HockeyNews
PLUS

Nio nyförvärv klara – Ek betygsätter AIK

AIK värvningar inför 2024/2025
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 23 juni 2024

FacebookXWhatsApp

AIK har ny tränarstab och har både tappat och värvat spelare.
Mattias Ek, reporter och krönikör för Hockeynews, går här igenom de nio klara nyförvärven och delar ut betyg.

ANNONS

Målvakter, in:

Victor Brattström, BIK Karlskoga

Kommentar: SHL- och AHL-meriterade Brattström hade en märklig säsong. Den 193 centimeter långe göteborgaren spelade bara 15 matcher efter hemkomsten från Nordamerika. Men han gjorde det i fyra olika svenska klubbar. HV71, Björklöven, Färjestad och slutligen i BIK Karlskoga. 27-årige Brattström har mycket mer att ge och var med om att slå ut SSK i vårens slutspel och tog en av matcherna mot Brynäs till övertid.
Betyg: ★★★

Jonathan Stålberg, Kalmar Kommentar: Han presenterades efter Brattström och har skrivit på för en säsong. Men Stålberg är formad i Skellefteå och har gått en lång väg via division 1-klubbar. Kampen om speltid lär gynna AIK, som har vågat satsa på lite oprövade kort och fått fin utdelning. Målvaktstränaren Christopher Heino-Lindberg har lämnat AIK sedan värvningarna gjordes och nu blir det Alexander Hamberg som ska se till att målvaktsparet utvecklas och blir bra värvningar.
Betyg: ★★

Backar, in:

Macoy Erkamps, Västervik

Kommentar: Till skillnad från Engeland och Maione som lämnat AIK har Erkamps mer betoning på det defensiva spelet. För AIK:s backsida som helhet kan det bidra till att andra backar med mer offensiva kvaliteter får chansen att utveckla sitt spel. Efter ett och ett halvt år i nu degraderade Västervik kan det bli roligt att få lyfta blicken och känna draget i Gnaget.
Betyg: ★★★

ANNONS

Simon Åkerström, Tingsryd

Kommentar: Det blev till viss del dragkamp om den allroundkunnige norrbottningen. 28-årige Åkerström har tagit kliv framåt i Hockeyallsvenskan och gjorde kanske sin bästa säsong med Tingsryd före flytten till Stockholm. Han är fysiskt och defensivt stark och gjorde dessutom över 30 poäng. Den offensiva delen av hans spel blir allt bättre.
Betyg: ★★★★

Forwards, in:

Jesper Emanuelsson, Karlskrona

Kommentar: AIK har lyckats tidigare med värvningar från Hockeyettan och Emanuelsson tar nu ett rejält kliv uppåt i karriären vid 24 års ålder. Han avslutade förra säsongen starkt med Karlskrona hemma i Blekinge med poäng i åtta raka matcher för KHK.
Betyg: ★★

Daniel Ljungman, Nybro

Kommentar: Han blev den första värvningen i AIK inför säsongen som kommer. Sportchefen Niklas Persson känner 22-årige Ljungman väl sedan den gemensamma tiden i LHC. Ljungman ska som center kunna leda en kedja. Han gjorde en stark säsong i Tommy Samuelssons Nybro och stod för 28 poäng varav 13 mål.
Betyg: ★★★

Scott Pooley, Björklöven

Kommentar: Den 30-årige amerikanen tillhör en av de mer högprofilerade värvningarna i ligan. Byter Björklöven mot AIK efter att ha öst in 49 mål och totalt 92 poäng i Löven. Känner Gerry Fitzgerald och kan säkerligen hitta kemi även i AIK och på Hovet. Förutom ett tungt högerskott kan han även tillföra ett mått av elakhet. Kan behövas emellanåt.
Betyg: ★★★★

ANNONS

Oliver Tärnström, Brynäs

Kommentar: En kalasvärvning. AIK får hem Tärnström som avslutade förra säsongen väldigt bra i Brynäs där han kontrade bort Djurgården från SHL-platsen. Stark skridskoåkare och som trots att han inte har hunnit fylla 22 år har skaffat sig erfarenhet från två säsongers SHL-spel med Rögle. Tärnström är skolad i Gnaget och son till AIK-legendaren Dick Tärnström.
Betyg: ★★★★

Lukas Zetterberg, Karlovy Vary

Kommentar: Har varit en pålitlig mål- och poänggörare främst i moderklubben Västerås. Efter en skadedrabbad säsong i tjeckiska Karlovy Vary tar han ny sats i Hockeyallsvenskan och den vasse högerskytten gör det i AIK. Enda frågetecknet är just skadeproblematiken, men om det kan rätas ut till ett utropstecken blir det bingo för AIK.
Betyg: ★★★

Spelarförluster: Antoine Bibeau, mv, Kookoo, Tobias Normann, mv, Frölunda, Ole Einar Engeland Andersen, b, Pustertal, Mathew Maione, b, Björklöven, Arvid Degerstedt, f, Kiekko-Espoo, Richard Gynge, f, oklart, William Ignberg Nilsson, f, HV71, Branden Troock, f, Iserlohn, Zion Nybeck, f, Oskarshamn, Oscar Öhman, f, oklart.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln