HockeyNews
PLUS

Mötet som tog Schroeder till Brynäs

Jordan Schroeder
Foto: Mattias Persson & Privat
ANNONS

Publicerad: 25 augusti 2024

FacebookXWhatsApp

Efter en tuff fjolårssäsong i Schweiz ser NHL-meriterade Jordan Schroeder fram emot att prova på ett nytt land i Europa.
För Hockeynews berättar Brynäs nye stjärncenter om sitt stora fisk- och jaktintresse och mötet som tog honom till Brynäs.
– Gävle påminner mig om hemma, säger 33-åringen.

ANNONS

Jordan Schroeder pustar ut efter ett långt ispass när han stannar vid i katakomberna för den uppbokade intervjun. Den 33-årige amerikanen, som är värvad som tilltänkt förstecenter i Brynäs har hunnit med ett antal träningspass och två matcher med sin nya klubb så här långt.

– Det har varit en bra första tid. Det är en härlig grupp som välkomnat mig på ett bra sätt och får mig att känna mig bekväm, säger Jordan Schroeder med ett leende.

Familjen, hans fru och två söner, har börjat göra sig hemmastadda i Gävle där de ska tillbringa det kommande året.

– Vi har börjat komma tillrätta nu och hittat lite goda restauranger. Gävle påminner mig om hem litegrann. Det är superfamiljärt och människorna här är riktigt härliga. Det finns verkligen inget ont att säga, säger han.

33-åringen som har 165 NHL-matcher på cv:t kommer närmast från två säsonger i schweiziska Rapperswil. Men förra säsongen var en missräkning både för honom och laget och är något han helst vill glömma.

– Vi hade en tuff säsong nu senast och det händer alla lag ibland. Det var bara ett sådant år där ingenting fungerade för varken mig eller laget. Jag är redo att vända blad och lägga det kapitlet bakom mig och blickar i stället fram emot det vi har på gång här, säger han.

ANNONS

Jordan Schroeder går in på sin sjätte säsong i Europa, där han tidigare även representerat Jokerit och Torpedo Nizjnij Novgorod i KHL. Vi frågar vad det var som egentligen fick honom att ge upp NHL-karriären och flytta utomlands 2019.

– Stjärnorna stod rätt. Jag kände att min tid att göra skillnad på NHL-nivå kanske var över och fick en möjlighet här i Europa att tjäna bra pengar, samtidigt som hockeyn håller väldigt bra nivå.

– Det öppnade dörrar ute i världen och vi har fått vara med om saker vi aldrig trodde vi skulle få vara med om. Jag har fått resa och besöka Ryssland, Finland, Schweiz och fått uppleva olika kulturer. Det är annorlunda jämfört med hemma, men vi trivs verkligen här.

Men hur hamnade han egentligen i Brynäs? Jo, det var efter ett möte med tränaren Niklas Gällstedt som han fastnade för klubben. Brynäs huvudtränare hade uppmärksammat honom under sina år i Zug.

– Han berättade lite om hur de vill spela och vad som krävs för att leverera i den här ligan. Jag kände att det passade väl överens med hur jag ser på hockey och det var en bra "fit" för mig. Jag fick en väldigt bra bild av klubben. Vi var verkligen på samma sida från start, säger han.

ANNONS

Han har förstås även tagit reda på en del om klubben via gamla spelare och kompisar.

– Chay Genoway och Ryan Gunderson har jag pratat med framförallt. De känner många i det här laget, hockeyvärlden är liten du vet. De sa att det var en bra stad, bra organisation och framförallt att det var ett bra ställe för familjen.

Ni är nykomlingar, men det finns stora förväntningar på Brynäs den här säsongen. Hur ska ni tackla det?

– Om du börjar tänka på de där sakerna så är det lätt att lägga för mycket press på dig själv. Det gäller bara att fokusera dag för dag och jobba för att bli bättre. Resultaten tar hand om sig själv och vi ska bara fokusera på oss som grupp. Vi ska inte bry oss om hur snacket går utifrån, hur tabellen ser ut eller sådana saker.

I AHL snittade han 0,69 poäng per match, i KHL 0,72 och i Schweiz 0,55. På träningarna och under de inledande två matcherna syns det att Jordan Schroeder har kvaliteter som nykomlingen kommer få nytta av.

När han ombeds beskriva sig själv som spelare så är det framförallt en sak han lyfter fram:

– Spelsinnet. Jag är en playmaker som skapar ytor och chanser för mina medspelare. Jag vill vara en ansvarsfull spelare över hela isen och hitta de rätta ytorna, samtidigt som jag vill vara en förebild och hjälpa de yngre spelarna, säger han.

ANNONS

Utanför isen lägger han stor vikt vid familjen, men det finns även ett stort fisk- och jaktintresse hos 33-åringen.

– Jag växte upp i Minnesota där det är många sjöar. Vi har en familjestuga uppe i norr och då blir det mycket av den varan. Pappa har en stor del i det och han har i sin tur fått det från sin pappa. Jag började i tidig ålder och har fått en passion för det.

– Det har tyvärr inte blivit så mycket av det under de åren jag spelat i Europa, men jag kommer definitivt att fortsätta med det efter karriären.

Vad brukar du jaga?

– Jag var väldigt ung, typ 12 eller 13, senast jag jagade. Men då var det mycket anka och gås. Min bror och pappa är ute och jagar varje år.

Har du hunnit med att prova på det här än?

– Nej. Vi var däremot ute på sjön med laget och det påminde mig väldigt mycket om stugan hemma i Minnesota. När jag är här så försöker stämpla ut från mina hobbys och fokusera på hockey, återhämtning och att få tid med familjen. Jag ser verkligen fram emot att säsongen ska sätta i gång.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln