HockeyNews
PLUS

Nya HV71-tränarens svar på hårda domen

Anton Blomqvist
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 12:24

FacebookXWhatsApp

HV71 har bytt tränare inför den nya säsongen. SHL-rookien Anton Blomqvist vet att han och klubben har ifrågasatts för en rad beslut före premiären.
Och det finns experter som tror att HV åker ur.
– Det är väl rimligt att folk tycker det. Man lägger inte jättemycket vikt vid det, säger Blomqvist lugnt till Hockeynews.

ANNONS

Mycket är nytt i HV71. Från styrelsens ordförande till general managern Chris Abbott och till Anton Blomqvist som är huvudtränare.
Den i sammanhanget unge skåningen har ett tufft jobb framför sig att rycka upp HV71.
Jönköpingsklubben har vunnit fem SM-guld. Men både före och efter guldet 2017 har det gått väldigt knackigt.
Blomqvist har berättat för Hockeynews att han ska försöka komma tillrätta med kulturen i klubben.

"Har varit ganska rörigt"

– Jag tycker att vi är ungefär där jag trodde. Kanske lite back. Det har varit ganska rörigt med mycket sjukdomar och skador. Danskar som har varit på OS-uppdrag. Vi har haft lite juniorspelare. Det har varit ganska rörigt som har dragit ut på det lite. Men hellre nu än under säsongen förhoppningsvis. Jag tycker att vi har lagt en ganska bra grund att stå på. Samtidigt behöver vi fortsätta göra det här jobbet, säger Blomqvist under en pratstund med Hockeynews.

Missade uppmärksammat test

Redan under sin första tid i HV71 har en rad uppmärksammade händelser i media väckt debatt. Som att både André Petersson och Oscar Engsund missade att klara av ett skridskotest vilket gjorde att de fick stå över nån träningsmatch på Gotland.
André Peterssons tvist via agenten Aljosa Pilko om ett förlängt kontrakt fick så stora proportioner att Petersson blev avstängd från att träna med laget en tid. I en intervju med Hockeynews ifrågasätter premiärmotståndaren Jörgen Jönsson HV71:s lagbygge och berättade att Växjöledningen internt nästan hade skojat om vem som skulle bli ny lagkapten efter Petersson – och gissade då på Oscar Engsund.

ANNONS

Hårda expertdomen: Ni åker ur

Röran under försäsongen, vårens kval och ett lagbygge som spretar har gjort att en del experter tror att HV71 kan hamna i ett nytt kval – och kan åka ur SHL igen. Anton Blomqvists reaktion på det sistnämnda:
– Jag tror att jag reagerar på att man har varit där nere i alla år egentligen. Det är väl rimligt att folk tycker det. Man lägger inte jättemycket vikt vid det.
Han vidareutvecklar:
– Jag kan förstå hur folk tänker. Det är ungefär samma trupp. Det är några som har tillkommit. Vi är väl av lagen som är där nere som tippas vara där nere.
Men för att få HV71 att lyfta vill han alltså ändra kulturen hur spelarna träna. – Där tycker jag att vi har kommit långt. Det finns fortfarande givetvis saker som behöver bli bättre. Framför allt är det lätt att göra det i en månad. Det är svårare att göra det i två år. Det är det som kommer att avgöra hur det blir. Men jag tycker att vi har skapat en förståelse för vad som krävs för att spela i HV. Där tycker jag att spelarna har tagit vid väldigt bra. Men återigen, det som kommer att avgöra är hur länge vi kan göra det och hur bra. Till dags dato: bra.

ANNONS

Stillman en trygg hjälp

Anton Blomqvist har fått med sig HV-ikonen Fredrik Stillman till Jönköping från AIK.
Stillman har vunnit SM-guld som både spelare och ledare i HV71 och kan klubbens historia och DNA.

Hur mycket hjälp har du av honom med perspektivet bakåt?
– Jo, det är klart att jag har nytta av honom. Jag har tagit med honom av en anledning. Jag tycker att han är en förbannat duktig ledare. Bra att ha och göra med människor och duktig i sitt yrke. Det är klart att det underlättar att han kan historien och förhoppningsvis kan vi lära nånting av historien. Jag vill inte titta för mycket bakåt.
Blomqvist fortsätter:
– Folk säger att vi ska komma in och förändra. Det blir att vi ska göra det, men vi vill sätta vårt. Sedan vad som har hänt innan är ganska ointressant. Vi har försökt att vara lyhörda och titta bakåt för att kunna använda det framåt. Där är ”Stille” grym att ha med för han kan ju historien, och även Johan (Davidsson) för den delen.

HV71 ska till slutspel

HV71 har satt upp ett mål med säsongen.
– Klubbens målsättning är att gå till slutspel. Sedan har vi väldigt många saker på vägen. Jag tror att där HV71 är nu så behöver man titta på det, jag gillar inte att använda ordet i idrott generellt sett, men man behöver titta på det nyktert och rimligt vad vi är kapabla att göra. Jag tycker att det är ett bra mål. Det är tio lag som får möjlighet att tävla om bucklan och vi vill vara ett av de lagen.

Då har ni jämfört er med andra lag?
– Givetvis, så är det. Vi är förberedda på att det kommer att komma utmaningar under säsongen. Det kommer att vara otroligt tufft. Ligan är så tajt. Det kommer att vara tajt både i den övre delen och den nedre delen. Vi får se helt enkelt var vi placerar oss. Jag gillar att vi går in med en ganska bra självbild. Jag tycker att vi har bra diskussioner, rimliga målsättningar och det tror jag är viktigt för klubben utifrån vad man har gått igenom tidigare.

Och vad säger spelarna om målet?
– De är med på det. Det är alltid svårt att stå och prata i augusti och september om vad som ska hända i april. Jag tycker att vi måste börja nånstans och första målet är att ha två lag bakom sig och sedan därifrån vill man spela viktiga matcher som betyder nånting i positiv bemärkelse. Där nånstans landar jag, säger Anton Blomqvist.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln