HockeyNews
PLUS

Poängrekord och ligatitel för förre FBK-backen

(8206) Simon Fredriksson
Bildbyrån

Publicerad: 28 april 2019

FacebookXWhatsApp

Simon Fredriksson hamnade i ett defensivt fack i Sverige, men har fått en nytändning i Danmark.

Den förre AIK- och Färjestadsbacken kommer från karriärens bästa säsong poängmässigt – och den avslutades med en ligatitel.

– För egen del är det roligt att se att man kan producera, säger Fredriksson, som siktar på att fortsätta karriären utomlands.

Rungsted Seier Capital besegrade Sönderjyske med 4-0 i matcher och kan därmed titulera sig dansk mästare, och det är första gången på 17 år som klubben vinner ligan.

– Alla fans och de inom klubben är förstås väldigt nöjda. Det här var stort för dem, säger backen Simon Fredriksson, som är en av fyra svenskar i laget.

Hur är hockeyintresset i stan?

– Det har varit bra, men det har gått bra hela året för oss. Jag har inte varit där tidigare, men jag kan gissa att det har blivit ett extra hockeyintresse i år. Nu under semin och finalen var det jättebra. Fansen fyllde bussar och åkte på bortamatcherna. Riktigt bra tryck har det varit, säger han.

Laget säkrade titeln förra fredagen och sedan var det firande i tre dagar.

– Vi säkrade det på bortaplan och kom inte hem förrän vid 3-tiden på natten, och då blev det inte mycket mer. På lördagen var det middag med lagledare och folket närmast laget. På söndagen hade vi en heldag med fansen, säger Fredriksson, när HockeyNews.se når honom i bilen på väg hem till Karlstad.

Efter att ha spelat i Troja i fjol flyttade Simon Fredriksson till Danmark. FOTO: Bildbyrån.

25-åringen inledde sin hockeykarriär i Färjestad och han tog sig hela vägen upp i a-laget. Säsongen 2012/13 var han kapten i J20-laget och fick också göra 18 matcher i SHL, men de är också de enda matcherna det blivit i den svenska högstaligan så här långt. Han lånades ut till allsvenska Karlskrona säsongen därpå och därefter har han spelat i Västerås, AIK, Björklöven samt Troja-Ljungby. Efter degradering med Troja i fjol valde han att testa spel i Danmark, och det är inget han ångrar.

– Det har varit roligt. Lite annorlunda mot hur det är i Sverige. Intressant och kul att se hur andra ligor har det. Det har varit väldigt roligt. Sedan kan jag tänka mig att det känts extra enkelt med tanke på att vi har gått så bra som vi har gjort och egentligen aldrig haft någon dipp. Det har varit skillnad mot allsvenskan där många lag jag har spelat i har haft kniven mot strupen vecka efter vecka. Det blir en annan känsla även utanför isen, säger han.

Vilka är de stora skillnaderna mellan danska ligan och allsvenskan?

– Ser du en dansk match för första gången tänker du nog ”vad mycket chanser det är” för det händer grejer hela tiden, framförallt i seriespelet. Det händer mycket, på gott och ont. Det hade varit roligt att möta ett allsvenskt lag mitt i serien för att se hur matchen hade sett ut, säger Fredriksson.

25-åringen fick en betydligt mycket mer offensiv roll i Rungsted än vad han hade under sina fem säsonger i allsvenskan, och det resulterade också i nytt poängrekord. Han gjorde 22 poäng (3+19) på 39 grundseriematcher. Hans tidigare bästanotering som senior är från 2015/16 då det blev nio poäng i AIK-tröjan.

– Sedan J20-tidan har jag inte spelat powerplay förrän i slutet av förra året i kvalserien. Det har jag gjort i år och då trillar poängen in. Sedan ska jag inte bara skylla på att jag inte spelat powerplay tidigare. Jag har inte tagit för mig på samma sätt heller. Jag har fått en nystart och tagit mig ur det där helt och hållet defensiva facket jag haft i Sverige. För egen del är det roligt att se att man kan producera, säger han

Har du själv börjat tvivla på dina offensiv kvalitéer?

– Ja, det har jag absolut börjat göra. Spelar man fem, sex år där det blir intjatat att det är det här du ska göra och inget annat. Till slut vet man inget annat. Rungsted visste jag var defensiv back, men de ville ändå utveckla mig, säger Fredriksson.

AIK är en av fem allsvenska klubbar som Simon Fredrikson spelat i. FOTO: Bildbyrån.

Han är dock noga med att inte skylla ifrån sig att det inte blivit fler offensiva chanser under sina fem år i allsvenskan.

– Jag kan förstå om folk i min situation kan bli besvikna, men man måste ta chansen själv. Jag har spelat så många år och något av åren borde jag ha kunnat visa att jag ska spela powerplay exempelvis. Då hade jag säkert fått chansen. Jag kan inte säga att det är någon annans fel. Även om man inte börjar i en offensiv roll har man alltid chans att slå sig in, säger han.

25-åringen har ett utgående kontrakt med Rungsted, och framtiden är just nu rätt oklar.

– Jag vet faktiskt inte vad det blir nästa säsong. Jag och agenten har sagt att vi ska ta det efter säsongen. Jag vet inte vad jag har att välja på. Sedan vet jag att Rungsted vill ha var mig och det är inte omöjligt med en fortsättning, men jag vill ändå se vad det finns för alternativ, säger han.

Är det aktuellt att flytta hem till Sverige eller vill du fortsätta utomlands?

– Jag skulle vilja försöka ta mig till Österrike eller något sådant. Det är ett lämpligt steg som en del tar från Norge och Danmark. Klart man vill spela så högt som möjligt, men man får ta det i realistiska steg. Jag tror inte det blir Sverige igen, säger Simon Fredriksson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!