HockeyNews
PLUS

Osäkerhet kring stjärnan: ”Inget bra kontrakt"

Femtefemman
ANNONS

Publicerad: Idag 18:50

FacebookXWhatsApp

Att Frölunda sitter på en av Sveriges bästa målvakter i Lasse Johansson, 37, är det få som är oeniga kring.

När den rutinerade burväktaren nu skrivit på ett nytt tvåårskontrakt höjs dock varningsflaggor samtidigt som diskussionen om öppna löner åter landar på tapeten.

– Betalar du en spelare de pengarna så ska han vara viktig för laget, säger den tidigare SHL-forwarden Niklas Olausson i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson.

ANNONS

Det var i fredags, dagen innan SHL-premiären, som Frölunda meddelade att de skrivit ett nytt tvåårskontrakt med den 37-årige stjärnmålvakten Lasse Johansson, som därmed kommer att snudda på 40-årsstrecket när avtalet går ut.

Frölunda själva pekade på att ålder är något individuellt och att Johansson fortfarande håller en mycket hög nivå.

Det i sig är ingenting som ifrågasätts när panelen i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson, ska ge sin syn på förlängningen, men den tidigare SHL-forwarden Niklas Olausson, som själv nyss avslutat karriären vid 38 års ålder, menar att det är svårt att uteslutande hylla Frölunda för förlängningen när man inte vet hur stor den ekonomiska risken är.
– Jag tycker att, när man ser förlängningar eller att spelare värvas… Vårt jobb är ju att bedöma det, men jag skulle vilja ha det som i NHL med öppna löner. Det spelar ju in i huruvida det är ett bra eller dåligt kontrakt. Jag menar, säg att Lasse får två nya år för, lek med tanken, 80 000kr i månaden. Då är det ju det bästa någonsin, men har han 350 000kr i månaden, som han kanske är värd, då ska han hålla den höga nivån i två år till. Nu tror jag att han gör det i det här fallet, men vi får ju bedöma utifrån det, säger Olausson i podden.

ANNONS

– Det är enklare i NHL där man ser kontrakten. ”Å vilket bra kontrakt” eller ”Å vilket dåligt kontrakt”, för där ser du faktiskt vad de kostar. Någonstans spelar det in.

Panelens egna kvalificerade gissningar gör gällande att de tror att Johansson landar någonstans i närheten av 250 000kr i månadslön på det nya kontraktet, men huruvida han kommer vara värd de pengarna om två år är klart svårare att spekulera i.

– Nej, men det vet man väl aldrig. Inte ens det här året. Tomasek skulle jag våga signa nu och känna att det är en trygg värvning som kommer göra poäng, säger Olaussons poddkollega, Christian ”Fimpen” Eklund.

Den enda andra målvakten i SHL som har passerat 35 års ålder är Örebros Jhonas Enroth och då han har två år kvar på sitt kontrakt så går Olaussons jämförelse dit som någon form av milt skräckexempel.

– Enroth har ju två år kvar och han är säkert jättedyr för Örebro. Vi satt i lagavsnitten och pratade om det kan bli så att (Jonas, målvaktskollega i Örebro reds. anm.) Arntzen tar över och så vidare. Då är det ju inget bra kontrakt att sitta med om det är uppemot 300 000kr i månaden. Det kommer du inte bort ifrån. Betalar du en spelare de pengarna så ska han vara viktig för laget, säger Niklas Olausson.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln