HockeyNews
PLUS

Pengabråket i Leksand: "Han kan inte betala"

(31334) Leksand
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 20 februari 2024

FacebookXWhatsApp

Pengabråket mellan sponsorn Per Olof Ejendal och Leksands ordförande Mats Ekelund fortsätter. 
Det blir nu ingen aktieaffär, meddelar Leksand – och anför skattetekniska skäl. 
Men Ejendal hävdar: 
– Han kan inte betala.

ANNONS

I oktober berättades att den nytillträdde ordföranden Mats Ekelund skulle köpa ttio procent av Leksands IF Ishockey AB aktierna. av Per Olof ”Peo” Ejendal. 

Affären skulle vara slutförd 31 december. 

Men nu har klubben meddelat på sin hemsida: 

”Leksands IF:s ordförande Mats Ekelund har haft ett avtal med PO Ejendal om att köpa den sistnämndes aktier i Leksands IF ishockey AB. Planen var att dessa aktier skulle återföras till föreningen. Affären har stött på skattetekniska hinder och parterna är därför överens om att återkalla affären.” 

– Min plan var att skapa möjlighet för att bredare ägande i aktiebolaget. Jag tackade ja, men när både skattejurister och revisorer varnade för riskerna visade det sig att det var risker som föreningen inte kunde ta. Det var stort av Peo att erbjuda sig att sälja till mig och lika storartat att backa affären när det ursprungliga syftet inte kunde uppnås, säger Mats Ekelund i pressmeddelandet. 

Men Leksands mångårige välgörare “ Ejendal ger en annan version till Falu-Kuriren. 

– Han (Mats Ekelund) kan inte betala, det är anledningen till att affären inte blir av, säger Ejendal. 

Ejendal säger till FK att han senast hade kontakt med LIF-ordföranden för några veckor sedan 

– Då ville han komma hem till mig och då frågade jag om ”han hade en miljon för aktierna”. Det hade han inte och då var han inte välkommen hit, säger Ejendal till FK. 

Mats Ekelund svarar i FK att det inte handlar om hans egen privatekonomi: 

– Avsikten med hela affären var ju att ta in aktierna i Leksands IF. Jag skulle köpa dem av Peo och för samma summa sälja dem vidare till föreningen. Jag skulle inte sko mig på föreningen, det är viktigt för mig att påpeka att föreningen skulle köpa dem av mig för samma summa som jag gett till Peo, säger Ekelund 

Andreas Hedbom, klubbdirektör och VD kommenterar situationen för Leksand på hemsidan.   

– Vi har fortfarande behov av att öka inflödet av pengar i föreningen och tittar på andra sätt att lösa detta. De artiklar som skrivits om den nu avbrutna aktieaffären har genererat en hel del förfrågningar och det står klart att Leksingar runt om i världen vill stötta oss. Vi tittar på hur vi ska kunna ta tillvara på detta framöver, säger Hedbom till leksandsif.se och fortsätter:  

– Just nu laddar vi för fullt för slutspel, släpp av säsongskort och en hel del annat. Stödet är enormt och med våra fans i ryggen både på, och mellan, matcherna är jag övertygad om att vi går mot en ljus framtid.  


Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln