HockeyNews
PLUS

Orden om nya livet: "Medveten om innan"

Tobias Normann
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 11:22

FacebookXWhatsApp

Tobias Normann tog AIK med storm, nu har han tagit nästa kliv i karriären. I en intervju med Hockeynews berättar 23-åringen om den första tiden i Göteborg och Frölunda.

Medvetenheten innan underskriften
Drömkollegan
"Han är säkert hur trött som helst..."
Lovorden inför Stockholmsderbyt
Det vill han efter säsongen

ANNONS

Tobias Normann utmärkte sig rejält i AIK under fjolårssäsongen. När Antoine Bibeau blev skadad klev den unge talangen fram och kom därefter att utmana Bibeau rejält. Säsongen avslutades med VM-spel med Norge, därefter gick flyttlasset till Göteborg för spel med Frölunda de kommande två säsongerna.

23-åringen har stortrivts i föreningen i från första dag.

– Det har varit fantastiskt. Frölunda är en super proffsig förening fylld av hårt arbetande och varma människor. Alla i och runt föreningen har tagit emot mig på ett fantastiskt sätt, säger han.

Att komma in i Frölundas arbetssätt har varit en omställning.

– Här tränas det stenhårt och väldigt mycket varje dag och kraven är höga. Det var jag medveten om innan jag skrev på. Samtidigt är det så jag själv jobbar och den vägen jag tror på så det passar mig perfekt. Något som underlättar speciellt dom dagarna man kanske är lite trött är att det finns en enorm arbetsmoral i Frölunda. Alla spelare, ledare, materialare, egentligen alla runt klubben kommer till Frölundaborg varje dag för att jobba hårt och då blir det lättare att höja sig dom dagarna man kanske inte känner för det, för man vet att alla andra är påslagna och redo att göra jobbet.

ANNONS

Tokhyllningen till "Lasse"

Har steget från Hockeyallsvenskan till SHL varit som du tänkt dig?
– Jo, men det skulle jag säga. Ån så länge så skulle jag säga att den största skillnaden är hur hårt man blir straffad i SHL. Man får mindre skott att jobba med så när det väl dyker upp stora lägen så gäller det verkligen att vara redo och komma upp med räddning. Det är en väldigt tajt liga så det kan vara ett friläge som avgör om vi tar tre poäng eller kanske inga alls. Det ihop med hur noggrann man måste vara på alla detaljer hela tiden. Är man inte 100% noggrann blir man straffad.

Konkurrensen om första spaden i Frölunda är dock tuff. Stormålvakten Lars Johansson har vaktat kassen i Göteborgsklubben i flera år. Normann gillar den typen av utmaning och tar mycket lärdomar av kollegan.

– Att samarbeta med Lasse är en dröm. Jag vet inte riktigt hur jag ska få gett honom tillräckligt med beröm. Han är fantastisk människa. Han har tagit emot mig på ett fantastiskt sätt och lär mig saker hela tiden. Han är säkert hur trött som helst på att svara på alla mina frågor men han gör det med glädje och ger mig massa tips och erfarenhet av saker han själv har varit med igenom. Att varje dag få se hur han förbereder sig, jobbar, tävlar, hur han tar hand om kroppen, hur han leder vårat försvar är otroligt lärorikt och inspirerande. Vi har en grym relation och pushar varandra stenhårt varje dag. Det går nog inte att få en bättre målvaktskollega än Lasse.

ANNONS

Det gemensamma målet

Normann har hittills noterats för tre SHL-matcher, den första slutade med en storförlust men i den senaste fick han sin första seger mellan stolparna. 23-åringen gjorde också en assist i samma match. Den unga målvakten tycker att han kommit in i SHL-spelet.

– Ja, det skulle jag säga. Jag känner mig trygg och komfortabel med nivån. Jag har haft en fin försäsong och tre ok matcher, men samtidigt finns det väldigt mycket mer att hämta. Jag vet att jag kan spela och vinna matcher på denna nivån, men det kräver ett stenhårt arbete på en daglig basis. Sen är ishockey ett lagspel och vi är alla beroende av varandra i laget. Ingen vinner matcher själva. Jag spelar i ett väldigt bra hockeylag som jobbar stenhårt varje dag, det gäller för mig att ha fokus på dom grejerna jag behöver göra för att prestera och utvecklas.

Har du några personliga mål under din första SHL-säsong?

– Jag jobbar mycket med att ha fokus på dom saker jag själv kan påverka. Mitt personliga mål är att orka komma till Frölundaborg varje dag och göra dom små grejerna rätt. Vara förberedd, noggrann, jobba som ett svin, tävla, ta hand om kroppen, lära mig av alla resurser som finns här och göra det med ett stort smile om munnen varje dag. Om jag orkar göra allt detta dag ut och dag in tror jag allt annat kommer lösa sig själv i slutändan. Varför vill jag göra allt detta? För att vårat gemensamma mål i Frölunda är att vinna. Då vill jag kunna kolla mig själv i spegeln efter säsongen och veta att jag har gjort allt.

Orden inför Stockholmsderbyt

Den förre AIK-målvakten har fortsatt stenkoll på Stockholmslaget.

– Självklart! Jag hade en fantastisk tid i AIK. Det är en förening som trodde på mig och som alltid kommer betyda jättemycket för mig. Jag tycker att dom har fått ihop en spännande trupp med hög potential. Jag är övertygad om att dom kommer vara med och utmana om en SHL-plats! Tycker det har varit extra roligt att följa Jonathan Stålberg såhär långt. Han har varit fantastisk där bak. Brattström är också en kanon målvakt som kommer leverera topp prestationer och vinna många matcher åt AIK.

På onsdag när AIK möter Djurgården kommer han följa dem extra noga.

– Då kommer Hovet koka och det kommer bli en fantastisk inramning mellan AIK och Djurgården.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.