HockeyNews
PLUS

Panelen: Stanley Cup-fest på Manhattan

panel sjöberg lindquist
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 20:54

FacebookXWhatsApp

I kväll natt smäller det på allvar!

NHL-säsongen sparkar igång i Nordamerika och en ny jakt på Stanley Cup-pokalen.

Vad är en drömfinal? Vilken svensk vinner poängligan och vem får största genombrottet?

Panelen med Hockeynews chefredaktör Henrik Sjöberg ihop med Viaplats Jonatan Lindquist svarar på fem heta frågor inför nattens matcher.

ANNONS

Henrik Sjöberg, chefredaktör

Vem blir svensk poängkung i NHL den här säsongen?

– William Nylander. Vi får se hur mycket coach Berube väljer att spela Nylander som center i vinter men jag hoppas att han gör det och jag tror att Nylander kommer göra ännu en fantastisk säsong. Elias Pettersson är ju given där uppe sen tror jag att Lucas Raymond kommer klättra från sin åttondeplats bland svenskarna under fjolårssäsongen.

Hur mycket har Gabriel Landeskog kvar i tanken efter två års uppehåll?

– Om kroppen läker ihop ordentligt och håller så tror jag att Landeskog har hur mycket som helst kvar att ge. Jag blir inte förvånad om han ganska snabbt är tillbaka på en hög nivå och då blir det intressant att se vad två års uppehåll kan ge på längre sikt. Jag hoppas att det här förlänger hans karriär nu och med tanke på hur grundtränad och seriös den här figuren är så känns det fullt möjligt.

Vem eller vilka av svenskarna får störst genombrott i år?

– Det beror på lite hur man tänker här men jag tror att Leo Carlsson kommer ta både två och tre steg i vinter om kroppen håller och han inte åker på några skitskador som förra året. 50-60 poäng skulle vara en succé för honom – men spelar Carlsson 82 matcher tror jag kan till och med att nå 60-70. Men då bör Ducks få lite ordning på grejerna i vinter också, annars blir det svårt. I övrigt tror jag att William Eklund kommer vara ännu bättre i vinter och att Alexander Holtz kommer få en lyft efter klubbytet från Devils till Vegas.

ANNONS

Blir det slutspel för Erik Karlsson och Sidney Crosby nu eller har skeppet seglat?

– Jag hoppas det av hela mitt hockeyhjärta. Crosby, Karlsson, Malkin är gubbar som förtjänar en till chans i ett slutspel och om de väl tar sig dit. Vem vet? Det är ju att hoppas på lite för mycket kanske men det vore ju en dröm att få se Pittsburgh gå in i ett slutspel och vara hyfsat skadefria och en bra säsong – med ett vettigt PP – i ryggen.

Vilken är din drömfinal i Stanley Cup?

– New York Rangers–Edmonton. McDavid i final alla dagar veckan och hur magiskt vore det inte att få se honom på Manhattan mot självaste Mika Magic Zibanejad. Stanley Cup-kalas i Kanada som många har väntat på så länge eller på gatorna runt om Madison Square Garden. Då är det nog en stor chans att man hänger kvar en vecka efter den avgörande finalen...

Jonatan Lindquist, reporter Viaplay

Vem blir svensk poängkung i NHL den här säsongen?

– Elias Pettersson. William Nylander, Filip Forsberg och även Jesper Bratt är tänkbara kandidater, men i det här laget väljer jag extrapinnarna som kommer med att spela center som tiebreaker. 

ANNONS

Hur mycket har Gabriel Landeskog kvar i tanken efter två års uppehåll?

– Den mentala tanken är nog fylld till bristningsgränsen, och när Gabbe väl kommer tillbaka kommer han säkert leverera på rent och skärt adrenalin de första matcherna. Nyckeln där blir tålamod, att förstå att det kommer en dipp för en kropp som inte är van vid matchningen - och att justera förväntningarna. Även utan skadefrånvaron så har Gabbe äntrat en ålder där den traditionella primen är över, och historiskt sett har powerforwards av Gabbes typ sällan varit undantag från ålderskurvan.

Vem eller vilka av svenskarna får störst genombrott i år?

– Bland rookies tror jag Elias Salomonsson och Jesper Wallstedt har goda möjligheter att göra bra ifrån sig. Om man ska välja en lite mer etablerad spelare med möjlighet att få ett lyft i karriären så tror jag att Carl Grundström har goda möjligheter att mer eller mindre dubbla sitt personbästa i gjorda mål (12).

Blir det slutspel för Erik Karlsson och Sidney Crosby nu eller har skeppet seglat?

– Jag har tippat dem utanför, men handen på hjärtat så hoppas jag att jag har fel. Sidney Crosby är den moderna hockeyns ultimata vinnare, man bara vill se honom där - för att inte tala om en Erik Karlsson i jakten på sin första Stanley Cup. Över tid har de inte längre samma högstanivå, men när det vankas slutspel tror jag de kan vaska fram ett spel som minner om fornstora dagar.

Vilken är din drömfinal i Stanley Cup?

– Edmonton-Toronto, utan att blinka. Jag vill se McDavid och Draisaitl i final igen, jag vill se denna generation av Toronto-stjärnor med en möjlighet att radera ut minnena av alla misslyckanden - och inramningen som en sådan här helkanadensisk final skulle ha är svår att föreställa sig.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln