningar, vill göra annat med sin vakna tid.
– Det är absolut inget beslut man vill ta. Jag kände att om jag ville leva ett bra och normalt lyckligt efter hockeyn så var jag tvungen att ta det här beslutet. Jag vill kunna bygga upp en civil karriär efter hockeyn och då känns det onödigt att fortsätta att åka runt och chansa, säger Stefan Ridderwall till HockeyNews.se.
Bara under den senaste året, och det blev som karriärens sista säsong i österrikiska Kitzbüheler som huserar i den så kallade Alpligan, åkte Ridderwall på två hjärnskakningar. Och hjärnskakningar har förföljt honom under hela karriären. Redan under juniortiden i Djurgården började problematiken.
– För varje år har det krävts mindre och mindre för att jag skulle få hjärnskakning. Nu när jag bestämt mig för att lägga av så är jag oerhört tacksam över att jag inte har fått några bestående men, i alla fall inga som har visat sig än. Jag har dragit en vinstlott där, säger Ridderwall.
LÄS MER: Ridderwall har bestämt sig - avslutar karriären
Ridderwall slog igenom tidigt och var en av två målvakter i det Djurgården som tog sig till SM-final säsongen 2009/2010 där HV71 med en formidabel Stefan Liv blev för svåra. Det är också från den säsongen som den nypensionerade keepern hittar karriärens höjdpunkt.
– Jag och Wesslau (Gustaf) delade på matcherna under hela säsongen fram till slutspelet då han stod mest. Hela den säsongen var en grym upplevelse för mig. Vi fick en slumrande Stockholmshockey att explodera och det var fullsatt varje match. Det glömmer jag aldrig, säger Ridderwall.
Gustaf Wesslau och Stefan Ridderwall under succésäsongen 2009/2010. Foto: Bildbyrån
De sista fem åren av karriären spenderade Ridderwall utomlands i länder som Tyskland, Danmark och Österrike.
– Jag har trivts riktigt bra utomlands och det har varit skitkul att få se något annat än Sverige. Sedan är andra saker väldigt annorlunda mot hur det är i Sverige, men det har varit nyttigt, säger Ridderwall.
Hur ser du annars på din karriär?
– Jag hade potential och kapacitet att ta mig betydligt länge än vad jag gjorde. Men jag har inte fått någon kontinuitet, dels det med hjärnskakningarna och dels har jag haft andra problem som påverkat allt. Till exempel fick jag kramp lätt och då är det svårt att spela. Så utifrån de fysiska förutsättningarna jag har haft så tycker jag att jag har gjort det okej. Sedan vill man alltid mer, men det är vad det är. Det går inte alltid att styra över allt, men självklart hade jag större drömmar.
Stefan Ridderwall kan se tillbaka på en lång karriär som kunde ha tagit honom ännu högre upp i hierarkin. Foto: Bildbyrån
– Jag har egentligen inget klart. Jag har pluggat lite på distans när jag bott utomlands. Det har handlat om marknadsföring, försäljning och organisation. Så jag tänker mig något arbete inom den sektorn.
Hur ser du på att jobba inom hockeyns värld framöver?
– Inte just nu, men i framtiden så är det inte alls omöjligt. Om det sen blir direkt kontakt med laget eller något på marknadssidan vet jag inte. Men det hade varit intressant att hålla på med målvaktsutveckling och att jag kan hjälpa till i den mån jag kan.
De som följer Stefan Ridderwall på Twitter vet att han är en inbiten Chelsea-supporter där han ofta vädrar sina åsikter om klubben i sitt hjärta.
– Det är ett stort intresse, men också ett jobbigt intresse. Det tar på hjärtat, men jag tycker det är kul. När jag förr twittrade om saker runt hockeyn så tittade folk på en utifrån som hockeyspelare. På fotbollstwitter kan jag vara som vem som helst och det är jäkligt skönt.
Kepa, Rüdiger, AC m.fl är jätteduktiga fotbollsspelare. Punkt.
— Stefan Ridderwall (@SteffRidderwall) July 11, 2020
Men klarar du inte att prestera när det blåser, när försvaret inte fungerar, när det gör ont eller när det inte stämmer, så är du inte Chelsea.
Att spela för Chelsea är ingen rättighet. Det är inte för alla.
***