HockeyNews
PLUS

Reideborns backup har blivit slutspelskung

(8118) Johan Mattsson
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 21 april 2019

FacebookXWhatsApp

För fem säsonger sedan var Frölundas Johan Mattsson backup åt Adam Reideborn när Djurgården spelade i Hockeyallsvenskan. Nu ställs de forna kollegorna mot varandra i en het SM-final, och Mattsson, han är hetast av dem alla. 

– Det vet jag inte om någon av oss trodde på när vi båda var i Djurgården, säger Johan Mattsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Säsongen 2013/14 gjorde Johan Mattsson sin första säsong på seniornivå, och han gjorde det som backup åt Adam Reideborn i Djurgården. Huvudstadslaget tog klivet upp i SHL det året. Mattsson spelade dock endast 16 matcher och minns att insatserna pendlade rejält.

– Jag kom in i Djurgården och hade inte riktigt koll på skillnaderna mellan seniorhockey och juniorhockey. Det var ett litet uppvaknande. Jag hade väl inte mitt bästa år men har ändå väldigt många bra minnen. Vi gick upp och det var stort att ta upp ett stort lag som Djurgården till SHL. De minnena försvinner ju inte, säger Mattsson.

De dåvarande kollegorna håller fortfarande kontakten någorlunda och båda blev föräldrar i år. Mattsson i januari och Reideborn för bara några dagar sedan.

– Vi pratar lite grann. Han blev ju farsa i dagarna och vi fick barn i januari så vi följs åt på den biten. Vi har käkat middag någon sommar och är ganska hyfsade polare fortfarande, men jag är så dålig på att höra av mig till folk, säger Mattsson.

Hur ser du på att ni båda möts i en final?

– Det blir roligt. Dels två storstadslag som möts och dels att få möta Adam i en SM-final, det vet jag inte om någon av oss trodde den säsongen. Det är jättekul, han utsågs till SHL:s bästa målvakt så det blir en häftig fight att försöka slå honom och Djurgården. Men vi har bra självförtroende och fortsätter vi på samma väg och även trappar upp några steg så blir vi farliga.

Johan Mattsson under tiden i Djurgården. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

På vägen till SM-finalen har Johan Mattsson växt ut till Frölundas okrönte slutspelskung. Åtta segrar på tio matcher. 1,56 insläppta mål per match, tre nollor och en räddningsprocent på 94,03 är 26-åringens facit i slutspelet samtidigt som samspelet med försvaret har varit bländande.

– Det har känts bra. Jag har fått spela mycket och fått göra viktiga räddningar i viktiga lägen för att knipa några matcher. Det är klart att man går in med bra självförtroende, inget snack om det, säger Mattsson. 

Vad är det som har klickat under slutspelet? 

– Jag har varit inne på det tidigare också. Jag spelade bra i grundserien, men sen så är det svårt att hålla den där räddningsprocenten som jag har nu under en hel serie. Vi har haft lite dippar under säsongen och tappat matcher som vi inte borde ha tappat, säger han och fortsätter:

– Men efter CHL-finalen tycker jag att vi fick ihop vårt spel och alla har köpt vår spelidé. Vi har inte heller haft den här vilda skillnaden i prestationer. Någon match kanske det inte har gått vår väg men överlag har vi varit jämna och det har fortsatt in i slutspelet.

Men vad är då skillnaden på killen som hade svårt att hitta jämnheten under tiden med Djurgården i Hockeyallsvenskan? Mycket har det att göra med att Mattsson har blivit betydligt mer avslappnad, mogen men framför allt några år äldre.

– Jag har blivit äldre och utvecklats på isen och framför allt utanför isen. Jag tycker att det är den största skillnaden. I det här slutspelet har jag försökt att vara så avslappnad som möjligt. Det är vissa som spelar hela karriärer utan att komma till slutspel och jag försöker verkligen njuta så mycket som det går, säger han.

Han berättar även att han tidigare i karriären har tenderat att försöka skynda på utvecklingen och därmed stött på patrull i form av en och annan motgång.

– Tidigare har man satt ganska mycket press på sig själva och hela tiden försökt ta det där nästa steget, och det kan slå tillbaka. Man har lärt sig under årens gång att skynda långsamt och andas ut i stället för att bara plöja på hela tiden, säger han.

Efter att Djurgården gjorde upp i sju matcher mot Färjestad i semifinalen har Frölunda haft en något behagligare resa till finalen. Man vann med 4–1 i matcher i semifinalen mot Luleå och har haft matchledigt i sex dagar fram till finalen.

– Vi har gjort precis som tidigare. Vi fick någon dag ledigt och sen har vi tränat och kommit igång med förberedelserna till Djurgården och det fortsätter vi med, säger Mattsson.

I en tidigare intervju med HockeyNews.se gick några av djurgårdarna ut och sa att det är Stockholmslaget som är favoriter. Mattsson är mer inne på att det är en öppen historia.

– Det känns som en ganska öppen matchserie så här på förhand. De var väl lite uppskrivna inför året medan vi har legat och smugit i grundserien bakom Färjestad och Luleå. Det är väl inte så många som har pratat om oss. Det kommer att bli tight, och det är de här kända små marginalerna som kommer att avgöra, säger han.

Kanske små marginaler i form av målvaktsspelet?

– Målvaktsspelet kan verkligen bli avgörande. Lagen har spelat ganska likt varandra med hög fart och försöker ha bra försvarsspel. Det kommer att bli häftigt, säger Mattsson. 

Läs mer: Så går det i SM-finalen 2019

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!