HockeyNews
PLUS

Nya AIK-kaptenen: "Mer än bara tre poäng"

Filip Windlert
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 16 oktober 2024

FacebookXWhatsApp

Filip Windlert är ny lagkapten i AIK och för första gången i ett derby kliver han in med ett C på bröstet mot Djurgården.

– Det är mycket känslor. Mycket rivalitet. Det är mer än bara en vanlig seriematch. Det är mer än bara tre poäng. Det har stor betydelse för oss och fansen. Det är en viktig match, säger Windlert till Hockeynews.

ANNONS

Så fort derbyt mot Djurgården kommer på tal spricker Filip Windlert upp i ett leende och utbrister:

– Äntligen!

Han sätter ord på vad derbyt betyder för honom, för klubben, för AIK:arna.

Och för den 31-årige Bålsta-sonen, som är uppväxt i AIK, är det första gången han möter Djurgården och har ett C på sin AIK-tröja.

– Jag tror nog alla får förbereda sig på sitt sätt. Jag försöker göra det jag behöver göra för att vara redo för matchen. Jag tycker att vi har tränat på bra de här dagarna. Vi kommer ifrån, vad är det, fyra raka vinster och har gjort det vi kan göra inför. Nu är det bara de sista förberedelserna för boysen inför matchen.

Fyra vinster var i derbyna sedan 2022

Under de senaste två åren har AIK och Djurgården mötts åtta gånger i Hockeyallsvenskan. Lagen har fyra vinster var.

AIK har den bättre derbyformen med tre raka segrar och två 3–0-segrar i följd.

– Jag tycker att vi hittade många bra derbykaraktärer. Vi lyckades spela de matcherna på ett bra sätt. Det är förhoppningsvis något vi kan ta med oss in i den här säsongen också.

Stockholmsderbyna sedan 2022

16 feb 2024 AIK-DIF 3–0 (Hovet)
21 jan 2024 DIF-AIK 0–3 (Hovet)
27 dec 2023 AIK-DIF 3–1 (Globen)
25 okt 2023 DIF-AIK 3–1 (Globen)
22 feb 2023 DIF-AIK 5–1 (Globen)
29 dec 2022 AIK-DIF 2–1 (Globen)
27 dec 2022 DIF-AIK 5–2 (Globen)
2 nov 2022 AIK-DIF 4–5 (öt, Globen)

ANNONS

Kommer ni att lägga kraft på att störa Dick Axelsson och Linus Klasen och gänget?

– Det finns säkert de gubbarna som kommer att försöka göra det. Jag är väl inte den gubben som försöker åka runt och tjibb-tjabba så mycket utan jag ska spela min hockey. Visst, har man läge att spela fysiskt så kommer man att försöka göra det lite extra, så är det ju, säger Windlert utan att blinka.

Betonar vikten av special teams

Djurgården har ihop med Mora varit bäst i powerplay i starten av säsongen med en snudd på 38-procentig effektivitet. AIK är fjärde bästa lag i boxplay (81,3 procent).

– Vi har väl en tydlig idé hur vi vill spela i PK (boxplay). Det är klart att vi kommer att titta i deras PP och se om det är något speciellt de gör. Vi kommer inte att göra några jättestora förändringar, det är mer om det är något särskilt hot vi måste hålla koll på. Annars kommer vi att spela det PK vi tror på, säger Windlert.

När det kommer till powerplay är AIK än så länge åtta i Hockeyallsvenskan med sina fyra mål på åtta matcher.

– Special teams är alltid en process att försöka bli bättre hela tiden. Jag tycker att PP har sett bra ut stundtals och det har hackat lite stundtals. Samma sak med PK. I vissa matcher har det klickat väldigt bra och i vissa matcher har vi släppt några enkla. Det är en sån bit också som jag tycker vi måste försöka bli bättre på hela tiden och försöka vässa formen där så vi blir bra, säger Windlert.

Så här väntas AIK:s powerplay-enheter se ut mot Djurgården

PP1: Simon Åkerström, Gerry Fitzgerald, Jordy Bellerive, Scott Pooley och Oliver Tärnström.
PP2: Alfred Backlund, Christoffer Björk, Daniel Muzito Bagenda, Oscar Nord och Lukas Zetterberg.

Han fortsätter:

– Det gäller att vara i topp när det kommer till special teams om man ska vara med i slutet av säsongen så det är bara att fortsätta nöta på dem också.

AIK har fått till en vändning efter en trög start med tre förluster på fyra matcher. Inför de två raka bortamatcherna i Småland mot Tingsryd och Nybro snackade laget ihop sig. Sedan dess har det blivit fyra raka trepoängare.

"Attitydförändring"

– Jag tycker att vi fick en liten attitydförändring i gruppen som var bra. Vi gjorde vissa småjusteringar i spelet också som var lite mer konkreta. Vi har fått bra effekt på det. Vi spelar mycket bättre och får spela mer med puck.

– Vi är lite aggressivare. Det känns bra. Jag tycker att vi blir lite lite bättre hela tiden och hittar nånting för varje match. Det är kul att se att vi lyckas vända på det och kan fortsätta bli bättre hela tiden förhoppningsvis, säger Filip Windlert.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln