ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)
DIF-bossens besked om nya miljonerna
Djurgårdens nyemission har blivit en succé i mångmiljonklassen.
Men stora frågor återstår att lösa.
Ordföranden Rikard Josefson om
✓ Så mycket har de nya aktierna inbringat
✓ Två spår för spelarbudgetarna
✓ Värvningsplanerna
✓ Nya träningsanläggningen
Det har blivit ett rejält klirr i Djurgårdens kassakista genom nyemissionen som genomfördes under hösten. Det gör att det ekonomiska läget är under kontroll.
– Den här säsongen hanterar vi på ett bra sätt. Nyemissionen blev ju en framgång. Vi fick in närmare elva miljoner på den, säger Djurgårdsordföranden Rikard Josefson till Hockeynews.
Djurgården hade hoppats på att få in tio miljoner kronor genom de nya aktierna. Nu blev det nånstans mellan 10,5 och elva miljoner.
– Det som har varit väldigt roligt är att det är väldigt många som har gått in med 10 000 kronor som var minsta beloppet. Det är många i Djurgårdsfamiljen som har ställt upp. 10 000 är mycket pengar och just att vi fick den breda uppslutningen från Djurgårdsfamiljen, det tyder ändå på, tycker jag, att det blåser lite positiva vindar runt klubben just nu. Vi har många bra juniorer. Vi ligger tvåa och spelet är ganska bra. Det känns väldigt mycket bättre nu än vad det gjorde för ett år sedan, säger Josefson.
Hur tänker ni använda pengarna?
– Dels behövs pengar hela tiden i ett likviditetsperspektiv. Dels skapar det naturligtvis nån typ av mindre stress för oss. Ett andrum. Vi har fortfarande inte bra ekonomi, men det är klart att det hjälper, absolut.
Sista minuten-värvning?
Sportsligt ansvarige Niklas Wikegård och Djurgården har även samlat in en miljon kronor till värvningar före deadline om en vecka. Återstår att se om det blir någon eller några nya spelare in.
– Vi kommer inte att spendera pengar för att spendera pengar utan det ska verkligen vara nånting som gör Djurgården bättre. Den marknaden med spelare som gör Djurgården mycket bättre är ju inte gigantisk. Då får pengarna rulla in till nästa år istället, säger Josefson.
Djurgården siktar på SHL, men kan bli kvar i Hockeyallsvenskan.
– Ekonomin är ansträngd, eller som man brukar säga, under kontroll. Sedan är det den stora osäkerheten. Vi jobbar med två spår, det måste vi göra.
– Det ena är SHL, då är det en ekonomi. Och går vi inte upp är det en annan ekonomi. Det är väsentliga skillnader i de två budgetarna.
Slutspurten avgör allt
Hur mycket pengar klubben kan lägga på spelarlöner beror till största delen på serietillhörigheten.
– Spelarbudgetmässigt, en stor del av den intäktsökning du får i form av tv-pengarna på att ligga i SHL så då kommer naturligtvis en relativt stor andel av dem att gå till spelarbudgeten. Det förstår ju alla.
– Men vi förbereder oss också ekonomiskt och budgetmässigt på att inte gå upp, för att vi som är inne i det här jobbar efter en treårsplan och vi följer den planen.
Djurgården kommer liksom AIK bara att spela fem matcher i nyrenoverade Avicii Arena nästa säsong oavsett om det blir spel i SHL eller Hockeyallsvenskan. Många konserter är redan bokade och sedan blir hyran ett par steg upp från att spela på Hovet.
– Det är en förhandling som pågår med Stockholm Live. Självklart så kommer hyran, att spela på Avicii, att vara högre än att spela på Hovet, men de kommersiella intäktsmöjligheterna kommer också att vara större. Det där är förhandlingar som inte är avslutade, berättar Rikard Josefson.
Han har kontakt med SHL-klubbarna i landets större städer där fotbollen är väldigt starkt förankrad.
– Jag pratar med Frölunda och jag pratar med Malmö och det är tufft för storstadsklubbarna. Tittar man på de mindre orterna som har SHL-lag, där ställer hela staden upp. Och det finns ett näringsliv, en stad, ett lag.
Inget beslut om ny träningsanläggning
Djurgårdens ordförande Rikard Josefson ser Avicii som en framtida hemmaborg med riktig start 2026.
Men i och med att Hovet enligt planen ska rivas 2029 behöver Djurgården en ny träningsanläggning. Tanken har varit att den ska ligga i Tallkrogen några minuters bilväg från Globenområdet.
Men inget beslut om det är fattat från Stockholms stads sida.
– Det ser lite bättre ut just nu och där har vi en god dialog med Stockholms stad och jag tror att vi kommer att kunna sätta ner foten eller få nån typ av besked här under vårkanten.
Rikard Josefson understryker:
– Jag är mer optimistisk nu än vad jag var för ett halvår sedan med de dialoger vi har med stan. Det är lite mer hoppfullt, men vi är långt ifrån i mål om du förstår vad jag menar. Jag tyckte att det såg lite mörkare ut förra våren och kanske i somras än vad det gör nu med de dialoger vi har med stan.